LIFESTYLE PERSOONLIJK SPORT

Hardlopen. Van uitstel…

29 mei 2014

moon_hardlopen

Een hele tijd, k denk inmiddels wel zes jaar geleden, kreeg ik het idee om te gaan hardlopen. Ik vond online de podcasts van Evy Gruyaert en begon met haar Start to Run lessen om uiteindelijk 5 kilometer aan een stuk te kunnen hardlopen. Ik begon enthousiast, maar hield het toch niet langer dan een paar maanden vol.

Van 5…
Een jaar of twee later, M had me inmiddels ten huwelijk gevraagd, besloot ik het rennen weer op te pakken. Ik wilde er tenslotte wel op m’n best uitzien in mijn trouwjurk en mijn conditie kon ook wel een oppepper gebruiken. Het was een goede aanvulling op mijn wekelijkse lessen BodyPump en XCO op de sportschool. Ik pakte Evy er weer bij en begon vol goede moed opnieuw. Ik bouwde weer heel rustig op en maakte zowaar de reeks 0-5 kilometer in zijn geheel af. Ik was trots (en was een stralende goed in haar vel zittende bruid)!

Ik probeerde wekelijks een rondje van 5 kilometer te lopen en hield dat goed vol. In 2012 besloot mijn toenmalige baas met een groepje mee te doen aan de Eindhovense marathon. We zouden met vier collega’s de estafette lopen, wat inhield dat elk van ons een kwart van de hele marathon zou lopen. Dat komt neer op ongeveer 10 kilometer. Ik had dat nog nooit gelopen, maar vond het een mooi doel om naartoe te werken dus ik besloot mee te doen.

… naar 10 kilometer
Ik raadpleegde Evy opnieuw en volgde nu haar lessen van 5 naar 10 kilometer. Ik trainde tot ik een kilometer of 8 aan een stuk kon lopen. De rest moest maar op karakter. En dat lukte! Ik liep een mooie tijd en was natuurlijk enorm trots na die 10 kilometer.

In de winter van 2012/2013 deed ik het wat rustiger aan. Het was immers koud en er lag gedurende een aantal weken sneeuw. Begin april 2013 kwam ik erachter dat ik zwanger was. Hoewel lopen nog makkelijk zou kunnen, durfde ik vanaf dat moment niet meer. De zwangerschap was nog zo pril dat ik bang was dat er iets mis zou gaan. Mijn groepslessen in de sportschool ben ik wel blijven doen tot en met week 32 van mijn zwangerschap, maar het hardlopen was even van de kaart.

En nu zijn we ruim een jaar verder, een prachtig meisje van 6 maanden rijker, en staan mijn hardloopschoenen nog op dezelfde plek als waar ik ze meer dan een jaar geleden heb neergezet. Ik wil heel graag, maar de drempel om weer te beginnen lijkt met de week hoger te worden. Ik weet namelijk dat mijn conditie heel erg gedaald is tijdens en na de zwangerschap en zie er behoorlijk tegenop om helemaal vanaf 0 te moeten beginnen.

Maar, van uitstel komt afstel, dat weet ik dondersgoed en daarom ga ik nu een afspraak met mezelf en met jullie maken. Morgenavond ga ik mijn hardloopschoenen uit het stof halen. Ik download de lessen van Evy opnieuw en begin helemaal opnieuw. Zodat ik over een paar maanden die 5 kilometer weer kan lopen en van daaruit misschien wel weer eens naar de 10 kilometer kan gaan trainen. Maar laten we het voorlopig rustig aan doen. Ik vind het al heel wat dat ik weer ga beginnen! Wish me luck!

Liefs,
Monique

4 Comments

 • Reply Mieke 29 mei 2014 at 21:34

  Dat opbouwen is ook echt niet de leukste fase van het hardlopen. Maar toch, als je dan weer lekker buiten loopt, de frisse lucht inademt en steeds je grenzen verlegt, geeft het ook wel weer een kick.
  Heel veel succes en plezier morgen!

  • Reply Monique 29 mei 2014 at 22:48

   Nee zeker niet! Maar ik vind het wel lekker dat je in het begin nog niet zo’n lange afstanden hoeft te kunnen lopen. Fijn dat dat langzaam steeds meer wordt. Ben net geweest, Evy weigerde dienst dus heb maar wat gedaan (beetje rennen, beetje wandelen), in totaal 1,7 km en dat voelde als precies genoeg. De voldoening en frisse lucht heb ik inderdaad wel echt gemist!

 • Reply Nicole 29 mei 2014 at 21:44

  Oh dat hardlopen is echt zo niet mijn ding! Veel succes ermee..

  • Reply Monique 29 mei 2014 at 22:48

   Ieder z’n ding he 🙂 Dankjewel!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.