LIFESTYLE

Waarom ‘Pinterest perfect’ zo moeilijk na te streven is *

15 augustus 2019
pinterest

Ken je dat? Je ziet een plaatje op Pinterest en denkt: zo wil ik het! En dan lijkt het er in de praktijk toch net niet op. Hoe kan dat nou? Waarom zien de dingen er op Pinterest altijd zo mooi uit en krijg je het zelf niet voor elkaar dat na te bootsen?

Inspiratie is er om ingezet te worden, dus als je op Pinterest die mooie groene muur tegenkomt, zoek je een pot verf van net zo’n kleur bij de bouwmarkt en begint optimistisch de eerste streken op je witte muur te zetten. Gevolg: een groene muur. Maar dan ook echt groen. Zo groen had je het nog niet gezien. Ook op dat plaatje niet. Hoe komt dat?

Het ziet er meteen Zweeds uit, zeg maar

Dat komt doordat een plaatje een foto is en een foto laat een andere kleur zien. Het lijkt er misschien wel op, maar het is nooit helemaal wat het eigenlijk is. Belichting doet veel. Kijk maar eens naar die Scandinavische interieurs, die lijken wel heel erg wit en blond. Dat zijn ze ook wel, maar zó wit? Conclusie: de foto wordt als het ware overbelicht genomen. Ziet er meteen… tsja… Zweeds uit, zeg maar. 

En zie dat thuis maar eens voor elkaar te krijgen. Dat is een lastige klus. Want op een sombere en regenachtige dag ziet ook dat Scandinavische interieur er wat donkertjes uit. Doe je niet veel aan, behalve flink de lampen aan. 

Let op: vertekend beeld

En dan de ruimte. De vierkante meters. Een groothoeklens laat een ruimte groter lijken. Dat weten we allemaal wel en op Funda zie je niet anders, maar je laat je er toch door verleiden. Je ziet een mooie ronde tafel op Pinterest, weet het merk, bestelt die tafel en dan blijkt die toch bij jou veel meer ruimte in te nemen dan je op het eerste gezicht vermoedde. Lees: dan je op de Pinterest-foto zag. Klopt. Vertekend beeld. Ingetuind. 

En dan al die leuke accessoires. Ja, die wil je ook wel. Dat maakt een ruimte gezellig. Het venijn zit ‘m in dit geval niet in de staart, maar in het detail. Dus ga je daar ook op af. Zo’n kapstok van hout waar dan die rugzak en laptoptas aan hangt? Super! Meteen is alles lekker opgeruimd en de tassen van de heren zijn uit het zicht. Nee, dat zijn ze niet! Ze hangen daar. Onhandig te hangen. Zo niet logisch. Op Pinterest zag het er leuk uit, maar in jouw hal is het gewoon geen gezicht. 

Lees ook: Project woonkamer | Een STUVA speelwand

Het ziet er zo lekker uit

Daarom: let op wat je overneemt. Inspiratie is goed, maar geef er vooral je eigen draai aan. Pas iets aan op de ruimte die je tot je beschikking hebt. Meten is weten en vooral goed inschatten. Natuurlijk weet je dat het plaatje niet zaligmakend is, maar toch… het ziet er zo lekker uit dat je er eigenlijk nauwelijks omheen kunt. Als je niet oppast is dat inderdaad zo en kun je je nauwelijks nog om die grote, veel te grote ronde tafel bewegen.

Niet Pinterest perfect, maar perfect voor jou

Met bovenstaande wil ik trouwens helemaal niet zeggen dat ik Pinterest geen fijn medium vind. Sterker nog, ik vind het geweldig! Ik kan mezelf helemaal verliezen in mooie borden en inspirerende pins. Voor mijn blog gebruik ik het ook intensief. Maar ik weet als geen ander dat mooie plaatjes niet altijd de werkelijkheid weerspiegelen. Ik denk dat als je dat voor ogen houdt en je je niet blind staart op perfectie, er niet zoveel aan de hand is.

Laat jij je graag inspireren via Pinterest?

*Disclaimer

Afbeelding Pinterest afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.