LIJSTJE OUDERSCHAP

Ik had nooit gedacht dat ik als moeder…

8 juni 2017

Voordat je moeder bent kun je alleen maar gokken hoe het is om zelf kinderen te hebben. En ik denk dat het moederschap mij als persoon op bepaalde gebieden ook wel veranderd heeft. Heb jij er al eens bij stilgestaan wat je sinds je moeder bent geworden de normaalste zaak van de wereld vindt, maar je eerder nooit op die manier deed of ervoer? Ik had nooit gedacht dat ik als moeder…

1. Mijn was in 6 verschillende wasmanden voorsorteer en dagelijks een wasje draai omdat ‘ik anders hopeloos achter de feiten aan loop’.

2. Zo’n beetje elke dag wel bezig ben met het voorbereiden van een enigszins gezonde maar vooral voedzame maaltijd. Op wat uitzonderingen na uiteraard, maar ik draai mijn hand er niet meer voor om inmiddels en vind het ook echt belangrijk dat we genoeg groenten en ander gezonds binnenkrijgen.

3. Zo vaak de auto pak. Tja met kleine kinderen doe je dat nu eenmaal vaker, zo blijkt. Even langs  familie, boodschappen doen, of naar een bestemming buiten het centrum is met de auto toch net wat handiger dan met de fiets of lopend. Zeker als er een baby bij is. Dit heeft er trouwens mede voor gezorgd dat ik het plezier in autorijden weer heb teruggevonden.

4. Plezier kon hebben in het kijken naar kindertelevisie en het keer op keer (voor)lezen van kinderboekjes. Natuurlijk niet alles, maar ik vind het heerlijk om met Lise naar de bibliotheek te gaan om boeken te lenen en heb uit haar eigen verzameling een aantal favorieten. En soms als ze tv kijkt, kijk ik mee en betrap ik mezelf erop dat ik het nog leuk vind om te zien ook…

5. Zo kan genieten van een avondje thuis op de bank. Oké, dat is niet helemaal waar. Ergens leek het me vast logisch dat je als moeder blij bent even alle tijd voor jezelf te hebben. En dat is nu eenmaal voornamelijk in de avond het geval. Maar ik heb minder dan ‘vroeger’ de behoefte ’s avonds laat de deur nog uit te gaan. En nee, dat maakt mij geen saaie huismu(t)s. Ik geniet nu extra als ik eens een avondje wegga met M of in de stad afspreek met een vriendin.

6. Zo blij kon zijn als mijn kinderen blij zijn. Echt, hun geluk weegt vermoedelijk zelfs zwaarder dan mijn eigen geluk. En dat zorgt er weer voor dat ik veel energie steek in het zorgen dat zij het naar hun zin hebben. Want dan heb ik het zelf ook fijn!

7. Zo ongelooflijk veel geluk zou kunnen halen uit de kleinste dingen. Je kinderen de wereld laten ontdekken betekent dat je zelf die dingen ook weer opnieuw ervaart en dat is zo mooi! Een dagje naar zee, een wandeling door de bossen, nee zelfs een rondje door het winkelcentrum is daarmee bijzonder geworden. Heerlijk toch?

Er zijn vast nog wel meer dingen te bedenken, maar ik laat jullie het lijstje graag aanvullen. Wat zijn de dingen die jij nooit had gedacht te doen of te ervaren vóór je moeder werd?

4 Comments

 • Reply lisette 8 juni 2017 at 06:40

  Herkenbaar allemaal! Nooit gedacht dat ik goed tegen korte nachtjes zou kunnen nu ik kinderen heb.

 • Reply Nicole 8 juni 2017 at 06:46

  Die eerste herken ik totaal niet. Ik sorteer eigenlijk amper haha. Maar verder veel herkenbare dingen hoor!

 • Reply Paula 8 juni 2017 at 11:42

  Nummer 6 en 7 zijn absoluut herkenbaar (gelukkig hebt we maar één wasdag per week en qua koken doe ik niets anders dan voorheen, Mare eet gewoon mee).
  Wat verder echt veranderd is, is dat ik niet goed meer naar nieuws/ films/ series kan kijken waarin er iets naars met een kind gebeurd. (Dit is geen goede week in dat opzicht).

 • Reply Emmy 8 juni 2017 at 12:42

  Nummer 3 is bij mij net omgekeerd, ik doe veel meer te voet en met de fiets 🙂
  De rest is echt herkenbaar 🙂 heel mooi geschreven!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.