GEZONDHEID LIFESTYLE

In de test: menstruatie-ondergoed van Lotties Period en HEMA

1 november 2022

Ik zie veel aankomen, maar dat ik een blog over dit onderwerp zou gaan schrijven, not so much. Maar ik ga het wel doen. Waarom? Omdat ik merk dat de vrouwen met wie ik het erover heb, ofwel niet weten wat het is, of veel vragen hebben. En misschien ook wel omdat het niet echt iets is dat je op een feestje bespreekt, terwijl ik vind dat er geen taboe op hoeft te rusten. Goed. Menstruatie-ondergoed dus. Geen sexy onderwerp, maar wel een relatief nieuwe manier om je maandelijkse feestje door te komen. Lukt dat zonder doorlekken? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke broekjes kan je dan het beste kopen? Ik ontving van Lotties Period 5 broekjes en gebruikte ter vergelijking 2 stuks ‘lekvrij ondergoed’ van HEMA.

Wat is menstruatie-ondergoed?

Omdat lang niet iedereen weet waar dit in vredesnaam over gaat, begin ik met een korte uitleg. Menstruatie-ondergoed draag je tijdens je menstruatie (duh) ter vervanging van een tampon of maandverband. Zo’n broekje vervangt dit volledig. Je hoeft dus niet en-en te gebruiken. ‘Waar gaat het bloed dan heen?’ vraag je je misschien af. Het menstruatie-ondergoed vangt dit op. Het kruis van zo’n broekje is opgebouwd uit verschillende lagen die ervoor zorgen dat het vocht geabsorbeerd wordt, maar je tegelijkertijd een fris en comfortabel gevoel geven. Het is eigenlijk de bedoeling dat het voelt alsof je normaal ondergoed draagt.

Na gebruik spoel je menstruatie-ondergoed altijd eerst goed uit onder de koude kraan. Daarna was je het met de donkere was op een programma van maximaal 40 ºC en laat je het aan de lucht drogen. Na ongeveer een dag is het broekje droog en kun je het weer gebruiken.

Lotties Period

Lotties Period heeft de missie om de Nederlandse menstruatie-markt duurzamer te maken. Een nobel streven, vind ik. Zij hebben zich volledig toegelegd op het ontwikkelen van menstruatie-ondergoed. Dit is opgebouwd uit vier verschillende lagen met elk een andere functie:

Laag 1: een antibacteriële laag met vochtafdrijvende functie
Laag 2: een dubbele laag katoen of absorberende microvezellaag.
Laag 3: een laag met waterafstotende functie die doorlekken voorkomt
Laag 4: een laag gemaakt van Lenzing Modal, een zijdezachte en ademende stof met hoog draagcomfort

De broekjes van Lotties Period kosten tussen de € 22,95 en € 29,95 per stuk. Op de bovenste foto draag ik de Lacy string en op de tweede foto draag ik de Comfy mid-waist.

HEMA lekvrij ondergoed

HEMA is kortgeleden begonnen met de verkoop van ‘lekvrij ondergoed’. Opvallend genoeg wordt er op de website nergens gesproken over menstruatie of bloedverlies, maar gaat het over vochtverlies als je last hebt van een blaasontsteking, een zwakke bekkenbodem, na je bevalling of tijdens het sporten. Volgens HEMA is dit lekvrije ondergoed een klein voorbeeld van hoe je het dagelijks leven leuker, makkelijker en beter kan maken. Dit ondergoed bestaat uit drie lagen en absorbeert tot 15 milliliter vocht.

De katoenen bovenlaag voortkomt irritatie in je intieme zone, de tweede laag is van badstof dat het vocht absorbeert en de buitenste waterbestendige laag zorgt ervoor dat het vocht het ondergoed niet verlaat.

Bij HEMA kost een lekvrije slip € 12,- en een lekvrije hipster € 10,-. Op de foto hierboven draag ik de lekvrije hipster.

Dit vind ik ervan

Voelt het als normaal ondergoed?

Tijd om mijn bevindingen te delen. Ik heb nu één menstruatieronde met lekvrij ondergoed doorlopen. Ik kan mezelf dus nog niet echte een doorgewinterde gebruiker noemen, maar het feit dat ik het volgende maand weer ga doen zegt al heel veel. Overall beviel het me namelijk prima! Ik heb in die kleine week twee keer een tampon gebruikt. Een keer toen ik ging sporten – dat vond ik toch wel erg spannend met die strakke legging… En een keer omdat al mijn broekjes gebruikt of gewassen maar nog niet droog waren. Het vergt dus wel een beetje planning om te zorgen dat je iedere dag een schoon broekje aan kunt trekken.

Doorlek-alarm?

