LIFESTYLE

7 x de leukste gezelschapsspellen voor thuis

30 maart 2020
gezelschapsspel

Overdag zijn we veel bezig. Met de kinderen, het huishouden, ons werk… Maar de avonden zijn sinds een aantal weken een stuk rustiger. Merk jij dat ook? Geen bezoekjes meer aan de sportschool, geen etentjes meer met vrienden en het verenigingsleven staat ook even stil. Je kunt natuurlijk met Netflix op de bank ploffen, maar voor de afwisseling is het ook leuk om er eens een gezelschapsspel of bordspel bij te pakken. Ik zet een paar echte aanraders voor je op een rij, met daarbij de link waarmee je ze direct online kunt bestellen.

Ticket to Ride

Een van mijn favorieten is ‘Ticket to Ride’. Het doel van dit spel is om treinstations binnen Europa met elkaar te verbinden via routes. Op de kaartjes in je hand staat welke routes jij moet proberen te leggen. Wie aan het eind van het spel het grootste treinnetwerk heeft gebouwd heeft de meeste punten en is daarmee de winnaar. Een spelletje duurt ongeveer een uur en is geschikt voor 2 tot 6 spelers.

Keer op Keer

Heb je zin in een wat sneller spelletje, wat niet zoveel ruimte inneemt en waarvoor je niet eerst de complete speluitleg hoeft door te nemen? Dan is Keer op Keer een echte aanrader. In dit dobbel- en puzzelspel gaat het erom dat je op een strategische manier zoveel mogelijk vakjes weet aan te kruisen. Elke beurt combineer je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer met elkaar en kruis je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur weg. Door slim te kruisen, zorg je ervoor dat je keuzemogelijkheden toenemen. Je krijgt punten voor het afkruisen van complete kolommen en bonuspunten als je alle vakjes van één kleur hebt weten weg te strepen. Het spelletje heet niet voor niets Keer op Keer. Het is ZEER verslavend! Je doet over een spelletje ongeveer 20 minuten en kunt het spelen met 1 tot 6 spelers.

Qwixx

Een beetje in dezelfde categorie als Keer op Keer vind je het dobbelspelletje Qwixx. Het leuke van dit spel is dat niemand op zijn of haar beurt hoeft te wachten. Eén iemand dobbelt en iedereen kan vervolgens de worp benutten. Hoe meer hokjes je op het scoreblad weet aan te kruisen, hoe meer punten je krijgt. Het is een eenvoudig spel, maar spannend tot de laatste minuut. Het is geschikt voor 2 tot 5 spelers en met een spelletje ben je ongeveer 15 minuten zoet.

30 Seconds

Een ‘gouwe ouwe’ die in dit lijstje zeker niet mag ontbreken is het gezelschapsspel 30 Seconds. Ik roep het altijd als een van de eerste opties als we met vrienden een spel willen spelen. Je speelt dit spel in teams, waarbij een van de teamleden de 5 begrippen op een kaartje probeert te omschrijven. Hoe meer begrippen je als team weet te raden, hoe sneller je vooruit gaat op het speelbord. De worp van de dobbelsteen kan daar trouwens ook invloed op hebben. Het team dat als eerste de finish bereikt is de winnaar. Heb je het spel al vaak gespeeld en ben je toe aan nieuwe kaartjes? Er is inmiddels een uitbreiding te koop. En speciaal voor kinderen vanaf 7 jaar is er 30 Seconds Junior. In deze speciale kindereditie vind je kaartjes met begrippen die voor kinderen aantrekkelijk en begrijpelijk zijn. Speel je het spel met de hele familie, dan zijn de kinderen met deze editie echt waardige tegenstanders!

Sushi Go

Wie net als ik dol is op sushi moet dit spelletje eigenlijk wel in de kast hebben staan. Het is een vlot kaartspel waarbij je de beste combinaties van sushi-gerechten probeert te verzamelen. Door je favoriete nigiri in de wasabi te dompelen verdriedubbel je de waarde. Verder scoor je punten door de meeste maki rolls, of een complete sushi-set te verzamelen. Je speelt het met 2 tot 5 spelers. De spelregels zijn eenvoudig en het spelletje duurt slechts 20 minuten, waardoor je het er snel bij pakt en eigenlijk altijd wel meerdere potjes achter elkaar speelt. Het enige nadeel is misschien dat de kans groot is dat je er honger van krijgt…

Escape Room The Game

Ik ben dol op ‘echte’ escaperooms, maar het spelen daarvan zit er nu natuurlijk even niet in. Een wat mij betreft prima alternatief is het gezelschapsspel Escape Room The Game. Het is er als speciale two player editie maar onderstaande variant speel je met 3 tot 6 spelers. Het is de bedoeling dat je samen een mysterie oplost door te zoeken naar verborgen aanwijzingen en het oplossen van raadsels. Net als bij een gewone escaperoom dus. De Chrono Decoder telt af van 60 naar 0 en het is de bedoeling dat je binnen die tijd de juiste code weet te vinden om deze uit te schakelen. Heel leuk om te doen, écht spannend en vooral tof om eens met je medespelers allemaal naar eenzelfde doel toe te werken.

Monopoly

De klassieker aller gezelschapsspellen is natuurlijk Monopoly. Niet echt een spel in de categorie ‘even tussendoor’, want je bent er vaak een paar uur zoet mee en het bestaat uit nogal wat losse onderdelen, maar het is en blijft een ontzettend leuk en dynamisch bordspel om te spelen. Tegenwoordig heb je naast de klassieke versie allerlei themavarianten, waaronder Monopoly Efteling en natuurlijk is er Monopoly Junior, voor kinderen vanaf 5 jaar.

Wat is jouw favoriete gezelschapsspel en waarom? Vind je het leuk om regelmatig een nieuw spel uit te proberen?

Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.