LISE'S UPDATES

Lise’s 10 maanden update!

19 september 2014

Vandaag is Lise precies 10 maanden oud. Ongelooflijk dat we over exact twee maanden haar eerste verjaardag al vieren! In deze update ga ik in op alle ontwikkelingen in Lise’s tiende maand. Bij dit artikel hoort ook een video. De link daar naartoe vind je helemaal onderaan dit artikel.

Lengte/gewicht

Eind augustus hadden we een afspraak bij het consultatiebureau. Toen bleek dat Lise 8540 gram woog en 72,5 cm lang was. Haar hoofdomtrek was 44 cm. Toen we bij de kinderarts zaten en ze de groeicurve liet zien, bleek dat Lise qua lengte iets voor loopt op het gemiddelde, qua gewicht precies op het gemiddelde zit en qua hoofdomtrek een klein beetje achter loopt. Fijn dat weer even bevestigd te hebben, want we waren sinds eind mei niet meer op het cb geweest. Onze volgende afspraak zal zijn als Lise ongeveer 11 maanden is, want dan krijgt ze haar volgende prik.

Nog steeds heeft Lise kledingmaat 74. De kleertjes die ze al wat langer draagt, waren eerst wat aan de ruime kant en zitten nu precies goed. Gek genoeg merk ik dat veel rompers in maat 74/80 al wat krap beginnen te zitten. Die van de HEMA en Bambino gelukkig niet en daar heeft ze er veel van, dus we kunnen voorlopig vooruit. In maat 68 past ze eigenlijk vrijwel niets meer, dus dat is allemaal naar zolder.

De luiermaat die Lise heeft is nog steeds maat 4 en dat zal nog wel even zo blijven. Volgens de fabrikant kan deze maat tot kindjes ongeveer 12 kilo wegen en Lise is dat met haar 8,5 kilo natuurlijk nog lang niet. Nog steeds gebruik ik de luiers van Aldi (Bambino) voor over dag en Pampers Baby Dry voor ’s nachts.

Ontwikkeling

Vorige maand maakte Lise grote sprongen. Deze maand waren er weliswaar niet zo veel nieuwe dingen, maar tussen de nieuwtjes zit wel meteen een hele grote. Zo heeft Lise zich deze maand voor het eerst opgetrokken tot staan in de box. Ik zat op dat moment nietsvermoedend aan tafel, dus schrok best wel toen ik dat zag (op een goede manier, uiteraard!).

En sindsdien trekt ze zich aan veel meer dingen op. De tafel, de bank, maar ook mijn benen zijn handige steunpilaren gebleken. Heel leuk, maar als ze moe wordt gaat ze er gewoon mee door en kan ze haar evenwicht niet meer goed bewaren waardoor ze omvalt. Dat is zo zielig!

Was ik vorige maand nog zo blij dat eindelijk haar eerste tandje doorkwam, deze maand vond ook tandje twee het de hoogste tijd om tevoorschijn te piepen! Lise heeft nu de twee voorste ondertanden en dat ziet er te schattig uit als ze lacht. Gelukkig heeft ze er nauwelijks tot geen last van gehad, maar ik denk dat dat pas komt als de hoektanden en kiezen aan de beurt zijn. Fingers crossed!

Het tijgeren van vorige maand is deze maand veel meer echt kruipen geworden. Op de plekken waar de vloer niet te glad is dan… Ik verbaas me er echt over hoe snel ze van de ene kant van de kamer naar de andere kan kruipen.

Tijdens onze vakantie in Zeeland pasten mijn ouders een middag en avond op Lise. Mijn moeder zong toen zo vaak het liedje ‘Klap eens in je handjes…’ met bijbehorend handgebaar, dat Lise het vanaf dat moment zelf ook kon. Zo knap en lief!

Qua woordjes zijn het nog vooral de a-klanken die ze volop laat horen, maar er komen af en toe ook al andere klanken doorheen. Ze heeft nog niet duidelijk ‘mama’ of ‘papa’ gezegd, maar doet bijvoorbeeld wel mamamama of dadadada.

Routine

Als ontbijt krijgt Lise een bordje pap. Het lastige is alleen dat ze heel graag duimt tussen de hapjes door en het daarom soms wel een half uur duurt voordat ze het bordje pap leeg heeft. Het liefst zou ik haar ’s ochtends ook eens brood willen geven, want dat kan ze helemaal zelf eten. Alleen zit ik dan weer met het probleem dat ik de melk apart moet aanbieden en uit een tuitbeker drinkt ze die niet. Lastig!

