LIFESTYLE

Prachtige doopkaarten van Cotton Bird *

4 februari 2020

De doop van je kindje is een speciale gebeurtenis. Eentje waarbij de aanwezigheid van je dierbaren heel belangrijk is. Om hen op de hoogte te brengen van het feit dat er een doop is gepland en je hen daar graag bij zou willen hebben, zijn er speciale doopkaarten die je kunt versturen. Je hebt ze, net als geboortekaartjes en trouwkaarten, natuurlijk in allerlei soorten en maten en in verschillende stijlen. Hele mooie trendy doopkaarten vond ik bij Cotton Bird. Ik laat er je graag een paar van zien en vertel wat meer over de betekenis van dopen en alle gebruiken en tradities die er vaak mee verbonden zijn.

Dopen, wat is het precies?

Veel christelijke ouders kiezen ervoor hun baby te laten dopen. Deze wordt door de doop opgenomen in Gods gemeenschap. Er zijn ook ouders die wachten met de doop tot het kind oud genoeg is om zelf de keuze te maken of hij of zij in de gemeenschap wil worden opgenomen of niet.

De dopeling draagt tijdens de doopviering over het algemeen witte kleding. Vaak is dit een jurk, die al generaties lang in de familie gebruikt wordt. Soms is hij zelfs gemaakt van door een grootmoeder gedragen bruidsjurk. Ouders die niet kiezen voor een traditionele doopjurk, gaan meestal voor een wit pakje of wit jurkje met sierlijke afwerking. Vaak wordt het kindje ook een mutsje of hoofdband op gedaan.

Doopkaarten, de huidige trends

De doopviering vindt in de kerk plaats. Aansluitend geven de meeste ouders ook nog een doopfeest, waarbij er wat gegeten en gedronken wordt en de dopeling cadeautjes krijgt. Om mensen voor doopsel en doopfeest uit te nodigen, kun je speciale doopkaarten bestellen. Ik schreef al dat ik de collectie van https://www.cottonbird.nl zo prachtig vind en dat wil ik je graag laten zien aan de hand van een aantal doopkaarten uit hun nieuwste collectie:

De kaarten zijn helemaal on trend met de gouden en rosékleurige letters, maar ze hebben nog wel iets lieflijks en traditioneels, zoals je van de uitnodiging voor een doopsel verwacht. Er is volop keus in doopkaarten voor jongens en doopkaarten voor meisjes. Bovendien kun je de kaart zowel van buiten als binnen zelf (online) bewerken. Wil je een bepaalde tekst toch liever in een ander lettertype, of moeten de letters wat kleiner of juist groter, dan pas je dat dus eenvoudig zelf aan.

Doopsuiker en bedankkaartjes

Als bedankje voor hun aanwezigheid tijdens het doopsel, kun je doopsuiker aan de gasten meegeven. Dit is een gebruik dat oorspronkelijk uit België komt, maar ook hier steeds vaker voorkomt. Doopsuikers zijn chocoladebonen met een gesuikerd laagje erom. Vaak worden deze meegegeven in een zakje of in een speciaal doopsuikerdoosje, meestal met een klein kaartje eraan.

Zoals je een aantal weken na een bruiloft bedankkaartjes kunt sturen, kun je dat ook na een doop doen. Het is tof als deze kaartjes in dezelfde stijl zijn als de doopkaarten, maar dat hoeft natuurlijk niet. Bij Cotton Bird kun je ervoor kiezen een polaroid of een fotostrip met het bedankkaartje mee te sturen. Als een mooie fysieke herinnering aan dat speciale moment. Dat geeft het natuurlijk nog net wat extra’s.

Hebben jullie je kind(eren) laten dopen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.