LIFESTYLE

Muggen in huis bestrijden? Vier handige tips

21 augustus 2019
mug in huis

Gisteren was het Wereld Muggendag. Hoewel ik er vanuit ga dat muggen nuttige beesten zijn, durf ik te wedden dat jij het net zo irritant vindt als ik als ze je huis binnenvliegen. Ik ben een echte muggenmagneet en dus ALTIJD de klos als er muggen in de buurt zijn. Het leek me wel toepasselijk eens te schrijven over muggen en tips te geven hoe je muggen in huis kunt bestrijden. Of hoe je er in elk geval voor kunt zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt.

Muggen in Nederland

Wist je dat er in Nederland zo’n 35 muggensoorten voorkomen? Gelukkig zorgt maar een klein deel daarvan voor ‘overlast’ in huis. Zoals je misschien wel weet zijn het alleen de vrouwtjesmuggen die steken. Het bloed hebben ze nodig om hun eitjes te laten rijpen. Die eitjes leggen ze vervolgens in stilstaand water, waar de larven kunnen opgroeien.

Muggen in huis bestrijden – mijn tips

1 Spoor de bron op en verwijder deze

Zoals ik al schreef leggen de vrouwtjesmuggen hun eitjes in stilstaand water. Dat kan een vijver zijn, maar ook een emmer of schoteltje waar regenwater in is blijven staan, of bijvoorbeeld een regenton of dakgoot. Een vijver kun je natuurlijk moeilijk verwijderen (of het moet je eigen vijver zijn en je bent er klaar mee), maar je kunt er wel voor zorgen dat die andere plekken waar laagjes water staan worden opgeruimd of droog gemaakt.

2 Kleed je vijver zo aan dat hij vijanden van de mug aantrekt

Zorg voor voldoende beplanting in de vijver. Dit trekt kikkers, salamanders en libellenlarven aan. Ook vissen eten graag muggenlarven. Een goed onderhouden en ingerichte vijver is dus vaak niet de oorzaak van een muggenplaag in huis.

Lees ook: Een wespensteek bij je kind – wat te doen?

3 Plaats horren voor ramen en deuren

Toen wij een jaar of vier geleden al onze kozijnen hebben laten vervangen, kozen we ervoor overal horren te plaatsen. Volgens mij hebben alle ramen op de eerste verdieping die open kunnen een vaste hor, behalve de badkamer. Ook de deur van de keuken naar de tuin heeft een hordeur. Zo kunnen we in de zomer toch alle ramen lekker open zetten ’s nachts, zonder dat we ongewenst bezoek binnen krijgen.

Vind je het plaatsen van horren teveel werk of is het bij jullie ramen niet praktisch? Dan kun je ervoor kiezen een klamboe over het bed te hangen. Je hebt klamboes in allerlei soorten en maten, en in verschillende prijsklassen. Voor het ledikant kun je een speciale babyklamboe aanschaffen.

4 Gebruik een anti-muggenmiddel

Loop je in de zomer een willekeurige winkel binnen dan vind je een heel scala aan anti-muggenmiddelen. Van kaarsen, stekkers en geurspiralen met citronella is niet bewezen dat ze muggen weghouden. De ervaringen zijn wisselend. Van DEET is wél bewezen dat het werkt tegen muggen. Het is een stof die de geursensoren van de mug in de war brengt. Je kunt DEET kopen als gel, spray of lotion en in verschillende concentraties. Ga je op reis naar een malariagebied dan heb je een middel nodig met minimaal 30 procent DEET. Het middel is dan ongeveer zes uur werkzaam. Middelen met een concentratie DEET van 40 procent of hoger worden niet aanbevolen.

Naast een smeermiddel als DEET zijn er ook vloeistofverdampers in het stopcontact die stoffen verspreiden waar muggen van wegblijven. En, dit zou ik als uiterste redmiddel inzetten, je kunt als een echte mevrouw Helderder muggen in huis bestrijden met een spuitbus met een anti-muggenmiddel. Sluit eerst alle ramen en deuren van het te behandelen vertrek en spuit vervolgens vanuit het midden richting alle bovenhoeken. Spuit niet langer dan 1 seconde per m3 van de ruimte en zorg dat je minstens 50 cm afstand houdt van wanden en voorwerpen. Na behandeling houd je de ruimte 10 minuten afgesloten (en ga je er zelf even uit), daarna laat je het goed luchten en ben je als het goed is van de muggen verlost.

Heb jij vaak last van muggen in de zomer? Hoe zorg jij ervoor dat ze buiten blijven?

Afbeelding mug afkomstig van Shutterstock.

Dit artikel bevat affiliate links. Dank voor je support!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.