LIFESTYLE WERK

Met deze tips blijft thuiswerken leuk

27 februari 2021

De een vindt het de hemel op aarde en de ander een regelrechte ramp: thuiswerken. Feit is dat veel van ons er aan moeten geloven. Of je het nu leuk vindt of niet. Hoor jij bij de groep die het toch echt fijner vindt op kantoor, of vond je het in den beginne wel prima maar komen de muren van je woonkamer of thuiskantoor inmiddels op je af? Ik hoop je te inspireren met 9 dingen die het thuiswerken leuk houden of, als je er echt van baalt, misschien wat aangenamer kunnen maken.

Zorg dat je er comfortabel bij zit – de hele dag in pyjama rondlopen is fijn, maar volgens mij wordt niemand daar op dagelijkse basis écht gelukkig van. Wat natuurlijk wel kan, is je comfortabelste kleding uit de kast trekken waar je toch lekker energiek mee aan het werk kan. Een nette joggingbroek (ja, ze bestaan!) of een lekkere sweater en je favoriete jeans. Whatever you like! Als de basis goed is, kan je (ook vanuit je thuiskantoor) de hele wereld aan.

Drink de lekkerste koffie – want die zet je zelf, toch? Ik werk al jaren niet meer op een kantoor en volgens mij is er de laatste jaren in positieve zin een hoop veranderd, maar ‘vruuger’ was de koffie uit de automaat toch allesbehalve een traktatie voor je smaakpapillen. Hoe het ook zij: of je hem nu zwart, met melk of fancy (als in: cappuccino of latte macchiato) wilt… het kan, als je het in huis hebt! Ik ben nog steeds heel blij met mijn koffiemachine 🙂

Houd contact met collega’s – normaal heb je waarschijnlijk wat meer aanspraak op een werkdag. Je loopt eens naar de wc, gaat samen met collega’s pauzeren of maakt gewoon eens een praatje op de gang. Als je nu in je eentje thuis zit is dat er allemaal niet meer natuurlijk. App, bel of mail dan gewoon eens die collega. Even kort vragen hoe het gaat kan best en zal de ander alleen maar kunnen waarderen. Als je bij elkaar in de buurt woont zou je ook kunnen afspreken samen een lunchwandeling te maken in jullie pauze.

Laat je niet (teveel) afleiden – we weten denk ik allemaal hoe verleidelijk het is om ‘even’ de televisie aan te zetten om het nieuws te kijken, of even een wasje in de wasmachine te stoppen, een klein boodschapje te doen, een kopje koffie te drinken met de buurvrouw, of online wat te bestellen. Dat lijken allemaal kleine taakjes en sommige zijn het misschien ook, maar ze gaan wel ten koste van je werktijd. En die moet je dan linksom of rechtsom toch inhalen. Probeer te zorgen dat je in een rustige omgeving zit zonder al teveel afleidende prikkels. En bewaar alle dingen-die-ook-nog-moeten voor na werktijd, of doe ze desnoods in je pauze.

Werk flexibel – dit zal niet in alle gevallen kunnen en mogen, maar als je werkgever het prima vindt als jij je eigen tijd indeelt is dit hét moment om eens te kijken op welk moment van de dag jij op je productiefst bent en wanneer je beter even een ommetje kunt gaan maken. Zat je op kantoor altijd aan vaste begin-, eind- en lunchtijden vast dan is dit een mooie kans om te zien hoe het ook kan.

Maak een ommetje – ik stipte het net al even aan. Maak een wandelingetje! Je hoeft echt niet kilometers ver of lang te lopen, maar gewoon even die frisse lucht opsnuiven, in beweging komen en daarna weer aan het werk. Dat doet zoveel met je energie en focus! En je lichaam kan het ook waarderen.

Zet je favoriete muziek op – van vroeger kan ik me herinneren hoe het is als je met collega’s in een ruimte zit die er totaal niet dezelfde muzieksmaak op na houden als jij. Dit resulteerde meestal in een hoop gesteggel over welke radiozender er op mocht. Ook over het volume ontstond weleens discussie. Daar heb je nu geen last van! Lekker draaien wat je zelf leuk vindt en af en toe lekker mee blèren met je favoriete nummers als je even geen video-meeting hebt.

Maak een uitgebreide lunch – geen bedrijfskantine waar elke dag ongeveer hetzelfde te koop is. Geen broodtrommel met die ochtend besmeerde boterhammen. Je kunt nu gewoon even je eigen keuken induiken om wat lekkers te maken. Wat dacht je van een gebakken ei? Een soepje? Of je maakt Tuna Melt sandwiches uit de Airfryer. Veel lekkerder dan die standaard boterhammen.

Focus op de voordelen – ooit is dit voorbij en alles weer (min of meer) normaal. Heb je er echt de balen van, probeer je dan te focussen op de voordelen. Want ja echt, die zijn er! Geen reistijd, meer rust, minder afleiding (als je het goed aanpakt) en misschien ook wel meer flexibiliteit! En bedenk je vooral dat dit misschien niet voor altijd is, maar je sommige dingen straks misschien nog wel gaat missen…

Hoe vergaat het thuiswerken jou? Wat vind jij het grootste voordel en het grootste nadeel van thuiswerken?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.