LIFESTYLE PERSOONLIJK

Mijn favoriete spelletjes

11 mei 2013

Spelletjes. Je houdt ervan of je vindt het tijdverspilling. En volgens mij zijn er ook nog de mensen die alleen spelletjes spelen op vakantie, omdat ze er dan de tijd voor hebben. Het leek me leuk eens een aantal van mijn favoriete spellen op een rijtje te zetten.

Gisteravond aten we bij vrienden. Aansluitend speelden we met z’n vieren het bordspel Agricola. Ik gaf het M een paar maanden geleden voor zijn verjaardag, maar het stel waar we gisteren op bezoek waren had het al langer in huis. Het is best een ingewikkeld spel, waarbij je er eigenlijk de hele tijd mee bezig bent je strategie aan te passen aan wat de andere spelers doen. Geen spel om lui bij achterover te leunen dus. Ook is het absoluut geen snel spel. Ik geloof dat je moet rekenen op, afhankelijk van het aantal spelers, een half uur per persoon, maar wij deden er 2,5 uur over.

Omdat het al laat was en we geen nieuw spel meer wilden opstarten, besloten we nog een paar potjes te Regenwormen. Ja, ook dat is een spel. Het is eigenlijk een soort dobbelspel, waarbij zowel geluk als tactiek van invloed zijn. Ik ben niet zo’n gokker en daarom bleef ik bij dit spel redelijk lang overeind. Een potje duurt ongeveer 20 minuten en in tegenstelling tot Agricola hoef je hierbij niet eerst een kwartier lang alle speelborden, fishes, kaartjes en houten figuurtjes te rangschikken. Prima spelletje om even snel te doen dus en ook zeker een aanrader!

Een ander spel dat ik erg leuk vind is Carcassonne. Het lijkt qua sfeer en thematiek wel iets op Agricola, maar is ook lang niet zo ingewikkeld en uitgebreid. Het is gewoon een kwestie van om de beurt een kaartje trekken en die aanleggen, waarmee je (afhankelijk van wat er op je kaartje staat) steden, wegen, weilanden of wegen kunt uitbreiden. We hebben dit spel ook in de reisvariant en die gaat eigenlijk altijd wel mee op vakantie.

Het spel 30 Seconds vind ik het perfecte spel voor een gezellig avondje met vriend(inn)en, vooral ook omdat het het leukst is als je met een groter aantal spelers (in teams) speelt. Het doel van het spel is heel simpel: in 30 seconden een omschrijving geven van vijf woorden op een kaartje, die iemand van het andere team dan moet raden.

Natuurlijk zijn er een aantal ‘old time favourites’, zoals Rummikub, Scrabble, Monopoly en Yahtzee, die ik nog steeds geweldig vind en regelmatig speel. Maar ik vind het ook erg leuk om steeds weer nieuwe spellen te ontdekken.

Ik ben trouwens wel benieuwd of jij van spelletjes houdt. Welk spel is jouw favoriet?

4 Comments

 • Reply Marcella 12 mei 2013 at 00:13

  Ik vind Koehandel erg leuk. En kolonisten hebben we ook in de kast. Ik heb nog een spel Al Caboon liggen die we nodig es moeten spelen!

 • Reply Mieke 12 mei 2013 at 21:30

  Leuk stukje!
  Zelf ben ik vooral van de snelle spelletjes, dus een spel als Agricola is denk ik niet echt iets voor mij. Om die reden vind ik Colonisten ook niet leuk. Carcasonne vind ik wel heel leuk. En Sequence. Ook een leuk, snel spelletje.

 • Reply Kim 20 mei 2013 at 14:12

  Rummikub en het kaartspel van Kolonisten.

 • Reply Sylvia 31 mei 2013 at 09:19

  Ik ben echt een spelletjesfanaat. 30 Seconds wordt vaak gedaan met vriendinnen en twee weken terug speelde ik toevallig voor het eerst Regenwormen met een vriend. Van de andere twee spellen in je post had ik eigenlijk nog nooit gehoord. Ik Houd van Holland, Risk, Taxi Driver, Rummikub, Sequence en Monopolie vind ik ook altijd leuk om te doen, net als kaartspellen 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.