LIFESTYLE OUDERSCHAP PERSOONLIJK PEUTER

Dagindeling van een peuter

23 februari 2016

dagindeling

Het is bijna een jaar geleden dat ik een artikel schreef over Lise’s dagindeling, die toen nog een dreumes was. Bij deze dus een overzicht van hoe Lise’s dagindeling op dit moment ongeveer is. De dagindeling van een peuter, die op het moment dat ik dit schrijf twee jaar en drie maanden oud is.

Ochtend

Op doordeweekse dagen gaat onze wekker om 7.45 uur. M woont (nog steeds) dicht bij zijn werk en hoeft er dus gelukkig niet extreem vroeg uit. We snoozen meestal nog even en soms hoor ik Lise dan al kletsen, maar er zijn ook dagen dat ze stil blijft tot een van ons naar de badkamer loopt om naar de wc te gaan. We hebben dus nog altijd geluk met een kind dat van slapen houdt… Roepen dat ze uit bed wil doet ze eigenlijk ook nooit. Meestal gaat ze rustig zitten spelen of valt zelfs opnieuw in slaap. Tja, ik kan er ook niets aan doen!

Als we moeten douchen gaat een van ons dat meestal doen en de ander haalt Lise uit bed en kleedt haar aan. Rond half negen komen we meestal beneden. M gaat dan naar zijn werk en ik maak pap voor Lise. Tegenwoordig vindt ze het leuk om zittend op het aanrecht toe te kijken hoe ik dat doe. Voor mezelf zet ik een kop koffie en smeer ik een boterham.

dagindeling5

Wat we na het ontbijt doen, hangt tegenwoordig helemaal van de dag af. Op maandag is er tijd om te spelen, op dinsdag vertrekken we iets voor negenen naar de gastouder, op woensdag breng ik Lise naar mijn ouders, op donderdag zijn we thuis en op vrijdag gaat Lise ’s ochtends naar de peuterspeelzaal. Druk leventje als ik het zo op een rijtje zet, haha.

Of ze nu thuis is of niet, rond 10.00 uur is het tijd om fruit te eten. Dat kan een banaan zijn, maar tegenwoordig is Lise ook helemaal gek op appels.

dagindeling6

Middag

Rond twaalven begint Lise meestal te vragen om een ‘broodje’. Een duidelijk signaal dat ze toe is aan een lekkere lunch! Voor haar smeer ik twee boterhammen die ik dubbelvouw en doormidden snijd. Daarbij krijgt ze een beker lauwe (rooibos)thee. Voor mezelf zet ik ook een flinke kop thee en smeer ik twee boterhammen. Soms kijken we onder het eten een filmpje op YouTube.

IMG_7672

Na de lunch is er weer tijd om te spelen. Tot een uur of twee/drie, want dan is het tijd voor een middagdutje. Lise probeert vaak wat tijd te rekken door juist als ik aangeef dat we zo naar boven gaan met allerlei speelgoed aan te komen zetten. Maar meestal krijg ik haar toch wel redelijk goed mee en valt ze, nadat ik haar in bed heb gelegd, snel in slaap.

Als Lise in bed ligt en ik zelf thuis ben, is dat het moment dat ik wat voor mezelf kan (en moet) doen. Meestal is dat een combi van studie en blog, maar soms ben ik er eerlijk gezegd gewoon aan toe om even met een serie op de bank te ploffen. Heerlijk!

Avond

Afhankelijk van het tijdstip dat Lise naar bed gaat, wordt ze een uur of twee later wakker. Meestal is dat dus rond een uur of vijf. Overigens krijgt ze voordat ze naar bed gaat vaak nog een tussendoortje, maar soms ook pas na het middagdutje. Dit kan een doosje rozijntjes zijn of een (kinder)koekje. Ik haal haar uit bed en begin met koken terwijl zij wat om me heen rommelt of even iets leuks mag kijken op tv.

M is meestal iets na half zes thuis van zijn werk en rond zes uur staat dan het avondeten op tafel. We proberen zoveel mogelijk met z’n drietjes tegelijk aan tafel te eten, maar sinds ik drie dagen tot 18.00 uur moet werken lukt dat helaas niet meer altijd.

Na het eten is er nog even tijd om te spelen. Vaak samen met papa, die ze natuurlijk de hele dag heeft moeten missen. Rond kwart over zeven proberen we Lise dan weer naar boven te dirigeren, zodat ze rond 19:30 uur in bed ligt.

IMG_6595

En dan begint onze vrije avond. De ene keer gaat een van ons sporten, een andere keer blijven we beide thuis en kijken we series. Eigenlijk hoeven we ’s avonds of ’s nachts nooit naar Lise toe en zien we haar dus pas weer de volgende ochtend. Zelf proberen we uiterlijk om 23:00 uur in bed te liggen. Dat gaat de laatste tijd steeds beter!

Ik ben heel benieuwd! Komt Lise’s dagindeling een beetje overeen met die van jouw peuter?

5 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 23 februari 2016 at 11:10

  Peuters hebben het maar goed : )

 • Reply Simone 23 februari 2016 at 13:29

  Interessant om te lezen wat ons allemaal te wachten staat. Wat fijn dat ze zo goed slaapt!

 • Reply Charlotte 23 februari 2016 at 22:47

  Hihi dat tijdrekken door lief te gaan spelen is herkenbaar! Sinds Aukje geen fiep meer heeft gebeurt dat hier ook. Verder komt het redelijk overeen, behalve dat Aukje tegenwoordig best vroeg wakker is en haar middagslaapje tussen 12-14 is.

 • Reply Melanie 24 februari 2016 at 08:34

  Leuk om zo te lezen!
  Bij ons is het 08:00 opstaan en aankleden
  08:15 ontbijten
  Daarna lekker spelen (op maandag en woensdag gaat ze naar de psz sochtends)
  Rond 10:30 tussendoortje en drinken
  Om 12:00/12:30 lunch 12:30 naar bed tot uiterlijk 15:00
  Daarna fruit momentje en spelen of ergens naartoe..
  18:00 eten
  19:00 bad/douchen (doen we standaart elke avond)
  En 20:00 slapen
  😊

 • Reply Kelly 24 februari 2016 at 09:43

  WIj hebben best wel een ander schema… Nu hebben wij ook 3 dagen dat Loïs vroeg op moet staan dus is het ook lastiger.

  Als we vrij zijn dan slaapt ze meestal tot 8 uur a half 9. In het weekend soms zelfs 9 uur.
  Dagen dat ze naar het KDV of oma gaat maken we haar zelf wakker tussen 7.15 en 7.30. Dat vind ik wel zielig maar het is niet anders… Haar middagslaapje is rond 13.00 – 13.30 en duurt 1,5 tot 2 uur. Daarna spelen we, eten we, dan bad en rond 20.00 – 20.30 brengen we haar naar bed waar we eerst tandjes poetsen en een boekje lezen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.