LIFESTYLE

Ramen wassen zonder strepen? Zo doe je dat!

11 oktober 2018

ramen wassen zonder strepen

Met kleine kinderen in huis kun je natuurlijk niet voorkomen dat je ramen vies worden. Denk alleen al aan de handjes en kusjes op het raam bij het uitzwaaien van opa en oma. Nu is mijn huis alles behalve perfect schoon en maak ik me om een kusje hier en een handje daar heus niet druk. Alleen werd het nu toch wel tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van de ramen. Nadat er de vorige keer enorm veel strepen achterbleven, heb ik het dit keer anders aangepakt. En ik heb nog een aantal handige tips voor wie net als ik geen expert is in ramen wassen.

Ik hoefde het gelukkig niet helemaal alleen te doen. Van Kärcher ontving ik namelijk de Window Vac. Een accu-aangedreven apparaat waarmee je nog makkelijker je ramen kunt wassen. Het apparaat belooft na het reinigen het water van het raam op te zuigen, zonder druipend vuil en (heel belangrijk) zonder strepen. Klinkt goed toch? Ik besloot het eens uit te proberen.

In de doos vind je de Window Vac zelf, een soort trekker met een reservoir eraan vast dat het water opvangt. Je krijgt er trouwens twee formaten trekkers bij, een smalle en een wat bredere zodat je de trekker kunt afstemmen op het formaat van het raam. Daarnaast krijg je de flacon links op de foto. Hier kun je schoonmaakmiddel en water in doen en de microvezeldoek om de ramen mee schoon te maken schroef je er zo op.

Je bevochtigt het raam met de flacon met schoonmaakmiddel. Houd tijdens het sprayen de flacon ongeveer 20 cm van het raam af. Eerst sprayen en dan boenen is een goede techniek heb ik gemerkt.

Vervolgens pak je de Window Vac, je zet hem aan en trekt van boven naar beneden, in mooie rechte banen, je raam droog. Klinkt kinderlijk eenvoudig en is het eigenlijk ook. Ik verbaasde me erover hoe weinig water er achterblijft op het raam en op de vensterbank. Alles wordt opgevangen in het reservoir en dat giet je na afloop leeg in de gootsteen. Ik geloof dat ik om ben. En mijn ramen wat vaker ga wassen, want eigenlijk is het op deze manier nog leuk om te doen ook!

Wist je trouwens dat je dit apparaat niet alleen voor de ramen, maar voor alle gladde oppervlakken in huis kunt gebruiken? Denk aan de tegels in de badkamer, de glazen wanden van de douche en zelfs voor de auto of caravan wordt hij veel gebruikt. Je koopt ‘m voor 55 euro, onder andere bij Bol.com.

Mijn tips voor ramen wassen zonder strepen!

Heb je nou niet zo’n apparaat in huis, dan heb ik hieronder een stappenplan hoe je je ramen op de oldskool manier het mooiste schoon  krijgt.

Ramen wassen zonder strepen – Dit heb je nodig:

Een emmer
Warm water
Een scheutje afwasmiddel
Een zachte spons
Een trekker
Een (natuur)zeem
Een trapje voor lastig de bereiken plekken

Stap 1: Ramen wassen

Pak een emmer en vul hem met warm water. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Sop de ramen in met een spons die je nat maakt in de emmer. Hiermee zorg je dat het ergste vuil van de ramen wordt gewassen en dat ander vuil ‘loskomt’ van het glas. Afhankelijk van hoe vies de ramen zijn kun je dit nog eens herhalen met een nieuw sopje.

Stap 2: Gebruik de trekker

Met de trekker neem je het raam af en zorg je ervoor dat het schoon én droog wordt. Trek een baan van boven naar beneden en laat de banen wat overlappen zodat je geen strepen krijgt. Ga door tot je het hele raam hebt gedaan.

Stap 3: Ramen zemen

Veeg de trekker na elke baan af met een vochtige zeem. Dus trek een baan, veeg de trekker af met de zeem en trek weer een baan. Net zolang tot je het hele raam hebt gedaan.

Stap 4: Kozijnen schoonmaken

Je raam mag nu dan mooi schoon zijn, maar heb je al naar de kozijnen gekeken? Die zijn vaak minstens zo vies als het raam. Maak een microvezeldoek vochtig en neem hiermee de kozijnen af zodat ook deze weer schoon zijn.

Voor een nóg streeplozer resultaat kun je:

  • Met een prop krantenpapier over het raam vegen nadat je het gewassen hebt.
  • Een ui in vieren snijden en in het water doen waarmee je je ramen wast. Klinkt raar, maar werkt echt!
  • Een scheutje glansspoelmiddel voor de vaatwasser in het water doen.
  • En een laatste tip… was je ramen nooit in de volle zon. De warmte van de zon zorgt er voor dat het water te snel droogt en juist dat geeft strepen!

Ook op de ouderwetse manier krijg je je ramen schoon, maar ik moet zeggen dat ik de Window Vac zo’n fijn apparaat vind dat ik niet anders meer zou willen. Het is een kleine investering, maar die verdient zich dubbel en dwars terug door de snelheid en het gemak waarmee jij voortaan je ramen wast!

Hoe vaak was jij je ramen en heb jij nog een goede tip voor het beste resultaat?

Dit artikel bevat een product dat ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.