LIFESTYLE

Lockdown Survivaltips | Tip 2: verlaag die lat

23 januari 2021

Hee daar! Hoe is het met jou? Trek je het allemaal nog een beetje? Begin deze week deelde ik mijn eerste blog in de serie ‘Lockdown Survivaltips’ en vandaag is het tijd voor nummer twee. En die gaat over het verlagen van de lat. Want we hebben er allemaal eentje en ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben er ontzettend goed in om mijn lat zo hoog te leggen dat ik er bijna nooit bij kan. Zeker in deze tijd is dat een valkuil, want het maakt niet alleen dat je jezelf teveel druk oplegt, maar zorgt er ook voor dat je veel te vaak het gevoel hebt dat je faalt. Of dat nou op het gebied van werk, ouderschap of je sociale leven is. Dat is voor niemand leuk en daarom kun je er maar beter iets aan doen. Ik hoop dat onderstaande je daarbij kan helpen.

Twee a drie keer in de week sporten. Zoveel mogelijk op de fiets doen. Leuke dingen doen met de kinderen en ze regelmatig laten afspreken met vriendjes. Werkuren maken, opdrachten binnenhalen en uitwerken, sociale media bijhouden. O ja, en gezond koken, mijn sociale contacten niet verwaarlozen, plannen maken voor over een week, een maand, een jaar…

Herkenbaar? Het zijn nogal wat dingen in je hoofd en ballen in de lucht. Je staat er normaal gesproken niet zo bij stil, maar nu alles anders is moet je wel. Ja, ik mis de sportschool en de routine van het naar school fietsen (ook al had ik heus weleens geen zin). Ik baal ook regelmatig dat ik niet de aandacht aan mijn werk geef die ik eraan zou willen of moeten geven. Dat ik zo nu en dan een diepvriespizza in de oven schuif omdat het me aan de tijd/inspiratie/motivatie ontbreekt om iets fatsoenlijks op tafel te zetten. Dat ik sommige van mijn vriendinnen weken, soms maanden niet gezien heb. Dat vooruitkijken gewoon niet mogelijk is omdat alles morgen weer anders kan zijn.

Dat is balen, maar van balen wordt de situatie niet beter of makkelijker. Sterker nog, je gaat je alleen maar ellendig voelen. Dus is het zaak om te accepteren wat (tijdelijk) zo is en je voor te nemen die dingen die voor jou belangrijk zijn weer 100% op te pakken als het allemaal weer kan en mag. Klinkt makkelijk, is het natuurlijk niet. Klaag gewoon eens tegen een vriend of vriendin dat je baalt, dat alles mislukt lijkt en je het gevoel hebt dat je faalt. Wedden dat die ander dat herkent? De ene dag gaat het accepteren van de situatie nu eenmaal makkelijker dan de andere. Maar gedeelde smart is halve smart en ontdekken dat je er niet alleen in staat is fijn. Het besef dat het ooit weer beter wordt helpt mij wel om positief te blijven, om de teugels tijdelijk wat te laten vieren en te kunnen accepteren dat dat wat ik in mijn hoofd heb gewoon even niet realistisch is. Ik doe mijn best en meer kan ik niet doen.

Zo leg je de lat wat lager voor jezelf

  • Zet wat minder dingen op je planning of to do lijstje. Maak je een onrealistisch lange lijst, dan red je het nooit om alles af te strepen en voelt dat als falen. Liever wat minder op de planning en dan nog tijd over voor een extra klusje. Dat voelt goed!
  • Kijk niet te ver vooruit. Ja, de dagen lijken op elkaar en de toekomst is onzeker. Maar juist daarom is het belangrijk de situatie wat meer van dag tot dag te bekijken. En lukt het een dag even niet, geen stress. Want morgen is er gewoon weer een dag. Toch?
  • Vier (ook kleine) successen! Een dag lekker gewerkt? Geef jezelf een schouderklopje. Je kind netjes alle werkjes af? Beloon hem/haar door bijvoorbeeld een spelletje te spelen of een film te kijken. En lukt het een keer een dag niet zo goed? Ook niet erg. Want, again: morgen is er gewoon weer een dag.
  • Neig jij net als ik soms naar perfectionisme? Dan kan zo’n lockdown je onnodig een behoorlijke dosis extra druk opleggen. Want hoe je je best ook doet, dat wat je normaal gesproken voor elkaar wilt krijgen gaat nu met extra uitdagingen gepaard. Zijn je verwachtingen wel realistisch? Probeer zaken die prioriteit hebben eerst te doen en accepteer het dat je niet alles wat je WILT doen ook altijd gedaan krijgt. En lukt perfect niet, dan is goed ook goed genoeg.

Wat doe jij om de lat voor jezelf niet te hoog te leggen tijdens deze lockdown?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.