Ik ben om precies te zijn nul keer doorgelekt en dat is maar goed ook natuurlijk. De eerste dagen waren het spannendst, omdat het bloedverlies dan best hevig is en ik natuurlijk nog nooit eerder deze broekjes had gebruikt. Ik gebruikte die dagen de broekjes van Lotties, omdat ik daar toch het beste gevoel bij had. Ik heb, net zoals ze dat in de luierreclame doen, met een wc-papiertje op het kruis van het broekje gedrukt en dat bleef volledig droog. Ook gedurende de dag kreeg ik niet het gevoel dat het vochtig werd of dat ‘luier-gevoel’ waar ik een beetje bang voor was. Wel merk je natuurlijk dat het kruis dikker is en je duidelijk iets in je broek hebt zitten wat er normaal niet zit. Gebruik je normaal gesproken maandverband dan is dit een stuk dunner en denk ik dat je er minder ‘last’ van hebt als ik, want ik gebruik(te) normaal altijd tampons.

Omdat ik dus altijd tampons gebruik, was dit wel even een andere ervaring. Voelen dat het bloed ‘eruit loopt’ was ik bijvoorbeeld niet meer gewend. Dat gebeurde trouwens voornamelijk op het toilet en niet in het broekje, had ik het idee. Soms dacht ik zelfs dat er helemaal niets in het broekje terecht was gekomen, maar bij het uitspoelen bleek dat dan toch zo te zijn.

De eerste dagen gebruikte ik dus Lotties. De gewone slips voor overdag en zo’n heerlijke comfy high-waist voor de nacht. Dat vond ik echt een aanrader! Toen het allemaal wat minder hevig werd ben ik de broekjes van HEMA gaan gebruiken en de laatste dag de Lotties string. Die absorbeert wel, maar kan natuurlijk veel minder vocht opnemen dan een slip. De broekjes van HEMA zaten goed, maar wat me daar opviel is dat het ‘absorberende gedeelte’ veel minder groot is dan bij de broekjes van Lotties Period. Voor de eerste dagen van mijn menstruatie zijn die HEMA-broekjes dus duidelijk niet geschikt. Ik ben er niet mee doorgelekt, maar nu ik de technische specificaties van de laagjes ken, heb ik bij Lotties toch een beter gevoel. Die van HEMA bewaar ik dus voor de laatste dagen of eventueel tijdens de nacht als de hevigste fase voorbij is.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel vind ik dat je er in een week niet meer een doosje tampons doorheen jaagt. Dat scheelt geld, maar heeft vooral voordelen voor het milieu. Het idee dat ik de broekjes was en dan gewoon weer opnieuw kan gebruiken geeft me een goed gevoel.

De Lotties vind ik ook nog eens best mooi. Vooral de ‘lacy string’ al is die natuurlijk alleen geschikt voor de hele lichte dagen. Maar ik snap de dames wel die in de reviews schrijven dat zij deze strings normaal ook gewoon dragen. Ze zitten heerlijk!

Wat zijn de nadelen?

Veel grote nadelen zie ik eigenlijk niet, behalve dat ik het tijdens het sporten of als ik een lange dag van huis ben, niet aandurf om menstruatie-ondergoed te dragen. Ik zie het niet zitten om op locatie een broekje te moeten wisselen. Voor die momenten gebruik ik dan toch het liefst een tampon.

Alle broekjes zaten fijn, alleen vond ik de broekjes van HEMA wat meer ‘broeierig’ aanvoelen. Waarschijnlijk komt dat doordat deze voor het grootste deel uit ‘polyamide’ bestaat. De Lotties hebben meer draagcomfort, alleen bij de ‘super high waist’ kreeg ik een beetje last van de randjes van het broekje. Maar dat kan ook te maken hebben gehad met de kleding die ik er die dag overheen droeg.

Welk menstruatie-ondergoed moet je kopen (en hoeveel)?

Mijn menstruatie duurt ongeveer een week en is dan de laatste anderhalve dag verwaarloosbaar. Ik heb nu 7 broekjes en daarmee red ik het net. Misschien koop ik er op den duur nog 1 of 2 bij zodat ik altijd ‘safe’ zit. Ze drogen door het dikkere kruis niet heel snel, dus een gewassen broekje kun je eigenlijk pas na anderhalf tot twee dagen weer aan. Dat is wel goed om rekening mee te houden. Mijn voorkeur gaat uit naar de broekjes van Lotties Period, al vind ik de broekjes van HEMA prima draagbaar voor de lichtere dagen en eventueel de nachten.

Heb jij al weleens menstruatie-ondergoed gebruikt en zo niet: overweeg je na het lezen van deze blog om het eens te proberen?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.