LIFESTYLE

Zo maak je een weekmenu in een handomdraai (9 tips!)

4 september 2018
tas met boodschappen

Doordeweeks heb je vaak geen tijd en vooral geen zin om elke dag te moeten bedenken wat er nu weer voor avondeten op tafel moet komen. Laat staan daar op de dag zelf nog de boodschappen voor in huis te halen. De gouden oplossing voor dit probleem is eigenlijk heel simpel: maak een weekmenu! Door voor een hele week de avondmaaltijden vooraf te bedenken bespaar je tijd, geld én eet je gezonder. Maar waar begin je? En hoe zorg je dat het maken van een weekmenu onderdeel wordt van je routine? Ik geef je een aantal onmisbare tips!

Tip 1: Maak je weekmenu op een vaste dag in de week

Het is verstandig elke week een vaste dag te plannen waarop je je weekmenu in elkaar draait. Kies een moment uit dat je tijd hebt om er even rustig voor te gaan zitten. Natuurlijk doe je dat voor de dag dat je daadwerkelijk de boodschappen in huis haalt. Als je beide (dus het maken van het menu en het doen van de boodschappen) op vaste dagen blijft doen ontwikkel je een gewoonte en we weten allemaal hoe veel makkelijker je iets blijft doen als het eenmaal een gewoonte is geworden.

Tip 2: Kijk hoe de komende week eruit ziet

Elke week is anders, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Kijk voordat je aan het weekmenu begint of je de komende week elke avond thuis eet en (als je een gezin bent) of alle gezinsleden ook elke avond mee-eten. Het is zonde om voor vier personen te koken als er bijvoorbeeld maar drie thuis zijn die avond. Bepaal vervolgens voor hoeveel dagen je een weekmenu wilt maken. Dit kan voor een volledige week zijn, maar 3, 4 of 5 dagen is ook helemaal prima.

Tip 3: Zorg voor afwisseling en doe receptinspiratie op voor je weekmenu

Elke week hetzelfde eten zou natuurlijk in theorie kunnen. Zo hadden wij vroeger thuis altijd een min of meer vast weekmenu. Maar dat maakt het – vind ik persoonlijk – ook wat saai. Ik vind het juist leuk om steeds weer nieuwe recepten uit te proberen en zo lekkere en gezonde gerechten te ontdekken. Voor je een indeling gaat maken is het daarom slim om wat receptinspiratie op te doen. Ik doe graag inspiratie op bij Francesca Kookt, Lifesabout en Chickslovefood, maar ook Pinterest vind ik een fijne inspiratiebron!


Het maken van een weekmenu en bijbehorende boodschappenlijst wordt makkelijker én leuker met mijn zelfgemaakte weekmenu template!

bestellen

Tip 4: Bedenk of je vaste ’thema-dagen’ wilt instellen

Vind je het een te grote uitdaging om elke week weer nieuwe recepten te zoeken en te vinden dan kun je wat meer houvast creëren door het instellen van ’themadagen’. Zo kun je bijvoorbeeld een vaste ‘soepdag’, een ‘pastadag’ en een ‘aardappels-groente-vlees/vis’ dag aanhouden. Dat betekent niet dat je elke week op een bepaalde dag precies hetzelfde eet, want binnen een thema kun je natuurlijk alsnog flink variëren. Bedenk of dit iets voor je is en laat het anders volledig open.

Lees ook: 7 tips voor gezonder koken

Tip 5: Bewaar recepten die een succes waren zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden

Er zijn van die maaltijden die je voor het eerst maakt en die gewoon vragen om nog eens gegeten te worden. En nog eens, en nog eens. Zorg daarom dat je ze niet vergeet! Maak een bord op Pinterest met je favoriete recepten of print ze uit en stop ze in een mapje zodat je daar altijd even doorheen kan bladeren bij het maken van je weekmenu.

