LIFESTYLE

Starten met minimaliseren doe je zo

6 april 2019
minimaliseren

Sinds we de zolder drastisch hebben opgeruimd, kriebelt het om ook de rest van het huis aan te pakken. Denk jij ook regelmatig ‘ik wil al die onnodige spullen niet meer overal hebben liggen’, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dat te bereiken. Het leven met alleen spullen waar je echt blij van wordt en die je echt nodig hebt, wordt ook wel ‘minimaliseren’ genoemd. Ben je er nog niet bedreven in, dan is het belangrijk klein te beginnen. Deze tips om te starten met minimaliseren kun je vandaag toepassen en zijn misschien wel de sleutel tot een opgeruimder, overzichtelijker en fijner leven.

Starten met minimaliseren

Als je zo eens in je hoofd nagaat welke ruimtes in huis je het liefst zou willen aanpakken, is de kans groot dat je als eerste denkt aan een ruimte als de garage of de zolder. Begin je echter net en wil je het liever langer volhouden dan een week, dan is het slimmer om die ruimtes juist nog even links te laten liggen. Klein beginnen is namelijk de sleutel tot succes.

Begin met opruimen

Waar je dan bijvoorbeeld wel mee kunt beginnen? Het badkamermeubel, de keukenla, of het nachtkastje. Deze kleinere ruimtes kosten je niet veel tijd, maar geven wel snel resultaat. En dat zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om ook andere ruimtes in je huis aan te pakken.

Wijs de spulletjes die je in deze ruimtes vindt toe aan een van de vijf groepen waar ze onder kunnen vallen:

  • Houden op dezelfde plek
  • Houden op een andere plek
  • Weggeven/verkopen
  • Repareren/hergebruiken
  • Weggooien

Stel aankopen uit

Ben je lekker bezig met spullen weggeven of weggooien, dan is het natuurlijk niet handig als er aan de andere kant veel nieuwe spullen het huis binnenkomen. We zijn tegenwoordig zo gewend om in een impuls van alles te kopen wat we eigenlijk niet per se nodig hebben. Het is nu zaak om je daar bewust van te zijn. Vraag je in de winkel dus af of je iets wel echt nodig hebt. Of slaap er desnoods een nachtje over. Als je alleen koopt wat je écht nodig hebt, bespaar je geld en zorg je ervoor dat je huis niet (opnieuw) vol komt te staan met spullen.

Grotere projecten aanpakken

Heb je een aantal kleine projecten met succes op orde gebracht? Gefeliciteerd! Dan is nu een mooi moment om naar de grotere klussen te kijken. Voor veel mensen is de kledingkast een mooi voorbeeld. Toevallig heb ik mijn kast nog niet zo lang geleden opgeruimd, maar deze kan wel weer een nieuwe opruimbeurt gebruiken. Een andere mooie uitdaging is het speelgoed van de kinderen. Alles waar ze te groot voor zijn geworden, waar niet (meer) mee gespeeld wordt of wat kapot/versleten is, doe je weg. Een opgeruimde kledingkast zorgt voor minder keuzestress bij het bepalen van je outfit (je kent het wel: ‘help, ik heb niets om aan te trekken!’) en een opgeruimde speelgoedkast geeft je kinderen overzicht en zorgt uiteindelijk voor meer speelplezier.

Denk trouwens niet dat je dit klusje binnen een paar weken wel geklaard zult hebben. De switch van ’teveel spullen’ naar een minimalistisch leven duurt meestal jaren. En dat is niet erg, want het is ook een nieuw soort levenswijze die tijd nodig heeft om hem je eigen te maken. Denk in kleine stappen en houd altijd het doel voor ogen waarom je eraan begonnen bent en wat je ermee wilt bereiken.

Ik ga maar eens beginnen met mijn nachtkastje, gevolgd door mijn kledingkast. Heb jij nog een goede tip voor een opgeruimder huis met minder (onnodige) spullen?

Afbeelding minimaliseren afkomstig van Shutterstock.

1 reactie

  • Reply Jolanda 6 april 2019 at 11:52

    Oja, die kledingkast! Dat is ook echt een ding waar je dagelijks plezier van hebt als het opgeruimd is. Ik ga er vanmiddag aan beginnen!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.