LIFESTYLE

Gouden sieraden schoonmaken? Zo doe je dat! *

24 december 2021

Veel mensen zijn in het bezit van één of meerdere gouden sieraden. Omdat zo’n sieraad waardevol is, ga je er ongetwijfeld zuinig mee om. Toch kan zo’n sieraad vies worden. Dit is logisch wanneer je het sieraad bijvoorbeeld veel draagt. Is jouw gouden ring, armband of ketting vies? Maak hem dan schoon. Maar, hoe pak je dit aan zonder dat je het kostbare sieraad beschadigt? In deze blog lees je hoe je gouden sieraden het beste schoonmaakt.

Probeer het eerst met water

Sommige mensen denken dat een gouden sieraad alleen schoongemaakt kan worden met een speciaal middel. Er zijn inderdaad speciale middeltjes, maar dit is lang niet altijd nodig. Is jouw gouden zegelring vies? Probeer hem dan eerst met water schoon te maken. Soms volstaat het om de ring af te spoelen met lauw water. Als vlekken hierdoor niet verdwijnen, probeer je ze met je vingers weg te poetsen. Gebruik hier nooit een schuurspons voor. Zo’n spons kan namelijk krassen achterlaten op het sieraad.

Gebruik zeep om gouden sieraden schoon te maken

Helaas lukt het niet altijd om gouden sieraden schoon te maken met water. In dat geval kun je het met zeep proberen. Pak niet de eerste de beste zeep uit de kast, want sommige zeepsoorten kunnen jouw gouden sieraden beschadigen. Heb je groene zeep in huis? Probeer het hier dan eerst mee. Los een beetje groene zeep op in lauw water en leg het sieraad erin. Je kunt eventueel een zachte tandenborstel gebruiken om vlekken weg te poetsen. Spoel het sieraad vervolgens af met lauw, stromend water en droog het af met een zachte doek.

Heb je geen groene zeep in huis? Denk dan niet direct dat je zelf geen gouden ring of armband schoon kunt maken. Afwasmiddel is hiervoor namelijk ook heel geschikt. Los een beetje afwasmiddel op in lauw water en laat het sieraard hierin weken. Vlekken kun je eventueel wegpoetsen met een zachte tandenborstel. Spoel de zeep vervolgens van het sieraad af door het onder de kraan te houden. Tot slot dep je het schoon met een doek die niet pluist. Hierdoor ziet je gouden sieraad er vaak weer als nieuw uit.

Bruistabletten bieden uitkomst

Een gouden ketting schoonmaken is een stuk bewerkelijker dan het poetsen van een gouden ring of armband. Dit komt doordat dit sieraad uit verschillende schakeltjes bestaat die soms erg klein zijn. Om het jezelf niet onnodig lastig te maken, kun je een bruistablet gebruiken om een gouden ketting schoon te maken. Vul een glas met water en voeg hier een bruistablet aan toe. Laat het sieraad in het glas vallen en laat het er vijf minuten in weken. Controleer af en toe om te kijken of het goed gaat. Na vijf minuten haal je het gouden sieraad uit het glas en spoel je het af. Tot slot droog je het af met een zachte, niet-pluizende doek.

Maak jij je (gouden) sieraden regelmatig schoon?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.