Tip 6: Maak je weekmenu

Bepaal welke gerechten je voor de komende week op tafel wilt zetten en koppel ze aan een bewuste dag. Het ene gerecht kost wat meer tijd om te maken, zet dat dus op een dag dat je die tijd er ook voor hebt. Is er een dag dat je het eten eigenlijk in tien minuten op tafel moet hebben, bekijk dan of je bijvoorbeeld op een dag voor twee dagen kunt koken zodat je het de tweede dag alleen maar hoeft op te warmen. En verwerk dit ook zo in je weekmenu.

Tip 7: Maak een boodschappenlijst en houd daarbij rekening met wat je zelf nog op voorraad hebt en wat er waar in de aanbieding is

Bekijk per gerecht welke ingrediënten je nodig hebt en stel een boodschappenlijst op. Kijk altijd even wat je nog hebt staan aan producten (denk aan pasta, rijst, maar ook conserven en dingen als diepvriesgroenten) voordat je ze onverhoopt dubbel in huis haalt. Ook is het slim te bekijken welke aanbiedingen er zijn. Heb je de mogelijkheid verschillende supermarkten langs te gaan dan kan je dat veel geld besparen. Noteer wel duidelijk op je boodschappenlijst wat je bij welke winkel wilt kopen zodat je daar onderweg niet meer over na hoeft te denken.

Tip 8: Vergeet ook de overige boodschappen niet

De bestanddelen van je weekmenu vormen natuurlijk maar een gedeelte van de totale boodschappen die je in huis moet halen voor een week. Ook voor ontbijt, lunch en tussendoor heb je boodschappen nodig. En vergeet ook zaken als wc-papier en schoonmaakmiddelen niet. Wij hebben een soort ‘basis-boodschappenlijst’ gemaakt die we altijd even nalopen voor we boodschappen gaan doen. Daar staan in een aantal categorieën alle dingen op die we min of meer standaard in huis hebben. Is iets (bijna) op, dan zetten we het op het lijstje voor die week erbij.

Tip 9: Doe de boodschappen op een vast moment in de week en let op houdbaarheidsdata

Net als voor het maken van het weekmenu geldt dat het vinden van een vast moment in de week voor het doen van de boodschappen ervoor zorgt dat dit een gewoonte wordt. En gewoontes zijn gemakkelijker vol te houden. Bovendien weet je dat je er daarna voor (een groot deel van) de week vanaf bent. Let er trouwens tijdens het boodschappen doen op dat versproducten lang genoeg houdbaar zijn. Let er bij groente op dat ze vers aanvoelen of zorg ervoor dat je de gerechten die je ermee wilt maken in de eerste dagen van de week plant. En heb je een bepaald stuk vlees of vis pas het einde van de week nodig dan kun je ervoor kiezen het na aankoop in te vriezen.

Lees ook: ‘5 x geld besparen op je vaste lasten’

Ik ben benieuwd of jij al gebruikmaakt van een weekmenu of dat het iets is dat je eens wilt proberen? Ik moet eerlijk zeggen dat wij het altijd netjes deden tot het zomervakantie werd en onze weken wat minder gestructureerd verliepen. Ik ben nu wel weer van plan om per week een weekmenu te maken en vervolgens in één keer alle boodschappen daarvoor in huis te halen. Ik kies er trouwens ook vaak voor om gebruik te maken van een pick-up point of de boodschappen thuis te laten bezorgen. Zo kan ik direct na het maken van mijn weekmenu mijn boodschappen online bestellen en ze op een tijdstip dat het mij uitkomt ophalen of laten bezorgen. Ideaal!

Plan jij de avondmaaltijden altijd voor een hele week vooruit of heb je een andere aanpak?

Afbeelding boodschappentas afkomstig van Shutterstock.

Dit artikel bevat affiliate links. Bedankt voor je support!

1 reactie

  • Reply orriens nicole 4 september 2018 at 09:26

    Nee, ik maak ook een weekmenu. Ik doe dat altijd op zondagavond en pak er de AH folder bij. Ik gebruik de aanbiedingen als basis voor het weekmenu om zo voordelig uit te zijn.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.