LIFESTYLE

Elektrische scooters: milieubewust rijden *

24 juni 2022

Scooters zijn een populair vervoermiddel in de stad, maar het is natuurlijk al langer bekend dat benzinescooters ontzettend vervuilend zijn. De laatste jaren is de elektrische scooter in populariteit gestegen en niet voor niks: de elektrische scooter is stiller en schoner en zo een stuk beter voor het milieu.

Geen uitlaatgassen

Net als benzineauto’s stoten benzinescooters uitlaatgassen uit – schadelijk voor de luchtkwaliteit en voor het klimaat. Ook komt er een grote hoeveelheid CO2 vrij, een schadelijke stof die klimaatverandering in de hand werkt. Elektrische scooters zijn een stuk schoner: geen uitlaatgassen en de CO2 die vrijkomt bij het rijden is aanzienlijk minder dan bij benzinescooters. Zo rijd je met een elektrische scooter op schonere energie.

Energieverbruik

Tanken is duur, wat dat betreft zou je denken dat je sowieso een stuk goedkoper uit bent als je een elektrische scooter hebt die je alleen maar hoeft op te laden. Je kunt niet zozeer meer spreken van goedkope energie, maar je scooter vol opladen kost nog altijd minder dan ‘m vol te moeten tanken. Wil je echt efficiënt omgaan met energie en kosten en heb je naast een elektrische scooter bijvoorbeeld ook een elektrische auto, dan is afsluiten van een dynamisch energiecontract tegen inkoopprijs het overwegen waard. Op deze manier kun je in de gaten houden wanneer de inkoopprijs het laagst is en dan de scooter of auto opladen. De prijzen fluctueren namelijk nogal per dag.

Het bereik van een elektrische scooter

Niet geheel onbelangrijk: hoe lang kun je dan eigenlijk rijden met een elektrische scooter? Dat opladen mag dan misschien gemakkelijk zijn, maar als je van oplaadpunt naar oplaadpunt moet rijden om te zorgen dat ‘ie het blijft doen, zorgt het voor meer gedoe dan in één keer naar je bestemming doorrijden. De ontwikkelingen rondom elektrische voertuigen gaan echter hard en daarmee ook de afstand die je op een accu kunt rijden. Zo zijn er sommige scooter-modellen die meer accu’s hebben, zodat ze meer kilometers kunnen maken. Soms kun je er tot zo’n 200 kilometer mee rijden. Dat staat gelijk aan het bereik van een gemiddelde benzinescooter.

Geen lawaai

Naast de voordelen voor het milieu, kent de elektrische scooter ook weinig ongemakken. Zo is het lawaai een stuk minder (wel zo fijn voor buurtgenoten als je in alle vroegte naar je werk rijdt) en heb je geen last van een moeilijk startende motor. De keuze wordt steeds makkelijker!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.