Vorige maand schreef ik dat Lise tijdens de lunch bij haar boterham geen melk uit een tuitbeker wil drinken. (Kruiden)thee vindt ze veel lekkerder. Ik heb aan de arts bij het cb gevraagd of ik de melk tussen de middag weg mocht laten en zij vond dat geen probleem. Voor baby’s van deze leeftijd wordt geadviseerd 400 a 500 cc melk per dag binnen te krijgen. Lise krijgt nu 400 cc (1 x 200 cc ’s ochtends door de pap en 1 x 200 cc als fles voor het slapengaan) en doet het daar prima op.

Lise’s eetschema ziet er nu ongeveer zo uit:

8.00 – bordje pap van 6 schepjes Bambix ontbijtpap licht volkoren, 180 cc water gemengd met 6 schepjes Nutrilon opvolgmelk 3
11.00 – fruithapje (meestal Rapley, dus in stukken)
12.30 – twee boterhammen met boter en dun besmeerd met beleg (bijv jam, appelstroop, leverpastei, smeerkaas) met slappe lauwe rooibosthee
16.00 – middagtussendoortje (iets van fruit of rijstwafeltje)
18.00 – avondeten, prakje van groente, pasta/aardappel/rijst en 2 a 3 keer per week vlees/vis/ei, zo mogelijk ook iets in stukken daarbij (Rapley)
20.00 – fles van 180 cc water + 6 schepjes Nutrilon 3

Omdat Lise nog maar 2 keer een volle fles melk krijgt (waarvan eentje verwerkt in de pap), geef ik haar tussendoor regelmatig wat slokjes water of thee uit een tuitbeker. Dat drinkt ze goed!

Favorieten

Nog steeds vindt Lise haar stapelbekers veruit het leukste speelgoed dat ze heeft. Ze pakt vaak een of twee bekertjes en sjouwt er de hele kamer mee door. Of ze slaat er twee tegen elkaar en moet dan lachen om het geluid dat dat maakt. Sophie de giraf heeft ze ook weer opnieuw ontdekt, vooral omdat ze daar lekker op kan kauwen. Ik vermoed daarom dat er nog meer tandjes onderweg zijn. Ze heeft ook twee houten speeltjes die ze helemaal leuk vindt. De ene is een giraf die bestaat uit verschillende schijfjes die je op elkaar moet zetten en de andere is een muziekdoosje in de vorm van een lieveheersbeestje. Naast haar eigen speelgoed vindt ze onze tijdschriftenmand erg interessant. Ik tref haar regelmatig aan, omringd door boekjes en tijdschriften. Ook trekt ze graag de DVD’s uit de tv-kast, haha.

Mijlpalen

 • 25 augustus: haar tweede tandje (linksonder) komt door!
 • 29 augustus: voor de eerste keer als gezinnetje een weekje op vakantie (Zeeland)
 • 3 september: voor het eerst in de handjes klappen (geleerd van oma)
 • 11 september: voor het eerst optrekken tot staan in de box
 • 12 september: eerste dag bij gastouder Sara
 • 15 september: steeds meer echt kruipen ipv tijgeren

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

6 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 19 september 2014 at 11:28

  Wat heeft zo’n kindje eigenlijk veel eetmomenten als je dat zo op een rijtje ziet!

  • Reply moonoloog 19 september 2014 at 16:12

   Haha nou he! Voor zo’n klein lijfje… Maar ze hebben natuurlijk ook veel energie nodig!

 • Reply Gwen 19 september 2014 at 12:22

  Oehhh… jij bent de zwangere blogger met een kindje van 10 maanden op MommytoBe 😉 Denk ik! Hihi. Echt heel herkenbaar de ontwikkelingen trouwens, en die stapelbekers: nog steeds leuk speelgoed hier 😀 En Olivia is alweer bijna 2 inmiddels haha. Brood als ontbijt mag hoor, wij geven het sinds een maand of 7 geloof ik. Misschien kun je die melk geven bij het opstaan en dan brood dus ietsje later. Bij ons zit daar vaak wel een uur tussen (douche, vaatwasser uitruimen etc). Wellicht een idee? Verder weer een leuk filmpje!

  • Reply moonoloog 19 september 2014 at 16:17

   Haha nee Gwen, dat ben ik niet 🙂 Leuk dat je het allemaal herkent. Jij gaat dat straks ook allemaal weer meemaken, zo bijzonder! Fijn om te horen dat jullie al eerder gestart waren met brood als ontbijt. Misschien dat ik het een beetje ga afwisselen. Melk dan bij het opstaan is een goeie! Wordt vervolgd 😉 Dankjewel!

 • Reply Joyce 19 september 2014 at 17:32

  Haha Lise denkt ook; “Gekke mama, waar moet ik nou naar zwaaien???” 😉
  Leuke update weer 🙂 Ik vind jouw video’s altijd zo leuk om te kijken! 🙂

  • Reply moonoloog 19 september 2014 at 23:18

   Haha ja die gekke mama ook 😉 Bedankt voor het compliment meis, lief!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.