LIFESTYLE

5 x onmisbaar bij thuiswerken *

25 april 2019
thuiswerken

Wie net als ik zzp’er is of voor een baan in loondienst weleens thuiswerkt, zal ongetwijfeld de laptop weleens openklappen aan de keukentafel. Doe ik ook. Maar ik kan toch echt niet zonder mijn werkplek op zolder, die ik zo’n anderhalf jaar geleden in gebruik nam en inmiddels helemaal naar wens heb ingericht. Deze vijf dingen zijn wat mij betreft onmisbaar als je vanuit huis werkt.

1 Een werkplek waar je je lekker voelt en weinig afleiding hebt

De reden dat ik nauwelijks van achter de keukentafel werk, is simpelweg omdat ik mijn huis beschouw als een plek om te spelen met mijn kinderen, om urenlang ongegeneerd Netflix te kijken, om samen te eten met vrienden. Kortom: om te ontspannen. En hoewel mijn werk vaak ook als ontspanning voelt (ja, echt!) merkte ik al snel dat het werken vanuit de woonkamer me te weinig rust bood om lekker te kunnen schrijven.

Het liefst verhuis ik naar een hutje op de hei (het is stiekem mijn droom om een keer echt een weekend in mijn eentje naar zo’n hutje te verdwijnen om te werken, lijkt me heerlijk!), maar in de tussentijd heb ik mijn plekje thuis ook gevonden. Op zolder hebben M en ik een werkkamer gecreëerd waar ik in alle rust kan gaan zitten werken. Thuiswerken zonder afleiding, met alle spullen die ik nodig heb binnen handbereik en een tweede beeldscherm voor naast mijn laptop.

2 Een werkend(e) printer/scanner/kopieerapparaat

Ken je dat? Dat je ‘even snel’ iets wilt uitprinten omdat een lange tekst vanaf papier nu eenmaal makkelijker leest dan vanaf een beeldscherm? Als ik een tekst moet corrigeren vind ik het vaak ook fijn om deze uit te printen zodat ik de tekst letterlijk met rode pen te lijf kan gaan. Een goede printer, liefst in combinatie met scanner en kopieerapparaat, is dus wat mij betreft echt een must. Zorg trouwens ook dat je voorraad toebehoren voor het apparaat in orde is. Niets irritanter dan op het moment dat je een printje nodig hebt ontdekken dat je door je printpapier of inkt heen bent. Papier heb ik altijd een hele voorraad in de la van een kast liggen. Voor inktcartridges of toners kun je voordelig terecht op een website als Alleeninkt.nl.

3 Een in hoogte verstelbaar bureau en bureaustoel

Je werkt het lekkerst als je een goede werkhouding hebt. Het is het beste als je werkplek aan de arbonormen voldoet. Daarnaast is het goed om een in hoogte verstelbaar bureau en een in hoogte verstelbare bureaustoel te hebben, zodat je deze precies op de voor jou ideale hoogte kunt afstellen. Doorgaans hoeft er niemand anders van deze werkplek gebruik te maken, dus eenmaal ingesteld kun je het lekker zo laten. Toen ik een tweede monitor aanschafte om naast mijn laptop te gebruiken, hield ik er rekening mee dat ook deze in hoogte verstelbaar is. Het midden van het scherm heb ik precies op ooghoogte gepositioneerd. Zo neem ik automatisch een goede zithouding aan.

4 Een planner die voor jou werkt

Ik raak volledig het overzicht kwijt als ik niet zwart op wit voor me heb liggen wat ik allemaal moet doen. Sinds ik een planner op (bijna A4-formaat) heb, werk ik zoveel productiever dan voorheen. Deze planner is te groot om mee te nemen als ik de deur uit ga, maar dat hoeft ook niet. Ik vind het prettig een planner te hebben die standaard op mijn bureau ligt en me het overzicht geeft dat ik nodig heb. Ook zet ik er dromen en doelen in die ik op de langere termijn hoop te bereiken.

5 Goede koffie

En dan last but not least… Een beetje met een knipoog, dit laatste puntje, maar wat mij betreft toch zeker niet onbelangrijk. Als goede start van de werkdag, of tijdens een korte pauze in de middag, mag een lekker kopje koffie niet ontbreken. Goede thee trouwens ook niet, want daarvan drink ik tussendoor ook heel wat mokken weg.

Werk jij ook (weleens) vanuit huis en wat is voor jou dan echt onmisbaar?

*Disclaimer

3 Comments

 • Reply Meike 25 april 2019 at 10:52

  Ik ben zelf sterk aan het overwegen een bureau te bestellen dat je in hoogte kunt verstellen. Dat werkt zo fijn, afwisselend staan en zitten. Goede reminder 🙂

 • Reply Jacqueline 25 april 2019 at 18:09

  Een goede wifiverbinding is voor mij echt onmisbaar! Nu de woonkamer verbouwd wordt, is de box tijdelijk verhuisd naar een andere kamer en heb ik een slechtere verbinding in mijn werkkamer, zo irritant.

 • Reply Angelique 22 september 2019 at 22:35

  Dank voor de tip, ik vind het bureau echt super mooi, kun je aangeven waar je die vandaan hebt?

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.