LIFESTYLE WONEN

Productief thuiswerken? – 5 tips voor het inrichten van je werkplek *

9 maart 2021

Misschien zat je in eerste instantie meestal aan de keukentafel te werken, of soms misschien zelfs in bed of op de bank. Voor een keertje kan dat natuurlijk niet zoveel kwaad. Maar als thuiswerken de norm wordt, zoals momenteel het geval is, is het toch wel fijn om een ‘echte’ werkplek te hebben. Maar hoe zorg je er nu voor dat je die zo inricht dat je er lekker, gezond en productief kunt werken? Ik geef je 5 tips!

Inrichten werkplek – 5 tips

Tip 1: selecteer het juiste meubilair

De ideale werkplek begint met goed meubilair. Het beste is het om te kiezen voor een bureau en stoel die in hoogte verstelbaar zijn, zodat je ze voor jouw lichaamslengte heel precies op de juiste hoogte kunt instellen om vervelende nek-, rug- en polsklachten te voorkomen. Kantoorstoelen en -bureaus hebben die mogelijkheid vaak standaard, maar een huis-tuin-en-keuken bureau heeft dat niet. Het is geen must, zolang je er maar op let dat je je voeten plat op de grond kunt zetten en je benen een hoek van 90 graden maken als je aan je bureau zit. En zet je laptop of monitor op de juiste hoogte zodat je hoofd recht staat als je op je scherm kijkt. Op die manier kun je probleemloos een volle dag van je werkplek gebruikmaken.

Tip 2: zorg voor goed licht

Om lekker productief bezig te kunnen zijn heb je daglicht nodig. Zet je bureau daarom niet te ver van het raam af. Op die manier vang je het meeste natuurlijke licht op. Het beste licht om productief te kunnen werken. Zorg er trouwens wel voor dat (zon)licht niet direct op je scherm valt. Dat werkt niet prettig. Wordt het donker of is het erg bewolkt buiten, dan heb je minimaal een centrale lamp en een bureaulamp nodig om je werkplek voldoende te kunnen verlichten.

Tip 3: zorg voor voldoende opbergruimte

Een rommelige werkplek ziet er niet alleen niet uitnodigend uit, het staat ook rommelig (vooral als hij zich zoals bij mij in de woonkamer bevindt) en het komt je productiviteit vaak niet ten goede. Rommel op en rondom je bureau leidt af en zorgt voor onrust. Voldoende opbergruimte is daarom echt onmisbaar. Met een beetje geluk heeft je bureau voldoende ruimte voor al je spullen, maar anders zou je bijvoorbeeld een klein ladekastje naast je bureau kunnen zetten, of je zet de spullen in een grotere kast.

Tip 4: ga op zoek naar inspirerende styling

Het oog wil ook wat, toch? Het is fijn als de plek waar je dagelijks uren doorbrengt je energie en een blij gevoel geeft. Dit doe je door aandacht te besteden aan de aankleding. Denk aan een mooi moodboard aan de muur vol inspiratiebeelden, maar ook mooie accessoires, kleur (op de muur bijvoorbeeld) en foto’s kunnen de plek helemaal jou maken. Het is de kunst om het fijn en gezellig te maken, zonder dat het rommelig wordt. Probeer daar de juiste balans in de vinden.

Tip 5: geef je werkplek een groene touch

Nee, ik bedoel niet dat je de muur groen moet verven, al mag dat natuurlijk wel als het een kleur is waar je blij van wordt 🙂 Maar met een ‘groene touch’ heb ik het over het toevoegen van flora aan je werkplek. Planten dus. Die zijn om meerdere redenen eigenlijk onmisbaar op, of in elk geval in de buurt van, je werkplek. Ten eerste staan ze gezellig. Maar op de tweede plaats hebben ze meerder eigenschappen die je productiviteit ten goede zullen komen. Zo zuiveren ze de lucht, zorgen ze voor zuurstof, verminderen ze stress én maken ze dat je je beter kan concentreren. Ik kan me voorstellen dat je op je bureau weinig of geen plek hebt voor een plant. Maar een mooi exemplaar naast je bureau is natuurlijk ook prima.

Heb jij nog een handige tip voor het optimaal inrichten van je werkplek? En waar in huis heb jij jouw werkplek ingericht?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.