LIFESTYLE

Elektrische fietsen: de trends van dit moment *

21 juni 2023
elektrische fiets met mandje voor een houten hek met op de achtergrond de heide in bloei

De normale stadsfietsen worden steeds vaker vervangen voor elektrische fietsen. En niet alleen door ouderen, juist ook scholieren en jongeren hebben steeds vaker een elektrische fiets om mee naar school of studie te gaan. Ze hebben dan ook het grote voordeel een stuk meer snelheid te maken dan wanneer je alleen je eigen kracht gebruikt. Vooral wanneer je langere stukken moet fietsen, of als je graag lange tochten door de natuur maakt, kan een elektrische fiets een goede keuze zijn. De ontwikkelingen rondom de ebike gaan ontzettend snel. Wat zijn de trends van dit moment?

Het aantal blijft stijgen

Een eerste (en zichtbare) trend voor elektrische fietsen is in ieder geval dat er steeds meer elektrische fietsen worden aangeschaft. En waar ze eerst vooral door ouderen werden gekocht omdat een normale fiets te belastend werd, zien we dat die focus nu verplaatst is naar een veel jongere groep en met een andere reden. Door de stoere ontwerpen is een ebike nu ook steeds populairder onder scholieren; en is het misschien in veel gevallen wel een (duurzamer) alternatief voor de scooter.

Populair in de lagere prijsklassen

De meest populaire merken waren vorig jaar Sparta en de Gazelle elektrische fiets. De verwachting voor dit jaar is dat er wel meer elektrische fietsen bijkomen, maar wel in de zogenaamde budgetcategorie. We hebben het allemaal gemerkt: alles wordt duurder. We hebben niet alleen last van de enorm gestegen energieprijzen, maar ook boodschappen doen lijkt inmiddels een vermogen te kosten. Doe je een beetje onderzoek naar de prijzen van elektrische fietsen, dan vallen die behoorlijk hoog uit in vergelijking met een normale fiets. Hierdoor worden vooral de ebikes in de lagere prijsklassen gekocht. Daarnaast kun je ook heel goed kiezen voor een tweedehands elektrische fiets. Wanneer ze goed onderhouden zijn scheelt het je een heleboel geld en je hebt er net zoveel plezier van.

Kapstokfiets

Een hele andere trend die we in Nederland nog niet zoveel hebben gezien is de zogenaamde kapstokfiets. Deze elektrische fiets lijkt een beetje op een vouwfiets: hij heeft kleine wielen en je zit redelijk laag bij de grond. Het grote voordeel van dit compacte formaat is dat je ‘m gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Vooral in de drukke stad met veel hoogbouw is zo’n kapstokfiets een ideale oplossing – je neemt ‘m zo mee de trap op. De verwachting is dat we dit model fiets vaker gaan terugzien.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.