LIFESTYLE

Afval scheiden wordt een eitje met deze tips! *

19 augustus 2020

Een beter milieu begint bij jezelf. En we weten allemaal dat afval scheiden belangrijk is. Maar doe je het ook echt altijd? En pak je het op de juiste manier aan? Ik moet zeggen dat ik het meeste afval netjes scheid, maar dat ik toch nog weleens dingen in een bak gooi waar ze eigenlijk niet horen. Vaak niet eens bewust, maar omdat ik dan niet zo goed weet waar het nu precies thuishoort. Gelukkig is afval scheiden helemaal niet moeilijk. Deze tips helpen je op weg!

1 Schaf (een) handige bak(ken) aan

De tijd dat we al ons afval gedachteloos in één en dezelfde bak mikten ligt al lang achter ons. En gelukkig maar! Het is dan ook slim niet één grote prullenbak in je keuken te zetten – daar gooi je immers sneller gedachteloos van alles in – maar een speciale dubbele of zelfs driedubbele bak aan te schaffen waarin je afval gemakkelijk kunt sorteren. Je kunt er ook voor kiezen in je garage of bijkeuken aparte bakken te zetten per afvalsoort. Door bakken in verschillende kleuren naast elkaar te zetten, weet je precies in welke bak welk soort afval hoort. Op zoek naar een fijne prullenbak? Brabantia heeft veel verschillende afvalemmers die perfect zijn voor het scheiden van afval.

2 Wees zorgvuldig bij het scheiden van afval

Weten dat je afval moet scheiden is één ding, het ook daadwerkelijk doen is een tweede. Jezelf aanwennen zorgvuldig om te gaan met afval helpt hier heel erg bij. Voor je het weet is het sorteren van afval een gewoonte geworden en zul je er niet meer peinzen die glazen pot bij het restafval te gooien. O ja, de papieren folders uit het plastic halen voor je ze weggooit is er ook zo een. Plastic bij het plastic afval en de folders bij het oud papier. Zo gepiept, maar je moet het wel even netjes doen.

3 Raadpleeg de afvalwijzer zodat je weet wat waar hoort

Iets waar ik zelf weleens tegenaan loop, is dat ik geen idee heb waar een bepaald stuk afval nu eigenlijk thuishoort. En ja, dan mik ik het uiteindelijk toch vaak bij het restafval. Nou, daar heeft Milieu Centraal toch iets handigs op gevonden! Raadpleeg de afvalwijzer en je weet precies waar je dat mondkapje, dat lege pak melk of dat aluminium bakje weg moet gooien.

4 Doe bewust boodschappen en neem zo min mogelijk verpakkingsmateriaal mee naar huis

Dit is er eentje waar ik eigenlijk nooit zo bewust over nagedacht heb, maar als je het niet in huis haalt hoef je het natuurlijk ook niet weg te gooien. Eureka! Laat dat plastic zakje om de tomaten dus weg en check even of het echt belangrijk is dat die koekjes per twee verpakt zijn of dat je net zo goed een hele rol kunt kopen. Afval scheiden, of in dit geval minimaliseren, begint dus eigenlijk al in de supermarkt!

5. Geef je kinderen het goede voorbeeld

Wat kinderen in het huishouden meekrijgen van jou zullen ze later in hun eigen volwassen leven ook toepassen. En nu natuurlijk ook al, al merk ik dat mijn kinderen het principe van afval scheiden nog niet helemaal begrijpen. Mijn dochter gooit haar bananenschillen tegenwoordig wel in de gft-bak en ze weet dat het plastic in een zak in de garage hoort en niet in de vuilnisbak in de keuken. Door je kinderen van jongs af aan te leren dat afval gesorteerd moet worden en hoe, wordt het ook voor hen een manier van leven en hoeven ze het zichzelf later niet meer aan te leren.

Hoe goed ben jij al in het scheiden van afval? Ben je er bewust mee bezig of ga je toch nog vaak voor de gemakkelijke weg van alles bij elkaar?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.