LIFESTYLE

Grote schoonmaak – plan van aanpak

5 januari 2015

schoonmaken

Ik weet niet wat het is, maar altijd net na de jaarwisseling krijg ik spontaan de kriebels om het hele huis van onder tot boven schoon te maken en op te ruimen. Dat heb ik de rest van het jaar een stuk minder en daarom is het wel zo slim om er dan maar flink gebruik van te maken. Samen met M besloot ik afgelopen weekend tot een ‘grote schoonmaak’. We gaan ons hele huis kamer voor kamer opruimen en schoonmaken. Vandaag deel ik het plan van aanpak!

Natuurlijk maak ik door het jaar heen ook schoon. Ik ben alleen een kei in oppervlakte-schoonmaken. Met als gevolg dat alles er op het oog best schoon en netjes uitziet, maar écht schoon is het dan natuurlijk niet. Hopelijk is deze ‘grote schoonmaak’ een mooi begin om vanaf nu iets regelmatiger te deepcleanen.

Het plan

Omdat we doordeweeks allebei druk zijn en ik de dagelijkse dingen qua huishouden ook zal moeten blijven doen, hebben we besloten de weekenddagen zoveel mogelijk te benutten. We doen steeds één kamer in het huis per keer en hanteren onderstaand actielijstje:

 • Kamer helemaal leegruimen
 • Alles helemaal schoonmaken
 • Alleen de spullen die mogen blijven terugzetten, de rest bij het vuilnis of naar de rommelmarkt

Zoals je ziet is dit best een grondige en tijdrovende manier van opruimen en schoonmaken, maar hij is wél effectief. Afgelopen zaterdag zijn we bij het makkelijkste kamertje begonnen, de badkamer. Die is nu weer helemaal schoon en opgeruimd. Heerlijk! Volgend weekend doen we de hal, de voorraadkast en het toilet. De woonkamer zullen we in een aantal delen moeten opsplitsen vrees ik.

Vooraf heb ik er nooit zin in, maar als ik dan eenmaal bezig ben voelt het toch goed en achteraf ben je toch trots op jezelf!

Hoe goed ben jij met schoonmaken? En hou jij ook elk jaar een soort ‘grote schoonmaak’, of niet?

11 Comments

 • Reply Joyce 5 januari 2015 at 09:46

  Ik heb dezelfde kriebels. Helemaal nu Aron naar school is wil ik alles nog even grondig aanpakken voordat ons kleine meisje zich verwelkomt 😀

 • Reply angelique 5 januari 2015 at 10:22

  Nee ik pak elke dag gewoon een beetje aan en zorg dat ik alles bijhoud.

 • Reply Nicky ( Project Apart ) 5 januari 2015 at 10:38

  Ik herken de kriebels, maar ons huis is nog niet af dus ik wacht tot we echt klaar zijn, anders ben ik nu alleen maar spullen aan het verplaatsen ipv opruimen.

  Succes met opruimen en schoonmaken, en hopen dat het internet er af en toe uit ligt Haha

  liefs Nicky

 • Reply Channah 5 januari 2015 at 11:30

  Ik ben heel slecht in schoonmaken. Of althans, het bijhouden van. Ik heb echt van die aanvallen dat het hele huis in een keer spik en span moet, maar echt bijhouden vind ik lastig. Verder dan dagelijks stofzuigen en een doekje kom ik niet haha. (Maar in principe doe je meer dan je denkt, de was, vaatwasser in en uitruimen, doekje over het aanrecht etc.)

 • Reply Joyce 5 januari 2015 at 12:52

  Ik herken de kriebels, maar ik doe er niks mee. Haha!
  Ik wil gewoon eens leren alles bij te houden. Maar ik heb geen idee hoe. Ik moet er maar eens een goed systeem voor gaan bedenken…

  • Reply Monique 7 januari 2015 at 23:00

   Herkenbaar hoor! Ik ben er ook geen kei in. Ergens aan beginnen lukt me meestal nog wel, maar het volhouden is een tweede 😉

 • Reply Daantje 5 januari 2015 at 13:50

  Hahaha, dat plaatje!! 😀

  Ik ben niet goed in schoonmaken, wel in opruimen. Dus het ziet er hier op het oog wel goed uit meestal, maar het is soms wel heel vies stiekem *bloos*

 • Reply Miranda 5 januari 2015 at 19:54

  Ik maak elke dag schoon, je ziet het alleen niet in dit huis. Het huis is in hele oude staat en de oude meubels van mijn vriend zijn vader staan er nog in. Hele donkere.. maar binnen in de kasten ruim ik bv ieder half jaar grondig op. Alles wat ik al een tijd niet heb gebruikt gaat weg. En zo na de feestdagen doe ik sowieso de gehele beneden verdieping uitgebreid als de kerstspullen weg zijn.

  • Reply Monique 7 januari 2015 at 23:01

   Zo zou ik het ook willen doen! Wat is je geheim? 😉

 • Reply Mahwish 6 januari 2015 at 12:23

  Haha ik probeer elke dag op te ruimen en schoon te maken. Maar een halve dag later lijkt het alsof er niks gebeurd is. Overal rommel! Je blijft maar bezig.

 • Reply Pauline 19 januari 2015 at 16:34

  Ik heb vandaag de badkamer geschrobd, ik vind het wel weer genoeg. 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.