LIFESTYLE OUDERSCHAP WONEN

Help! M’n huishouden!

2 april 2015

rp_huishouden.png
Het huishouden. Het is niet mijn hobby, maar echt vreselijk om te doen vind ik het ook niet. Gek genoeg vind ik het vaak zelfs best leuk als ik eenmaal bezig ben. Ik merk alleen dat het sinds ik moeder ben iets is geworden waarbij ik continu achter de feiten aan loop. En dat is soms nogal frustrerend. Hoe dat zo is gekomen zal ik proberen uit te leggen.

Voorheen stofzuigde ik eens per week. Zeker toen M en ik beide nog de hele week buiten de deur werkten, was dat voldoende. De was deed ik alleen in het weekend en ik ging eens per week met een doekje door de badkamer. De meeste huishoudelijke klusjes deden we toentertijd samen in het weekend. Toen ik één dag per week minder ging werken in verband met mijn studie, zorgde ik ervoor dat ik het meeste huishoudelijke werk op die ene dag gedaan had. Dan hadden we het weekend vrij voor leukere dingen.

Toen raakte ik mijn baan kwijt en een paar maanden later was ik zwanger van Lise. Tijdens de zwangerschap was het allemaal nog prima te behappen. Ik was immers fulltime thuis en kon me volledig richten op mijn studie en het huishouden. Hoewel het huis toen heus niet altijd spik en span was, had ik wel het gevoel dat ik alles onder controle had.

En toen werd Lise geboren en werd alles anders. Haha! Wassen doe ik nu bijvoorbeeld elke dag, anders stapelt het zich op en krijg ik dat nooit meer bij gewassen. Ook de vaatwasser draait nu elke dag en moet in- en uitgeruimd worden. Eens per week verschoon ik de bedden en stofzuig ik boven (hoewel dat ook best twee keer per week zou mogen). Beneden stofzuig ik nu om de dag. De badkamer probeer ik bij te houden, maar schiet er toch (te) vaak bij in.

huishouden

Als ik zie dat iets vies is, maak ik het snel even schoon, maar echt goed schoon wordt het daar natuurlijk niet van. Dan heb ik bijvoorbeeld nog wel even tijd om een doekje over de tafel en het aanrecht te halen, maar niet om het gasfornuis heel grondig te reinigen. Met als gevolg dat dat er dagenlang niet erg fris bij ligt. Stoffen is ook zoiets. Dat sla ik vaak over, om me vervolgens wel te ergeren aan het stof op de tv-kast of de televisie zelf…

Je begrijpt dat ik af en toe best een beetje moe van mezelf word. Ik zou zo graag van nature de discipline hebben om taakjes netjes op een vaste dag te doen en dat ook vol te houden. Ik heb namelijk heus weleens een schema gemaakt. Even gaat dat goed en ben ik trots op mezelf, maar na een paar weken begint de klad erin te komen en nog wat weken verder ben ik vergeten dat ik überhaupt ooit een schema had gemaakt.

Hulp in de huishouding

Veel mensen zoals ik zullen op een gegeven moment besluiten dan maar een hulp in de huishouding te nemen. Maar waar begin je? En hoe weet je of de schoonmaakster die zich aanbiedt op een kaartje in de supermarkt wel betrouwbaar is? Tegenwoordig bestaat er een handig alternatief. Via Helpling kun je namelijk voor een paar uurtjes een schoonmaakster ‘inhuren’. Dit kan eenmalig, maar als de hulp bevalt, kun je kiezen voor een wekelijkse of tweewekelijkse boeking. Het fijne is dat je de hulp helemaal kunt regelen vanuit je luie stoel, gewoon via internet. De dienst is momenteel mogelijk in 40 steden verdeeld over Nederland. Meer over Helpling en hoe het precies werkt lees je hier.

Hier nog eventjes geen hulp. Ik geef mezelf nog een kans mezelf te herpakken. Ik ben wel heel hard op zoek naar tips die het makkelijker maken de schoonmaakklusjes te structureren en vooral vol te houden.

Wat is jouw ultieme huishoudtip?

Dit artikel kwam tot stand middels een samenwerking.

16 Comments

 • Reply Lieke 2 april 2015 at 08:36

  Pff merk het hier ook hoor! Die kleine is er pas 2 weken maar je komt aan Veel minder toe..

 • Reply Tamara 2 april 2015 at 08:46

  Pfff lijkt me af en toe ideaal een huishoudster! Of gewoon iemand die af en toe even mee helpt als de boel even grondig schoon moet! Maar stiekem is dat natuurlijk een schande want ik ben zelf ook gewoon thuis haha

 • Reply iooon 2 april 2015 at 10:11

  Ik ben ook geen schoonmaakwonder, ondanks dat ik jaren als thuishulp in de huishouding gewerkt heb. Ik heb ook altijd geroepen dat zodra we het financieel kunnen lijden, we een hulp aannemen.

