LIFESTYLE

Dit wist je nog niet over de zonnebril *

5 april 2019
junivakantie

Het zonnetje schijnt! Hét moment om er lekker op uit te gaan. Als de temperatuur het toelaat zonder jas, maar dus niet zonder zonnebril. Want wist je dat het voor de bescherming van je ogen heel belangrijk is om een zonnebril te dragen? Ik zet wat belangrijke feitjes op een rij. Moet je een zonnebril alleen op zetten als de zon schijnt? Wat is het CE-keurmerk? En hoe zit het met je kind? Moet hij of zij ook al een zonnebril op?

Een zonnebril draag je niet alleen in de zomer

Gedurende de herfst- en wintermaanden raak ik mijn zonnebril nauwelijks aan. Pas als het lentezonnetje zich laat zien ga ik op zoek naar mijn bril en draag ik ‘m vrijwel altijd als ik in de zon ben. Een beetje raar is dat wel, want op een winterdag kan de zon natuurlijk net zo goed schijnen. Zonkracht hangt niet af van temperatuur. Die kan op een ijskoude dag net zo hoog zijn als op een bloedhete zomerse dag. Sterker nog, als je op wintersport gaat is de weerkaatsing van de lichtstralen op de witte sneeuw nog feller dan normaal. Op wintersport is extra bescherming dus essentieel. Maar ook in ons eigen land zou je op een winterse heldere dag je zonnebril op moeten zetten.

Kwaliteit niet afhankelijk van prijs, maar van UV-bescherming en CE-keurmerk

Hoe duurder een zonnebril, hoe beter de kwaliteit? Nee dus. Althans, niet per se. De kwaliteit van een zonnebril lees je af een de mate waarin hij je ogen beschermt tegen UV-straling. Een UV400 bescherming blokkeert de schadelijke zonnestralen grotendeels. En die bescherming vind je op zowel goedkope als peperdure brillen en is dus echt niet alleen van toepassing op het dure segment.

Naast de UV-bescherming kun je letten op het CE-keurmerk, waaraan zonnebrillen binnen Europa moeten voldoen. Dit wordt gevolgd door een cijfer tussen 0 en 4. Waarbij CE 0 staat voor de minste bescherming en CE 4 je ogen beschermt bij extreem hevig licht, zoals in het hooggebergte. Voor algemeen gebruik kun je het beste kiezen voor een zonnebril met UV400 en CE 3.

Ook je kind moet aan de zonnebril

Het is een beetje een open deur, want als het zo belangrijk is om je eigen ogen tegen de zon te beschermen geldt dat voor die van je kinderen natuurlijk net zo goed. Voor kinderen is het zelfs nóg belangrijker om altijd een zonnebril te dragen. De pupillen van kinderen zijn namelijk groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderen zijn daardoor extra kwetsbaar voor UV-straling. Bescherm de ogen van je baby ook niet alleen met een zonnehoedje tegen de zon, maar probeer ze zo snel mogelijk aan een zonnebril met goed UV-filter te laten wennen. Kies voor een baby- of kinderzonnebril met sterke kunststof glazen.

Polariserende glazen zorgen niet voor een betere bescherming

Het ligt wat genuanceerder. Want ja: een polariserende bril kijkt rustiger als je te maken hebt met ‘horizontale schittering’, zoals op het strand, op het water, in de sneeuw, hoog in de bergen of bij laagstaande zon. Polariserende glazen maken het beeld ook scherper en contrastrijker. Vind je dat prettig, dan kun je er dus voor kiezen. Maar draag je een zonnebril vooral om je ogen te beschermen tegen zonnestralen, dan volstaat een normale zonnebril met voldoende UV-bescherming ook.

Draag jij altijd een zonnebril om je ogen te beschermen? En dragen je kids er ook eentje?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.