LIFESTYLE WERK

Back to work! – wanneer heb je een nieuwe laptop nodig? *

9 september 2020

De zomervakantie ligt alweer even achter ons. Voor de meesten betekent dit terug in de schoolbanken, terug naar kantoor, of zoals ik: terug naar je thuiswerkplek. Veel elektronicamerken komen na de zomer met nieuwe producten. Super verleidelijk natuurlijk, zo’n mooie nieuwe laptop. Maar heb je hem wel echt nodig? Ik zet een aantal aandachtspunten op een rij waarmee je hopelijk een goede afweging kunt maken. Is je oude laptop nog prima of is het misschien toch slim om een nieuwe laptop te kopen?

Doorwerken op de oude laptop of nieuwe laptop nodig?

Ik weet als geen ander hoe verleidelijk het is om voor iets nieuws, beters en mooiers te gaan. Ik ken mensen die er totaal niet gevoelig voor zijn, maar ook veel mensen die zich graag laten verleiden door een nóg mooier ontwerp, een snellere processor en helderder beeldscherm. En, eerlijk is eerlijk, als je het geld ervoor (over) hebt, waarom zou je dan geen nieuwe laptop kopen? Je werkt er hard genoeg voor en als het echt iets is waar je blij van wordt dan kan de aankoop van een nieuwe laptop prima te verantwoorden zijn.

Ik mag dan trouwens snel verleid worden door nieuwe gadgets, uiteindelijk wint mijn verstand het van mijn instinct. Mijn iPhone is inmiddels drie jaar oud en mijn laptop heb ik vorig jaar na vijf jaar vervangen door een nieuwe. Als ik ga voor een nieuw exemplaar is dat een hele weloverwogen beslissing die zeker niet in één dag genomen wordt.

Gaat het er jou niet om dat je het nieuwste van het nieuwste hebt, maar ben je wel benieuwd of het verstandig is je huidige laptop te vervangen of dat hij nog een tijdje mee kan? Dit zijn punten waarop je kunt letten:

Snelheid

De snelheid van een laptop is misschien wel het belangrijkste criterium als het erom gaat of hij nog even mee kan of misschien toch aan vervanging toe is. Niemand wordt gelukkig van een traag werkende computer, zeker niet als je hem dagelijks nodig hebt voor werk of studie. Overigens is het slim je laptop eerst grondig op te ruimen voor je besluit dat hij echt te traag is om nog mee te kunnen. Vaak heeft het namelijk te maken met een te volle schijf en programma’s die je eigenlijk niet (meer) gebruikt. Even goed opruimen dus en dan bekijken of je de snelheid nog werkbaar vindt. Het ligt er natuurlijk ook heel erg aan waar jij je laptop precies voor gebruikt. Het spreekt voor zich dat als je dagelijks foto’s en video’s bewerkt, je meer van je laptop vraagt dan wanneer je er alleen de administratie en mail op bijhoudt.

Vertoont je laptop wel wat tekenen van ouderdom, maar heb je eigenlijk het idee dat hij nog wel eventjes mee zou moeten gaan, dan kan het een idee zijn om hem eens op te schonen. Dit doe je in de eerste plaats door opslagruimte vrij te maken. Verwijder overbodige programma’s, bestanden, foto’s en video’s of kopieer ze naar een externe harde schijf of cloud. Om te zien welke programma’s of processen je laptop zo traag maken kun je in Windows naar Taakbeheer gaan, of op een Mac naar Activiteitenweergave. Zijn er applicaties die veel van het werkgeheugen van je laptop vragen maar die je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt, overweeg dan ze te verwijderen.

Specificaties

Een nieuw model is altijd net ietsje dunner, lichter, strakker, mooier en de batterij gaat langer mee. Dat kunnen prima redenen zijn om een nieuwe laptop te kopen, maar bedenk je goed welke specificaties er voor jou echt toe doen. Heb je die supersnelle processor echt nodig of is het vooral internetten en tekstverwerken wat je op je laptop doet? Het is zonde om een upgrade te nemen als je het eigenlijk niet nodig hebt.

Nieuwe laptop nodig – waarop moet je letten?

Ben je na een zorgvuldige overweging tot de conclusie gekomen dat het verstandig is een nieuwe laptop te kopen, zwicht dan niet voor de eerste de beste aanbieding die je tegenkomt. Bedenk waarvoor je de laptop gebruikt en de komende jaren wilt gaan gebruiken en kies voor de specificaties die daar het dichtst bij in de buurt komen. En dan is het natuurlijk nog belangrijk om niet teveel te betalen. Voor een heldere en betrouwbare vergelijking kun je bijvoorbeeld Knibble.nl eens raadplegen. Als je zoals ik niet superveel verstand hebt van elektronica, helpt de vergelijkingstool je om die laptop te vinden die het meest voordelig is in prijs én het beste aan jouw wensen en eisen voldoet. Gewoon even proberen dus! O, en heb je geen haast met de aankoop en wil je graag wachten tot je voordeliger uit bent, dan kun je een zogenaamde beknibbel-wekker zetten. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij een prijsverlaging of aanbieding.

Hoe lang doe jij gemiddeld met je laptop of smartphone voor je ‘m vervangt?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.