GEZONDHEID LIFESTYLE OUDERSCHAP PSYCHE

Tips & tricks voor langer en beter slapen! *

28 januari 2015

IMG_8681

Nachtrust is voor de meeste mensen met kinderen een schaars goed. Waar je vroeger nog weleens tot diep in de nacht uitging, wint je lekkere warme bed het tegenwoordig vaak van de kroeg. Ondanks die verschuiving, slapen de meeste ouders nog altijd minder dan ze willen. Ze moeten er ’s nachts vaak uit voor hun kind(eren), of gaan gewoon te laat naar bed als ze vroeg weer op moeten.

Ik val duidelijk in die laatste categorie. Ik kan Lise, die vrijwel elke nacht braaf doorslaapt, echt de schuld niet geven dat ik regelmatig minder dan acht, of zelfs zeven uur slaap per nacht. En eigenlijk heb ik toch zeker acht tot negen uur slaap nodig om me fit te voelen de volgende dag.

Meer en beter slapen had zo een van mijn doelen voor 2015 kunnen zijn. Ik wil het zó graag! Ik zie het namelijk gelijk aan mijn huid (en de kringen onder mijn ogen) als ik te weinig slaap heb gehad. Bovendien zit ik ook mentaal tien keer lekkerder in mijn vel als ik uitgerust wakker word. Daarom verzamelde ik wat handige tips & tricks om langer en beter te slapen.

1. Voorbereiding

Iedereen weet dat je vlak voor je naar bed gaat beter geen koffie of andere cafeïnehoudende dranken kunt drinken. Je valt het makkelijkst in slaap als je ook daadwerkelijk moe bent rond je bedtijd. Overdag zorgen voor voldoende inspanning helpt daar ook bij. Ga dus lekker sporten, fietsen, of wandelen. Zorg dat je tenminste een half uur per dag intensief beweegt.

Het schijnt ook te helpen overdag in een voldoende lichte omgeving te verblijven. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. In de donkere wintermaanden is dit extra belangrijk. Melatonine wordt trouwens pas voldoende aangemaakt, wanneer het licht ’s avonds dimt. Te laat voor een fel computerscherm zitten, kan dit proces verstoren. Zet een, of nog liever twee, uur voordat je gaat slapen, je computer uit (groot leerpunt voor mij!).

2. De slaapkamer

Zoals veel dingen begint een goede nachtrust bij de basis. Een goed bed en matras, een passend kussen en een fijn dekbed, zijn heel belangrijk om lekker te kunnen slapen. Een matras gaat ongeveer 10 jaar (of 30.000 slaapuren) mee. Zorg er dus voor dat je die tijdig vervangt. Kussens heb je in alle soorten en maten en speciaal gericht op rug-, buik- en zijslapers.

Aan ons bed ligt het in elk geval zeker niet, ons matras is ‘pas’ vijf jaar oud, we slapen onder een donzen dekbed en ik heb een speciaal kussen voor zijslapers. Ook voor Lise hebben we goed gelet op een degelijk ledikant en matras. Wanneer ze overgaat naar een kinderbed, zullen we daar weer veel aandacht aan besteden.

Behalve slapen in een lekker bed, is het ook belangrijk om je slaapkamer zo goed mogelijk te verduisteren. Elk lampje heeft een nadelige invloed op de kwaliteit van je slaap, óók het schijnsel van je wekker(radio).

Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat ook elektromagnetische straling de kwaliteit van slaap beïnvloedt. Het zou daarom beter zijn geen mobiele telefoon op je nachtkastje te leggen en apparatuur waar stroom op staat, zoveel mogelijk uit te schakelen.

De ideale temperatuur van een slaapkamer is volgens wetenschappers 18 graden. Ook goede ventilatie is belangrijk. Zet dus zoveel mogelijk het raam open en de verwarming uit.

3. Wakker liggen

Alle voorbereiding ten spijt, soms lig je toch ongewenst wakker. Het in slaap vallen wil bijvoorbeeld maar niet lukken, of wordt midden in de nacht wakker (bijvoorbeeld omdat je kindje wakker werd) en komt vervolgens onmogelijk weer in slaap.

Blijf niet liggen woelen, maar stap uit je bed. Lees daarna even rustig een boek of tijdschrift, liefst bij gedempt licht. Zodra je merkt dat je moe bent, ga je terug naar bed. Mensen die uit zichzelf onvoldoende melatonine aanmaken, kunnen overwegen dit in de vorm van tabletjes te slikken. Melatonine is geen slaapmedicijn, maar ondersteunt het lichaamseigen melatonine en zorgt er als het goed is voor dat je gemakkelijker in slaap valt.

Hoeveel uur per nacht slaap jij gemiddeld? Komt dat overeen met het aantal uur dat je zou willen slapen?

*Disclaimer

5 Comments

 • Reply zomersproetje 28 januari 2015 at 09:33

  Gemiddeld ‘krijg’ ik 6 uur slaap per nacht. Heb het geluk dat ik snel in slaap val en ook als ik er uit moet daarna weer snel verder slaap. Ik zou graag wat langere nachten willen, maar dat komt vast wel weer ;-). In het weekend ‘rekken’ we het opstaan door Eline nog even tussen ons in te leggen.

 • Reply angelique 28 januari 2015 at 10:16

  Voor mij werkt het om vlak voor het slapen te lezen en muziek te luisteren.

  • Reply Monique 28 januari 2015 at 20:43

   Dat is ook een goeie ja. Lezen deed ik eerst altijd, toen een hele tijd niet en sinds kort ben ik het weer steeds vaker aan het doen. Werkt wel ontspannend 🙂

 • Reply Jeroen 28 januari 2015 at 11:56

  Hier slaapt de dochter gelukkig ook al door en dit vanaf dat ze een maand of drie – vier was. Gemiddelde slaap hier meestal zeven uurtjes behalve op dagen dat ik moet werken dan is het slechts vier à vijf uurtjes nachtrust.
  In het weekend slapen we dan wat langer (uurtje of negen) dit ook dankzij de dochter die eerder een avondmens dan een ochtendmens is 🙂

  • Reply Monique 28 januari 2015 at 20:59

   Heerlijk! Vier a vijf uur is wel weinig. Gelukkig kun je dat in het weekend weer een beetje inhalen. Wij hebben ook zo’n avondmens-dochter 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.