LIFESTYLE PERSOONLIJK

Digitale detox | Hoe bevalt het zonder Facebook?

4 september 2017

Ruim een half jaar geleden schreef ik over mijn wens een betere balans te vinden tussen online en offline. Ik ben er serieus mee aan de slag gegaan en verwijderde niet veel later zelfs de Facebookapp van mijn telefoon! Hoe gaat het met de doelstellingen en hoe bevalt het nu eigenlijk zonder Facebook?

Het verwijderen van Facebook stond niet eens in mijn doelstellingen, maar bedacht ik even later zelf. Ik realiseerde me dat ik op loze momenten heel vaak naar mijn telefoon grijp en meestal was het óf Instagram óf Facebook dat ik dan opende, waarna ik minstens een half uur zoet was met het bekijken van mijn tijdlijn. En het ergste was nog wel dat ik vaak niet eens doorhad dat ik er zoveel tijd in ging zitten. Aangezien Instagram nu eenmaal uitsluitend via je telefoon werkt en ik het intensief gebruik voor mijn blog, besloot ik die app te behouden. Facebooken kan ook prima vanaf de laptop. Ook Facebook zet ik actief in voor mijn blog, maar het delen en inplannen van artikelen deed ik toch al grotendeels vanaf de computer. Die app kon ik dus best missen. En hoppa, met een druk op de knop was hij weg. Toch wel een beetje een gek gevoel!

Hoe bevalt het zonder Facebook?

Vooral de eerste dagen ‘greep ik mis’. Ik pakte mijn telefoon en uit automatisme wilde ik Facebook openen, tot ik me realiseerde dat de app weg was. Het heeft eventjes geduurd tot dat automatisme was verdwenen, maar een of twee weken later had ik er nog nauwelijks last van. Als ik had geweten hoe makkelijk het ging had ik die app al veel langer verwijderd.

Digitale detox – mijn andere voornemens

Zoals gezegd hoopte ik een betere balans tussen online en offline te bereiken aan de hand van een aantal doelstellingen. Klinkt heel officieel, maar dat valt mee. Alleen helpt het wel dingen die je wil bereiken zwart op wit te zetten en dat is dus wat ik heb gedaan. Ik ga mijn doelen gewoon even één voor één langs:

Even niets te doen? Boek of tijdschrift pakken!

Hoewel ik een half jaar geleden nog redeneerde dat dagelijks lezen er vast niet in zou zitten, moet ik zeggen dat ik nu toch vrijwel dagelijks lees. Op vakantie las ik Vier plus één van Jojo Moyes uit (daar zal ik nog eens apart een recensie over schrijven) en inmiddels ben ik bezig in Blonder wordt het niet van Ellen Berg. En omdat ik na een stabilisatieperiode Lifetime Member werd bij Weight Watchers deed ik mezelf een abonnement op het tijdschrift VT Wonen cadeau. Het eerste nummer heb ik inmiddels ontvangen en ik vind het heerlijk om met een kop thee even door dit tijdschrift te bladeren. Woohoo, in het voornemen om meer offline te gaan lezen ben ik dus zeker geslaagd!

Geen telefoons meer op tafel tijdens het eten

Heel eerlijk moet ik bekennen dat er soms nog wel een telefoon op tafel ligt als we zitten te eten. Maar… op een kleine uitzondering na laat ik die met rust als ik zit te eten. Hoewel het wel lastig is om niet even te gluren als er een bericht binnenkomt. Overigens heb ik op Whatsapps bij de groepsapps waar ik in zit de meldingen uitgezet. Dat betekent dat ik pas zie dat er nieuwe berichten zijn als ik Whatsapp open. Het geeft zoveel meer rust! Aangezien ik dit doel toch nog niet helemaal bereikt heb, wil ik de komende tijd mijn telefoon vaker wegleggen als we aan tafel gaan en dus niet naast me leggen. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn?

De laptop om 22:00 uur ’s avonds uit

Ik kijk op de klok en zie dat het 22:10 uur is. Ik ben dan wel bijna klaar met dit blogje, maar voor tienen is het natuurlijk niet meer. Fail! Aangezien ik bloggen meestal pas in de avond doe als de kinderen in bed liggen, is het soms echt een uitdaging op tijd de laptop dicht te klappen. Vooral als ik eerst nog wat andere dingen in huis te doen heb of wil gaan sporten bijvoorbeeld. Maar ik weet dat het mijn nachtrust goed doet als ik op tijd mijn rust neem en daarom wil ik er echt meer mijn best voor gaan doen.

Ik ben dus op de goede weg, maar ik ben er nog niet! Heb jij nog tips hoe je de controle houd over de tijd die je online doorbrengt? Ik lees ze graag. Hopelijk kunnen we elkaar dan een beetje motiveren!

6 Comments

 • Reply Nicole 4 september 2017 at 07:08

  Tips heb ik niet want ik zit er ook teveel op haha!

  • Reply Monique 4 september 2017 at 22:35

   Haha, dat is in ieder geval eerlijk!

 • Reply Jessica 4 september 2017 at 17:42

  Wat goed dat je al zo op weg bent! Daar mag je al trots op zijn. Ik heb geen tips, want het is mijn vriendje de telefoon haha…

  • Reply Monique 4 september 2017 at 22:36

   Ja gelukkig ben ik (lang) niet de enige. Dat scheelt. Maar ik merk wel dat het me goed doet om wat te minderen 🙂

 • Reply Nicole 5 september 2017 at 10:40

  Wat toevallig, ik heb dat boek van Jojo Moyes ook vorige maand gelezen. Leuk boek, hè? Ik ga zonder de app eerlijk gezegd nog steeds wel vaak via de browser van mijn telefoon naar Facebook. Ik begin maar niet aan Instagram :s Met handwerken en lezen probeer ik te voorkomen dat ik alleen maar op m’n telefoon zit, maar ik vind het lastig! Het is bij mij vooral erg sinds de geboorte van onze dochter: de voedingen duurden gerust een uur en vaak wilde ze alleen op mij slapen. Wat kon ik in de tussentijd doen? Meeslapen of op mijn telefoon…

 • Reply Roelina 5 september 2017 at 22:57

  Oh dat herken ik wel, het altijd tot laat bezig zijn. Ik vind een digitale detox wel erg intrigerend trouwens. Ik vind facebook (anders dan zakelijk) geen bal meer aan eigenlijk…

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.