LIFESTYLE

Met kinderen op een elektrische fiets – waarop moet je letten? *

12 juli 2019
met kinderen op een elektrische fiets

Fietsen is voor ons de meest logische manier van vervoer. We wonen midden in de stad, tegen het centrum aan en zijn met de fiets vaak sneller dan met de auto. Ik fiets op een normale niet-elektrische fiets en ik moet zeggen dat ik me met twee kinderen – Quinn voorop en Lise achterop – regelmatig het apezuur trap. Zeker met wind tegen en volle fietstassen. Hoeveel makkelijker, lichter en sneller zou een elektrische fiets in dat geval zijn? Ik zocht uit waarop je moet letten als je met kinderen op een elektrische fiets stapt. Hoe zit het met de veiligheid en het monteren van kinderzitjes?

Met kinderen op een elektrische fiets

Is het eigenlijk wel toegestaan om je kroost op een elektrische fiets van punt A naar punt B te vervoeren? Het antwoord is ‘ja’. Wel dient de fiets natuurlijk voorzien te zijn van degelijke kinderzitjes waar je kinderen veilig in zitten en die ook geschikt zijn voor de betreffende e-bike. Het dragen van een fietshelm is voor fietsers op een normale elektrische fiets in Nederland niet verplicht. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om je kinderen een helm op te zetten als je ze meeneemt op de e-bike.

Kinderzitjes op een elektrische fiets

Voorzitje op een elektrische fiets

Als je kindje nog klein is begin je meestal met een voorzitje dat aan de stuurpen bevestigd wordt. Veel elektrische fietsen hebben een display midden op het stuur, waardoor het niet handig is het kinderzitje voorop te monteren. Een display aan de zijkant van het stuur, in de buurt van het handvat, maakt het beter mogelijk een voorzitje op de fiets te monteren.

Achterzitje op een elektrische fiets

De meeste elektrische fietsen hebben een accu die verwerkt is in de bagagedrager. Je zult begrijpen dat dat extra gewicht met zich meebrengt. Ook zorgt de accu er soms voor dat het monteren van een achterzitje op de bagagedrager moeilijk wordt of helemaal niet mogelijk is. Dat hangt er natuurlijk van af welke fiets je hebt en welk achterzitje je erop plaatst.

Om erachter te komen of er op jouw elektrische fiets een achterzitje geplaatst kan worden, dien je erop te letten of er voldoende ruimte is tussen de accu en bagagedrager. Daarnaast is het heel belangrijk te weten of de bagagedrager sterk genoeg is om het extra gewicht (zitje + kind) te kunnen dragen. Houd hierbij ook rekening met het gewicht van de accu (ongeveer 3,5 kilo).

Is de bagagedrager van jouw elektrische fiets niet geschikt om een achterzitje te monteren, dan kun je kiezen voor een achterzitje met montage op het frame. Het zitje wordt dan aan de framebuis gemonteerd waar ook het zadel in zit. Omdat de accu extra hoogte geeft aan de bagagedrager, moet het zadel doorgaans vrij hoog staan om dit tot een passend geheel te maken. Het is dus even de vraag of dat in jouw geval een praktische en veilig oplossing is.

Elektrische moederfiets

Je kunt met enig vooronderzoek prima kinderzitjes op een reguliere elektrische fiets monteren en op die manier veilig met kinderen op een elektrische fiets van A naar B rijden. Tegenwoordig zijn er echter ook speciale elektrische moederfietsen op de markt. Het voordeel van deze fietsen is dat ze speciaal zijn ontworpen om met kinderen voor- en/of achterop te fietsen. De fabrikant kan je vertellen welke zitjes er het beste op deze fietsen passen. Vaak is het frame extra stevig om het extra gewicht te kunnen dragen en is in het ontwerp rekening gehouden met de extra ruimte die nodig is om op de fiets te stappen als er een voorzitje op zit. Ook hebben deze fietsen vaak een dubbele standaard en verlaagde instap.

Fiets jij regelmatig met je kinderen voor- en/of achterop de fiets? En heb je net als ik een normale fiets of heb jij gekozen voor een elektrische?

Afbeelding elektrische fiets afkomstig van Shutterstock.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.