LIFESTYLE

Online een bril kopen, waar moet je op letten? *

13 mei 2020
online bril kopen

Voor een nieuwe bril op sterkte hoef je tegenwoordig niet meer per se naar de opticien. Via internet kun je een montuur selecteren, je kunt het zelfs (virtueel) passen en met een paar muisklikken bestel je die toffe nieuwe bril. Gewoon vanuit je luie stoel. Ideaal toch? Wel is er een aantal belangrijke zaken waarmee je bij het online kopen van een bril rekening moet houden. Ik zet uiteen welke dat zijn en ik geef een aantal tips als je van plan bent een online bril op sterkte aan te schaffen.

Online een bril kopen – let in elk geval hier op

Zorg voor een goed brilrecept

Het is niet verstandig de sterkte over te nemen van een bril die je al jaren hebt. Je sterkte verandert namelijk elke paar jaar en om er zeker van te zijn dat je nieuwe bril glazen op de juiste sterkte heeft, laat je een individuele oogmeting uitvoeren bij een opticien. Dat is een oogmeting zonder de verplichting om direct een bril aan te schaffen. Dit is bij de meeste opticiens geen enkel probleem. Maak een afspraak en zeg er duidelijk bij dat het om een individuele oogmeting gaat en dat je na afloop graag je brilrecept mee wilt nemen. De kosten voor een individuele oogmeting liggen meestal rond de 30 euro.

Naast de sterkte van je rechter- en linkeroog moet het brilrecept nog een aantal waardes bevatten. Zo is het belangrijk te weten of je een cilinder hebt en zo ja, wat de cilindersterkte (van zowel het rechter- als linkeroog) is. Is er sprake van een cilindersterkte, dan moet je ook de zogenaamde As van rechter- en linkeroog weten. Een laatste belangrijke waarde is de pupilafstand. Dit is de afstand van het midden van je rechterpupil tot het midden van je linkerpupil in millimeters. Als de pupilafstand niet op je brilrecept staat, kun je deze eenvoudig zelf opmeten. De pupilafstand is belangrijk omdat glazen op sterkte altijd een zogenaamd ‘optisch centrum’ hebben. Dat is het gedeelte van het glas waardoor je perfect kunt zien. Om te bepalen waar dit optisch centrum moet komen, moet de pupilafstand bekend zijn.

Kies een passend montuur

Een bril moet goed op sterkte zijn, maar hij moet je natuurlijk ook goed staan. Bij de opticien kun je naar hartelust allerlei monturen passen en uitproberen. Online is dit iets lastiger, maar gelukkig niet onmogelijk. Via moderne technieken kun je in een virtuele paskamer monturen met behulp van de webcam op het (video)beeld van je gezicht laten plaatsen. Zo zie je hoe het montuur je ongeveer zou staan als je het in het echt zou opzetten. Ik vind dit echt een uitkomst!

Maar hoe weet je nu welk soort montuur jou over het algemeen goed staat? Je kunt uitgaan van een aantal algemene ‘richtlijnen’ waarbij de vorm van je gezicht als uitgangspunt dient. Heb je bijvoorbeeld een wat ronder gezicht, dan kies je het beste voor een rechthoekig montuur dat wat breder is. Heb je een meer vierkant gezicht, met een smalle kin en brede kaaklijn, kies dan voor monturen met ronde vormen die de harde lijnen in je gezicht wat verzachten. Dit zijn trouwens algemene richtlijnen waarvan je uiteraard compleet mag afwijken. Kies vooral voor een montuur dat bij jou en je persoonlijkheid past en waar jij je lekker in voelt.

Standaard glazen of extra’s?

Als je een mooi montuur hebt uitgekozen ben je er nog niet. Want het belangrijkste gedeelte van de bril zijn natuurlijk de glazen. Heb je glazen met een niet al te hoge sterkte nodig (tussen +6 en -6) dan kun je kiezen voor basic glazen op sterkte zonder meerprijs. Heb je een hogere sterkte nodig dan kun je kiezen voor zogenaamde premium glazen die extra dun geslepen zijn. Wil je naast je gewone bril ook graag een zonnebril op sterkte bestellen, dan heb je de keuze uit verschillende kleuren glas, of meekleurende glazen. Ook een zogenaamde ‘degrade’ is mogelijk. Daarbij zijn de glazen aan de bovenkant donker en worden naar onderen toe steeds lichter.

Je leest het: de mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt jouw nieuwe (zonne)bril helemaal naar wens samenstellen! Heb jij weleens online een bril of zonnebril op sterkte gekocht?

Houd mijn Instagram-account in de gaten voor foto’s van mijn nieuwe bril én zonnebril!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.