ER OP UIT LIFESTYLE

Ik leerde koffiezetten als een echte barista *

3 oktober 2019

Zondagochtend tien uur. Een prima tijdstip voor een lekkere kop koffie. Wie mij een beetje kent weet dat ik dol ben op koffie en er eigenlijk geen dag voorbij gaat dat ik geen koffie drink. Afgelopen zondagochtend kwam de koffie niet uit mijn eigen koffiemachine, maar zette ik hem bij Studio Bamboo. In een baristaworkshop leerde ik daar de fijne kneepjes van het koffiezetten met een echte espressomachine.

Baristaworkshop

Koffiebar Studio Bamboo is gevestigd in Expeditie E, een locatie van de Bibliotheek Eindhoven in winkelcentrum WoensXL in stadsdeel Woensel. In een baristaworkshop van drie uur leert Fabienne van Studio Bamboo mij en vier andere enthousiastelingen de basis van het koffiezetten.

De theorie – de ene boon is de andere niet

We starten de workshop met een stukje theorie over koffiebonen. Zo leren we dat Arabica en Robusta de meest voorkomende bonensoorten zijn. Arabica koffiebonen hebben de meest verfijnde smaak doordat Arabicaplanten op grotere hoogte groeien dan Robustaplanten. Robusta koffiebonen zijn met voornamelijk bitters wat saaier van smaak.

Ook zien we met eigen ogen het verschil tussen (vaak machinaal) geoogste bonen en met de hand geplukte ‘specialty’ bonen. De bonen op rechts zijn machinaal geoogst, waardoor er bonen in allerlei formaten tussen zitten en zelfs ‘defecten’. Aan de specialty bonen op links zie je duidelijk dat ze allemaal ongeveer dezelfde vorm en hetzelfde formaat hebben. Daarmee krijg je dus een veel meer gebalanceerde maling en dat komt de smaak van je koffie uiteindelijk ten goede.

Ook de maalgraad van de bonen is belangrijk. Afhankelijk van de zetmethode worden de bonen grover of fijner gemalen. De maalgraad bepaalt voor een groot gedeelte de doorlooptijd van de koffie. Vergelijk het maar eens met een bak kiezels ten opzichte van een bak zand. Water dat van boven in de bak met kiezels wordt gegoten zal daar redelijk snel langs sijpelen. Giet je water in een bak met zand, dat veel fijner van structuur is, zal het er veel langer over doen om naar beneden te zakken. Overigens geldt niet ‘hoe fijner hoe beter’, want je kunt koffie schijnbaar ook té fijn malen. Het is dus belangrijk om precies de goede maalgraad te vinden.

De praktijk – koffiezetten als een baas, eh… barista

Een baristaworkshop is natuurlijk niet compleet zonder praktijkdeel. We scharen ons rond het imposante espressoapparaat en kijken geïnteresseerd toe hoe Fabienne ermee aan de slag gaat. En dan zijn wij aan de beurt. We oefenen het opschuimen van melk met Dreft, wat een schuim oplevert dat wonderbaarlijk veel lijkt op echt melkschuim – maar je natuurlijk nooit ECHT in je koffie moet schenken 🙂

We gebruiken de koffiemolen om bonen te malen. Stampen het aan in de filterdrager en klikken hem in het apparaat. Dan snel op de knop drukken, koppen eronder plaatsen en gebiologeerd toekijken hoe zich twee perfecte espresso’s vormen. Gaaf! Na het oefenen met Dreft is het nu tijd om met echte melk een mooi melkschuim te maken. Dat klinkt makkelijker dan het is, want mijn poging één leverde een te slap melkschuim op. Oorzaak? Te weinig lucht in de melk. Bij mijn tweede poging was het melkschuim wel mooi van dikte.

En dan het laatste en wat mij betreft meest uitdagende deel van de workshop: latte art. Ofwel het op de juiste manier inschenken van de melk zodat een mooie cappuccino ontstaat. We vinden het allemaal behoorlijk spannend en bij de een gaat het wat beter dan bij de ander, maar uiteindelijk weten we er allemaal een min of meer acceptabele creatie van te maken. Hieronder zie je de mijne. Toch lastiger dan gedacht, zo’n hartje in je koffie schenken… Na afloop mogen we onze zelfgemaakte koffie natuurlijk opdrinken. En dat is genieten!

Lijkt zo’n baristaworkshop jou ook wel wat en woon je in de buurt van Eindhoven? Check dan even in het activiteitenprogramma van de Bibliotheek Eindhoven wanneer de volgende workshop van Studio Bamboo plaatsvindt en reserveer een plekje! Natuurlijk kun je ook gewoon een keertje langskomen bij Expeditie E voor een goede kop koffie! Klik even op de link voor de locatie en openingstijden.

Ben jij een koffieliefhebber en zo ja, wat voor soort koffie drink je het liefst?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.