LIFESTYLE

Het scheiden van werk en privé – mijn persoonlijke struggle

25 april 2018

Dit onderwerp zat al langer in mijn hoofd, maar hoe ik het precies in een artikel wilde gieten was me lang onduidelijk. Tot nu uiteraard, want gisteren stroomden de woorden ineens uit mijn vingers. Je leest vaak over het op de juiste manier combineren van werk en privé. Een goede balans vinden tussen die twee, waar zowel jij, je gezin als je werkgever zich goed bij voelt. Maar wat als je ondernemer bent en die twee dingen zo met elkaar verweven zijn dat je ze juist misschien wat meer zou willen scheiden?

Mijn blog is nu dik een half jaar mijn bedrijf. Ik werk dan weliswaar grotendeels vanuit huis, toch komt dat vooral neer op de avonduren en de momenten (meestal in het weekend) dat M thuis is. Bloggen doe ik vrijwel nooit waar de kinderen bij zijn, simpelweg omdat het me niet lukt én ik aandacht voor hen wil hebben.

Maar mijn werk (ik vind ‘werk’ nog steeds een gek woord omdat het niet zo voelt, maar laten we het beestje toch maar gewoon bij de naam noemen) bestaat uit meer dan het schrijven van artikelen alleen. Zo ben ik natuurlijk actief op social media, ben ik een groot gedeelte van de dag kwijt aan het bijhouden van de mail en komt er elke zondag een overzicht van foto’s online waar ik natuurlijk foto’s voor wil/moet maken. En komen er met de post producten binnen die ik ga reviewen, dan wil ik die vaak ‘even tussendoor’ op foto of film vastleggen. Anders vergeet ik het of is het uit de verpakking.

Naast dat alles ben ik natuurlijk in mijn hoofd veel met mijn blog bezig. Het is toch een beetje mijn derde kindje en de inspiratie komt me niet altijd aanwaaien, daar moet ik vaak bewust naar op zoek. Of het komt wél plots in me op en ook dan wil ik dat meteen ergens noteren. Ook als ik even rustig op de bank zit met een kop thee of avondeten sta te koken. De inspiratie popt echt op de meest onverwachte momenten op!

Als we even teruggaan naar het onderwerp van dit artikel dan is de eerste vraag die in me opkomt: is er een zuivere scheiding aan te brengen tussen mijn werk- en privéleven en zo ja, hoe komt dat er dan uit te zien? Eerder heb ik me bijvoorbeeld al eens voorgenomen om één dag in de week compleet te reserveren voor de kinderen. Een dag waarop ik mijn telefoon op ‘niet storen’ zet, mijn laptop dicht laat en pakketjes die bezorgd worden laat staan voor de volgende dag. Het is eigenlijk een beetje bij dat voornemen gebleven want van een vaste ‘mamadag’ is het in de praktijk niet echt gekomen.

Soms ben ik weleens ‘jaloers’ op mensen die gewoon een aantal dagen in de week naar kantoor gaan. Daar hun ding doen en vervolgens thuis komen en niet met werk bezig hoeven of kunnen zijn. Begrijp me niet verkeerd, ondernemer zijn heeft ook zeker zijn voordelen. De flexibiliteit, het op het laatste moment kunnen beslissen een dag niet te werken of juist wel. Maar er zitten dus ook nadelen aan, of eerder ‘gevaren’. Dat je dus niet meer weet wanneer je aan het werk bent en wanneer je vrij bent. En nooit echt helemaal met je aandacht ergens bij bent. En dat vind ik toch wel kwalijk. Overigens wil het natuurlijk niet automatisch zeggen dat mensen met een baan buiten de deur als vanzelf wel de perfecte balans hebben. Ook voor hen kan dat best een struggle zijn.

Logischerwijs denk ik dat, zolang ik vanuit een persoonlijke invalshoek blog, mijn privé en mijn werk altijd met elkaar verweven zullen zijn. En dat daarin orde aanbrengen het enige is dat voor wat meer rust in mijn hoofd kan zorgen. Ik denk dat alles neerkomt op een goede planning. Dus misschien inderdaad toch die vaste ‘mamadag’ en vooruit plannen met het schrijven en bedenken van blogposts en social media. Gisteren was ik bij een event van Stokke waar Kelly Weekers dit onderwerp aansneed. Haar advies: probeer de dingen eens wat meer met volle aandacht te doen. En dat ga ik vanaf nu dus echt (maar echt!) eens proberen. Werken als het tijd is om te werken. Spelen als het tijd is om te spelen. Huishouden als dat gedaan moet worden. Me-time als daar even ruimte voor is. En dan heb ik me bij deze dus ook voorgenomen om niet te werken als we binnenkort een week op vakantie zijn, social media uitgezonderd. Het is echt niet onmogelijk maar je moet er wel bewust bij stilstaan om het in je systeem te krijgen denk ik.

Ik ben benieuwd hoe het me vergaat de komende tijd en welke lessen ik nog ga leren. Ik zal jullie op de hoogte houden!

Hoe zorg jij voor een prettige balans tussen werk en privé? En is jouw uitdaging eerder het beter te combineren of net als ik wat meer te scheiden?

1 reactie

  • Reply Laura 25 april 2018 at 12:49

    Ik heb dus precies hetzelfde. Ergens zou een duidelijke scheiding tussen werk en prive zoveel makkelijker zijn. Echter de vrijheid van thuis zijn en er altijd zijn voor de kinderen heeft ook zijn voordelen. Dat merk ik vooral aan mijn oudsten. Waar vriendjes en vriendinnetjes vaak naar de bso moeten omdat ouders buiten de deur werken, ben ik gewoon altijd thuis. Mijn oudsten zeggen dan ook bijna wekelijks tegen mij dat ze het zo fijn vinden dat ik thuis ben en direct hun ei kwijt kunnen als ze uit school komen.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.