LIFESTYLE

Lockdown Survivaltips | Tip 1: maak van je huis een fijne plek

20 januari 2021

We zitten er allemaal middenin en we hebben het allemaal zwaar. Niemand is gemaakt voor dit vrijwel contactloze bestaan. Vorig jaar, toen Covid-19 voor het eerst opdook in ons land, had ik niet kunnen bedenken dat we er nu nog middenin zitten. Dat zo’n beetje alles dicht is en we de kinderen alweer wekenlang thuis moeten begeleiden bij hun schoolwerk. Dat we van een intelligente lockdown nu naar een vrijwel volledige lockdown zijn gegaan en er een avondklok is aangekondigd. En weet je? Misschien is dat maar goed ook. Het komt zoals het komt en het is niet altijd makkelijk, maar je kunt het jezelf wel zo makkelijk mogelijk maken. De komende tijd deel ik handige Lockdown Survivaltips die je hopelijk kunnen helpen. Vandaag is het tijd voor de eerste: maak je huis een fijne plek.

We brengen met z’n allen meer tijd thuis door. Deze zin kun je waarschijnlijk niet meer horen, maar beschrijft het wel zoals het is. Ik heb gemerkt dat ik nog meer een huismus ben geworden dan ik al was. Ik vond thuis zijn altijd al fijn, maar hecht er nu nog meer waarde aan dat mijn huis als een gezellig thuis voelt. En daar hoort bijvoorbeeld bij dat het opgeruimd en schoon is. Met de kinderen bijna fulltime thuis is dat een uitdaging, maar ik probeer elke dag toch even een momentje te vinden om orde in de chaos te scheppen. Even met de stofzuiger erdoor en alle spullen die we niet meer gebruiken weg. Dat bevordert ook meteen het thuiswerken en -scholen, merk ik. En als de kinderen dan een dag (of een paar dagen) naar M zijn, neem ik de tijd om wat uitgebreider op te ruimen en schoon te maken. Het is een terugkerend iets, maar op die manier blijft het te behappen.

’s Avonds als de kinderen in bed liggen steek ik beneden kaarsjes aan, geniet ik van een kopje koffie of thee en probeer ik te ontspannen. Ik merk dat ik voor ’s avonds sporten of werken echt de puf niet heb, dus dat is dan maar even zo. (Meer) op tijd naar bed gaan is op sommige avonden nog wel een uitdaging, maar gaat ook steeds beter. Je huis een fijne cocon maken waar je graag bent helpt echt in de acceptatie dat je er nu noodgedwongen meer móet zijn.

Dus, even concreet… Wat kun je zelf doen?

  • Houd je leefruimte opgeruimd. Werk, speel, eet, maar ruim het na afloop op (en laat kinderen hier ook vooral bij helpen!) en maak wat vaker schoon dan je normaal gesproken gewend bent. Er wordt meer geleefd in huis en dus is alles ook sneller vies (helaas).
  • Verschuif eens wat meubels en kijk of je op die manier je woonkamer een nieuwe look en daarmee fijne(re) vibe kan geven.
  • Probeer werk en ontspanning zo goed mogelijk gescheiden te houden. Dus niet de hele avond met de laptop op schoot, maar misschien nog even wat afronden en dan wegleggen, thee maken en op de bank kruipen. Ontspanning is juist nu enorm belangrijk.
  • Maak het gezellig in huis. Zet overdag een muziekje aan als dat niet stoort, brand ’s avonds kaarsjes, zet eens een film op, pak thee, koffie of wijn en zorg dat alle werk- en schoolspullen zoveel mogelijk uit het zicht zijn.

Wat doe jij om het vele thuiszitten voor jezelf en voor de rest van je gezin fijner te maken?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.