LIFESTYLE

5 tips voor efficiënter huishouden met kleine kinderen *

19 april 2019
efficiënter huishouden met kleine kinderen

Het huishouden. Ik ken maar weinig mensen die het doen omdat ze het leuk vinden. Maar het moet natuurlijk wel gebeuren. Met kleine kinderen in huis is het een nóg grotere uitdaging om het huis een beetje schoon, opgeruimd en leefbaar te maken en vooral om het ook zo te houden. Herkenbaar? Ik deel vandaag vijf tips hoe je het huishouden met kleine kinderen efficiënter kan aanpakken.

1 Doe zoveel mogelijk ’tussendoor’

Veel rommel en viezigheid hoopt zich op doordat je de boel de boel laat omdat je (voor of door je kids) alweer met iets anders bezig bent. Het is de kunst om zoveel mogelijk kleine dingen te doen als je daar even een momentje voor hebt. Sta je bijvoorbeeld te koken, dan kun je alvast de kookspullen die je niet meer nodig hebt in de vaatwasser zetten, pannen afwassen of een doekje over het aanrecht halen. De tafel ruim je direct na het eten af en kinderspeelgoed (als je kinderen groot genoeg zijn doe je dat natuurlijk samen!) waar niet meer mee gespeeld wordt leg je op een vaste plek terug. Nu weet ik dat dit laatste makkelijker gezegd is dan gedaan en eerlijk gezegd laat ik mijn kinderen ook vaak gewoon rommel maken als ze aan het spelen zijn. Maar aan het eind van de dag gaat alles wel op een vaste plek en zoveel mogelijk uit het zicht.

2 Maak het jezelf niet onnodig moeilijk

De tijd dat je oma met een wasbord in de tuin de was stond te doen ligt (gelukkig) ver achter ons. Het gemak dient de mens, dus maak daar gebruik van. Stop handdoeken in de droger – worden ze meteen lekker zacht van en laat de vaatwasser de afwas doen. In een huis met kleine kinderen stikt het om de haverkap van de kruimels of het zand op de vloer. Geen zin om elke keer weer die zware stofzuiger uit de kast te halen? Een steelstofzuiger is snoerloos, krachtig en je pakt hem er net wat makkelijker bij dan een normaal model stofzuiger. Wel even zorgen dat hij altijd voldoende is opgeladen natuurlijk. Oh en nog iets… Besteed af en toe ook eens wat klusjes uit aan je partner. Je runt immers samen een huishouden. Ook je kinderen kunnen vanaf jonge leeftijd al helpen met kleine klusjes in huis.

3 Denk in kleine stapjes en begin gewoon

Vooral wanneer de rommel of viezigheid zich heeft opgestapeld, is het lastig om te beginnen. Je ziet er dan letterlijk als een berg tegenop. Vaak is dit het gevolg van uitstelgedrag. Ik ben er zelf ook goed in om iets wel te constateren, maar me vervolgens om te draaien en net te doen of het er niet is. Op den duur word je daar alleen niet erg gelukkig van. Begin dus gewoon. En weet je niet goed waar? Nou, dat maakt niet uit. Begin gewoon ergens. Je zult merken dat wanneer je eenmaal bezig bent, het steeds makkelijker gaat en je vanzelf je ‘weg zult vinden’. Bovendien werkt het enorm motiverend om te zien dat een ruimte weer netjes op orde is. Dat je weer bij al je spullen kunt en de boel er lekker schoon en fris uitziet. Als dat geen goede reden is om aan de slag te gaan, weet ik het ook niet meer…

4 Zorg dat klusjes routine worden

Een mens is een gewoontedier. Als we van iets eenmaal een gewoonte hebben gemaakt, is het moeilijk om dat te veranderen. Dat geldt voor minder gezonde gewoontes zoals snoepen voor de televisie, maar natuurlijk ook voor heel nuttige gewoonten als huishoudelijke klusjes. Probeer jezelf een aantal dingen gewoon aan te wennen. Maak bijvoorbeeld altijd ’s ochtends als je opstaat je bed op. Trek de douche droog als je klaar bent met douchen. Stop een nieuwe was in de machine als je de oude eruit haalt. Op den duur ben je je niet eens bewust meer van dit soort kleine gewoontes, maar ze zorgen er wel voor dat het huishouden stukken makkelijker gaat en ook echt voelt als minder werk dan voorheen.

5 Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Als het mooi weer is buiten, heb je geen zin om de vloer te dweilen. Dat snap ik. Maar ja, die vloer is vies en het moet toch gebeuren… Wees dan even streng voor jezelf en spreek af dat je eerst de vloer dweilt en daarna met een kop thee in de zon mag zitten. Dit vergt even wat discipline, maar ik weet zeker dat je na dat klusje met veel meer voldoening in de tuin zit dan wanneer je er nog tegenaan zit te hikken…

Wat doe jij om het huishouden voor jezelf makkelijker te maken en efficiënter te laten verlopen?

Afbeelding huishouden afkomstig van Shutterstock.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.