LIFESTYLE

Zo maak je de lekkerste koffie thuis *

16 juni 2020
lekkere koffie thuis maken

Ben jij net zo dol op koffie als ik? De laatste jaren kan ik zo genieten van een lekkere kop koffie. Het is tegenwoordig trouwens heel makkelijk om aan goede koffie te komen. Je kunt het lekker opdrinken in een restaurant of koffiebar, je haalt het ‘to go’ of je kunt het zelfs thuis laten bezorgen! Maar waarom zou je al die moeite doen als je de beste koffie ook zelf kunt maken? Om de allerlekkerste koffie zelf te maken zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten. In deze blog lees je er meer over!

Wat is jouw perfecte kopje koffie?

Jouw perfecte kopje koffie is niet hét perfecte kopje koffie. Net zoals veel andere dingen is de smaak van koffie iets heel persoonlijks. Wat jij dus beschouwt als de allerbeste koffie, hoeft dat voor een ander absoluut niet te zijn. Om in jouw eigen keuken de lekkerste koffie te kunnen zetten, moet je dus zelf ontdekken welke smaak het beste bij jou past en hoe je tot deze smaak kunt komen. Het is handig om tijdens dit proces goed bij te houden wat je precies hebt gedaan om tot dit specifieke kopje koffie te komen. Zo weet je de volgende keer precies of je meer of minder bonen moet gebruiken en of ze fijner of grover gemalen moeten worden. Als je dit niet goed bijhoudt, moet je elke keer weer opnieuw uitvinden welke hoeveelheid je moet gebruiken. Op die manier eindigt de zoektocht naar de perfecte koffie nooit!

Lees ook: Ik leerde koffiezetten als een echte barista

Welke koffiebonen en koffiemolen schaf je aan?

Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste koffiebonen en koffiemolen. Zodra je daar de juiste keuze in hebt gemaakt, weet je zeker dat de basis goed is. Met de koffiebonen kun je precies bepalen welke smaak je wilt creëren met de koffie. Wil je sterke of milde koffie? En welke ondertonen wil je terug proeven? Met de koffiemolen wordt ook nog een gedeelte van de smaak bepaald. Zo kun je de maalgraad aanpassen op sterkte. Over het algemeen geldt dat een grovere maalgraad mildere koffie oplevert. Wil je je koffie lever wat sterker, dan kun je voor een fijnere maalgraad kiezen om de extractietijd te verlengen. Je kunt verder voor een molen kiezen met messen of schijven. De keuze die je hierin maakt zal effect hebben op de koffie, maar ook zeker op de prijs. Zo leveren schijfmalers over het algemeen een consistentere maalgraad op wat de kwaliteit van de koffie ten goede komt. Wel zijn ze wat duurder dan messenmalers.

Het is bij het uitkiezen van een molen essentieel dat je van tevoren weet welke je wilt en welke je nodig hebt. Bij het kiezen van de bonen kun je iets meer experimenteren omdat dit een minder grote aanschaf is dan een molen. Toch kan het geen kwaad om je ook op dat gebied goed in te lezen voordat je daadwerkelijk bonen aanschaft.

Koffiemolen schoonmaken

Een koffiemolen verdient de juiste zorg en aandacht. Het is daarom van belang dat je deze regelmatig schoonmaakt. Je kunt hem af en toe oppervlakkig reinigen, maar de molen verdient eens in de zoveel tijd ook een grote schoonmaak. Gebruik voor het reinigen de juiste reinigingstabletten. Deze zijn speciaal voor koffiemolens gemaakt en zorgen er dan ook niet voor dat de molen beschadigd of defect kan raken. De reinigingstabletten zorgen ervoor dat die oliën die de bonen hebben achtergelaten worden opgenomen en verwijderd. Waardoor jij vervolgens weer kunt genieten van een heerlijk vers kopje koffie!

Hou jij ook van koffie? En zo ja, waar moet jouw favoriete kopje koffie aan voldoen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.