  Mijn ‘lifehacks’ wat betreft bijhouden; tijdens het douchen de douchecabine poetsen door wat sop mee te nemen. Voor de rest ben ik blij als het af en toe voordat er bezoek komt fatsoenlijk is. Oh ja en bij meerdere verdiepingen in huis, boven een aparte stofzuiger zetten zodat de drempel wat lager is om die te pakken en even te zuigen.

  • Reply Monique 2 april 2015 at 23:58

   Haha, die is slim! Sop meenemen in de douche. Nog nooit aan gedacht! Ik ben trouwens ook blij als er mensen over de vloer komen, want dan voel ik opeens wel de drang om alles uitgebreid schoon te maken en op te ruimen… Boven een stofzuiger zetten is ook een goeie, dat hebben we al.

 • Reply Kelly 2 april 2015 at 13:48

  Hahaha als je de ultieme tip hebt gevonden laat het me weten!!! Ik werk 4 dagen dus ik MOET wel in het weekend wassen en schoonmaken…

  • Reply Monique 2 april 2015 at 23:57

   I’ll let you know! 😉

 • Reply nadine 2 april 2015 at 13:57

  Buiten mijn werk doe ik het huishouden in de uren dat ze slaapt en op zaterdag ochtend dan is mijn man thuis

 • Reply Monique 2 april 2015 at 18:37

  Oh dat huishouden blijft altijd maar liggen. Is de wasmand net leeg gooit er weer iemand wat in en voor je het weet zit ie bomvol!
  Wat dat betreft en nog meer vervelende klusjes zou ik ook wel graag een hulp in de huishouding willen hoor! Maar ach…uiteindelijk weet ik ook best dat ik het zelf ook wel kan doen. Naast mijn baan, kids, sociale leven en ja daar gaan we weer…het huishouden 😉

 • Reply Toppen en Dalen 2 april 2015 at 19:02

  Hier dezelfde soort problemen dus heb ik niet de antwoorden die je zoekt.

 • Reply Nicole 2 april 2015 at 19:39

  Jaaa wat is dat toch he met kids dat je opeens veel meer moet doen en dat het juist nu niet lukt haha!

 • Reply Mieke 2 april 2015 at 21:15

  Tja, het huishouden is ook niet bepaald mijn hobby.
  Ik heb overal een vaste dag voor. Zowel voor de verschillende wasjes als voor de overige klusjes. Klinkt misschien neurotisch, maar voor mij werkt het op die manier het beste.

  • Reply Monique 2 april 2015 at 23:56

   Ik denk dat dat voor mij ook het beste zou werken. Gewoon een vaste dag voor elk klusje en wasje. Vind het niet neurotisch hoor. Als het voor jou op die manier werkt is dat super fijn!

 • Reply Miranda 2 april 2015 at 22:48

  Voor wassen heb ik ook vaste dagen en soms nog even een extra wasje tussendoor als het nodig is. De badkamer is hier ook een hekelpunt, maar met een dreumes om je heen de badkamer schoonmaken is ook niet ideaal. Bij deze besloten de badkamer maar weer eens grondig te poetsen op een zondag als vriendlief ook thuis is.

  • Reply Monique 3 april 2015 at 00:02

   Goed bezig! Als manlief thuis is en met Lise speelt doe ik inderdaad ook weleens een wat grondiger klusje. Daar kom je dan toch makkelijker aan toe.

 • Reply Paul 3 april 2015 at 19:18

  Die schema’s werken voor mij ook niet. En ik heb geen kinderen als excuus. Veel bezoek uitnodigen helpt nog het best om er ritme in te houden.

 • Reply Simovic-Vuceljic Natasa 4 april 2015 at 20:05

  Het huishouden is iets wat ik met dagen met gemak doe en andere dagen echt mijzelf sleep door het huis met de stofzuiger. Wij hebben nog geen kinderen en zijn alleen met ons tweetjes, maar aangezien mijn man veel buiten werkt komt al wel eens wat van dat vuiligheid mee binnen dus poetsen maar! Mijn tip is planning planning planning. Ik heb vaste dagen waarop ik mijn huishouden doe en probeer mij daar aan te houden. En als ik het die dag niet afkrijg, dan moet het maar de volgende dag. Niet altijd even gemakkelijk, maar hopelijk hou ik dit vol ook als er kindjes komen 🙂 Liefs! x

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.