LIFESTYLE WONEN

Hoe kies je voor meer gemak in de keuken? *

8 januari 2024

Het is prettig om in de keuken voor meer gemak te kiezen. Zo zet je net wat sneller je favoriete kopje koffie en is het simpeler om je favoriete maaltijd te bereiden. Maar wat kun je nu precies doen om voor dat stukje gemak te zorgen? Hier een aantal handige tips.

Makkelijker koffiezetten

Drink je ook graag een lekker kopje koffie, om de dag mee te beginnen of juist mee af te sluiten? Dat is nog leuker als het kopje koffie zo gemaakt is. Met een ouderwets filterkoffiezetapparaat of een handmatige espressomachine ben je best even bezig om een bakje koffie te bereiden. Dat kan veel sneller met cups of pads. Dolce Gusto koffie zet je in een handomdraai. En je hebt ook nog eens de keuze uit een heleboel verschillende soorten en smaken, van stevige espresso tot romige cappuccino. Met een paar drukken op de knop geniet je van een kopje koffie, zonder daar lang op te hoeven wachten.

Ruime voorraad

Zorg voor voldoende voorraad in je keuken! Het is immers vervelend als je er ineens achter komt dat je favoriete crackers op zijn of dat de fles olijfolie alweer leeg is, en je geen voorraad hebt staan. Met name van producten die je lang kunt bewaren, kun je er meer van opslaan. Denk aan koffiecups, om altijd een kopje koffie te kunnen zetten. Ook olie, saus, pasta, rijst en bonen kun je maar beter op voorraad hebben. Richt een mooie voorraadkast in, waarin je alles een handig plekje geeft. Controleer de voorraad natuurlijk regelmatig, zodat je precies weet wat je nog in huis hebt en wat je opnieuw wilt halen.

Georganiseerde keuken

Dat brengt me tot het volgende punt: richt de keuken op georganiseerde wijze in. Dat maakt het koken namelijk echt veel makkelijker en overzichtelijker. Geef alles een vaste plek, of het nu om eten gaat of juist om keukengerei, zoals potten, pannen en snijplanken. Deel het ook direct logisch in, op een manier die bij jouw keuken past. Je wilt het aantal bewegingen dat je moet maken in de keuken minimaliseren: op basis hiervan maak je een indelingsplan. Deel de keukenkastjes goed in, eventueel met slimme ladesystemen en kastverhogingen. Zo kun je meer kwijt in je keuken.

Moderne keukenapparatuur

Keukenapparatuur is steeds in ontwikkeling. Maak daarom gebruik van innovaties. Een moderne koelkast kent meer handige snufjes dan een oude koelkast, en is ook nog eens energiezuiniger. Om die reden is het soms de moeite waard om apparaten in de keuken te vervangen voor een nieuw exemplaar. Denk na over extra’s in de keuken, zoals een slowcooker of keukenmachine. Daarnaast zijn er de basic apparaten waar je altijd baat bij hebt, net zoals bepaald keukengereedschap. Gebruik een scherp mes, werk met een goede snijplank en kies voor een krachtige blender. Ook kwalitatieve pannen zijn welkom in de keuken, van kookpan tot koekenpan. Een bot mes kun je slijpen of doe je weg, om de bereiding van je maaltijden weer efficiënter te maken. Ook handig: speciale tools om bijvoorbeeld eenvoudig en snel groenten julienne te snijden.

Slimmer koken

Tot slot kun je natuurlijk ook slimmer koken! Maak eenvoudige gerechten, met weinig ingrediënten: zo ben je minder tijd kwijt aan het koken. Ook meal prepping is ideaal, waarbij je maaltijden al (grotendeels) vooraf voorbereidt. Doe dit bijvoorbeeld in het weekend, om doordeweeks nog maar even achter het fornuis te hoeven staan. Door maaltijden van tevoren te bereiden en in te vriezen, hoef je deze alleen maar op te warmen als je geen tijd hebt om te koken. Of je hoeft enkel nog de rijst of pasta te koken. In een goede koelkast of vriezer kun je het eten best een tijdje bewaren. Een extra voordeel? Je bent ook meteen minder tijd kwijt aan afwassen en opruimen in de keuken, aangezien je minder vaak de pannen en andere items vuil hoeft te maken. Dat is dus echt een win-winsituatie.

Meer gemak in de keuken: het is echt mogelijk. Zo krijg je weer plezier in de bereiding van je favoriete eten en drinken!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.