LIFESTYLE

Houtbriketten stoken in je houtkachel *

27 januari 2023

Het is in deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend om de centrale verwarming aan te zetten. Stook je het huis zonder erbij na te denken dan kan je dat veel geld kosten. Ben je daarom op zoek naar een andere vorm van verwarming? Dan kun je eens kijken naar bijvoorbeeld een houtkachel. Een houtkachel heeft hout als brandstof. Dit is een stuk goedkoper dan gas. Met een houtkachel bespaar je dus al op voorhand het nodige geld.

Houtbriketten

Ga je stoken met een houtkachel, dan kun je uit verschillende soorten brandhout kiezen, waaronder houtbriketten. Houtbriketten zijn opgebouwd uit kleine houtsnippers. Deze snippers zijn zuiver en zijn onder een hoge druk samengeperst. Bij het samenpersen worden geen andere stoffen gebruikt, waardoor er een brandbaar geheel ontstaat. Belangrijk voordeel hiervan is dat de houtbriketten significant goedkoper zijn dan haardhout. Leuk detail: houtbriketten worden gemaakt van houtafval. Je bent met deze houtbriketten dus ook nog eens duurzaam bezig!

Zo gebruik je houtbriketten

Heb je houtbriketten in huis gehaald? Dan is het zaak om de kachel te ontstoken. Het advies is om hiervoor wel wat brandhout te gebruiken. Met dit hout kun je het vuurtje lekker aanwakkeren, waarna de houtbriketten de rest doen.

Doe eerst een kleine hoeveelheid haardhout in de kachel. Dit hout laat je branden, waardoor er een aangename warmte in de kachel komt. Als de warmte er eenmaal is, kun je de houtbriketten in de kachel leggen. Door de samenstelling van de briketten blijft het vuurtje lekker branden. Je geniet hierbij van een fraai vlammenspel, maar ook van een aangename warmte. Deze warmte houdt bovendien lang aan, want de houtbriketten zijn erg brandbaar.

Kun je ook alleen houtbriketten gebruiken? Het zou mogelijk moeten zijn, maar het advies is toch om eerst gebruik te maken van brandhout. Je kunt daarvoor het beste essenhout kopen, dit essenhout in de kachel leggen en het vuurtje aansteken. Als het vuurtje eenmaal brandt, kun je de houtbriketten op de hierboven beschreven manier in de kachel leggen.

Wat zijn de voordelen van houtbriketten?

Een belangrijk voordeel van houtbriketten is het lage vochtpercentage. Dit percentage bedraagt maximaal 5%, waardoor je van een hoog rendement verzekerd bent. Ook is de verbranding gelijkmatig en is het een duurzaam product. De briketten worden immers gemaakt van houtafval van zagerijen.

Wat ook een groot voordeel is, is de manier van opslag. Voor houtbriketten heb je niet al teveel ruimte nodig. Dat is bij haardhout wel anders. De blokken hout nemen veel ruimte in beslag, waardoor je veel ruimte vrij moet houden. Die uitdaging heb je bij houtbriketten dus niet.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.