LIFESTYLE SPORT

Een sport bh kopen, waarop moet je letten? *

22 september 2020

Als er iets is waar ik niet zonder kan, dan zijn het wel mijn sport bh’s. Ik heb niet de allergrootste, maar ook zeker niet de kleinste cupmaat, dus om lekker te kunnen sporten heb ik voldoende ondersteuning nodig. Nu ben ik eigenlijk wel weer toe aan een paar nieuwe sport bh’s. In plaats van de eerste de beste winkel (of webshop) in rennen en daar willekeurig een bh van het rek trekken of in mijn winkelmandje mikken, ben ik dit keer eens vooraf op onderzoek uit gegaan. Want wat is nu precies de functie van een sport bh? Welke verschillende typen sport bh’s zijn er en welke is het meest geschikt bij welke sport? Ik eindig met wat inspiratie voor goede én mooie sport bh’s. Want het mag dan vooral functioneel zijn, het is toch wel zo leuk om iets onder je sportkleding te dragen dat er ook nog een beetje leuk uitziet?

Waarom een sport bh?

Je hebt misschien al eens ervaren dat sporten in een normale bh of zonder bh geen pretje is. Dat komt omdat je tijdens het sporten beweegt en die beweging zorgt ervoor dat je borsten extra worden belast. Het maakt daarbij niet uit of je grote of kleine borsten hebt, maar zoals je zult verwachten hebben vrouwen met grote borsten hier het meeste last van.

Sport bh’s zijn zo ontworpen dat ze schokken goed kunnen opvangen. Een goede sport bh absorbeert tot wel 75-80% van de schokken. Ter vergelijking: bij een normale bh is dat 35-40%. Maar het absorberen van schokken is niet het enige dat een sport bh doet. Doordat ze van speciaal materiaal zijn gemaakt voeren ze vocht af. Bovendien zijn de bandjes meestal zacht en wat breder zodat je er geen last van hebt tijdens het bewegen, maar je wel voldoende steun krijgt.

Welke type sport bh heb ik nodig?

Je hebt sport bh’s in verschillende maten, maar ook in verschillende soorten. Behalve de omvang van je borsten, is ook het type sport dat je beoefent van invloed op het type sport bh dat je het beste kunt kiezen. Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt in low, medium en high support.

Low support

Doe je aan wandelen, yoga of pilates dan heb je voldoende aan een sport bh met low support. Dit zijn een soort topjes die weinig ondersteuning bieden, maar wel heel comfortabel zitten. Over het algemeen wordt aangeraden dit soort topjes alleen te dragen als je kleine borsten hebt. Heb je een grotere cupmaat dan kun je ook voor dit soort sporten beter kiezen voor een medium support sport bh.

Medium support

Onder medium support vallen de sport bh’s die nog steeds elastisch zijn maar tegelijkertijd een goede ondersteuning bieden. Een sport bh met medium support is het meest geschikt voor sporten met een lage tot middelmatige impact, zoals fitness, skieën en mountainbiken.

High support

Voor de actievere sporten als hockey, tennis, paardrijden en hardlopen heb je echt een high support sport bh nodig. Dit zijn bh’s die van extra stevig materiaal zijn gemaakt en niet elastisch zijn. Ze kunnen zo de schokken tijdens het bewegen goed opvangen.

Lees ook: Zó vind je de juiste bh-maat!

Inspiratie: een aantal toffe sport bh’s op een rij

Hoewel de functionaliteit van een sport bh voor mij altijd gaat boven het uiterlijk, is het toch gaaf om een goede maar ook mooie sport bh te vinden die helemaal fantastisch zit. Bij LASCANA heb ik een aantal mooie exemplaren gevonden. Je ziet ze hieronder. De bh midden boven is een voorbeeld van een low support sport bh. Die is dus eigenlijk alleen geschikt voor dames met een kleine cup en sporten met een lage impact.

Draag jij altijd een goede sport bh als je gaat sporten?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.