Over de hele wereld vinden er verschillende doodsrituelen plaats. Hoewel er veel overeenkomsten te vinden zijn tussen bevolkingen, zijn er specifieke details die een uitvaart speciaal maken voor de locatie en de mensen. In dit artikel kijken we naar de traditionele normen en waarden voor een uitvaart van de Hindoe cultuur. Ik beschrijf in het kort enkele eigenschappen die veel voorkomen bij een Hindoestaanse uitvaartceremonie.
De crematie als norm
Hindoestaanse doodsrituelen schrijven voor dat crematie doorgaans de norm is. De reden dat er voor een crematie wordt gekozen is omdat Hindoes geloven dat crematie de snelste manier is om de ziel uit het lichaam te laten ontsnappen. Alvorens de crematie blijft het lichaam in het huis van de familie totdat het naar de crematieplaats wordt overgebracht. Deze gebeurtenis kan volgens westerse maatstaven als een ‘wake’ worden beschouwd en speelt een belangrijke rol in de Hindoestaanse cultuur. Tijdens dit moment kunnen er geschenken en bloemen worden meegenomen, hoewel dit tijdens de crematie echter niet aan de orde is.
De uiteindelijke crematieplechtigheid, ook wel ‘mukhagni’ genoemd, vind plaats nadat het lichaam uit het huis is overgebracht. Over het algemeen vindt de crematie plaats binnen één of twee dagen. Tijdens deze uitvaartceremonie worden er speciale mantra’s gezongen en is er een Hindoe priester aanwezig, die de leiding neemt over de crematie-rituelen. Houd er rekening mee dat de kledingvoorschriften net iets anders zijn dan bij een Nederlandse uitvaart. Het is gebruikelijk om je conservatief te kleden en om in plaats van zwart, wit te dragen.
Tijdens de Hindoestaanse crematie is het meestal de oudste zoon die voorgaat, terwijl de priester het toezicht houdt op de activiteiten. Het as verstrooien gebeurt gebruikelijk een dag na de uitvaart en wordt gedaan over een heilig water of op een plaats die belangrijk is voor de overledene. Na de crematie vindt er ook vaak een receptie bij de familie thuis plaats. Mogelijk is deze receptie alleen voor familie. Het is dus belangrijk om te controleren wat er gepland is voor de specifieke uitvaartceremonie die je zult bijwonen.
Wat is preta-karma?
Een belangrijk Hindoeïstisch overlijdensritueel dat plaatsvindt tijdens de rouwperiode is preta-karma. Dit heeft als doel om de ziel van de overledene te helpen verplaatsen van geestvorm naar zijn nieuwe lichaam in de cyclus van reïncarnatie. Dit gebeurt meestal op de 13e dag van rouw, waarbij de familieleden rituelen uitvoeren om de ziel van de overledene vrij te laten. Het is hierbij passend dat de familie op de eerstvolgende verjaardag van het overlijden een speciaal herdenkingsevenement organiseert ter ere van het leven van hun naaste.
Bij het organiseren van een uitvaart komt veel kijken. Ben je op zoek naar meer informatie, kijk dan eens op uitvaart checklist, zodat je goed op de hoogte bent van wat er moet gebeuren.
Geen reacties