LIFESTYLE WONEN

4 tips voor kattenbaasjes *

27 maart 2024

Heb je een kat in huis, of wil je binnenkort een kat in huis nemen? Dan is het belangrijk dat je goed voor het beestje zorgt. Zo leeft je kat een gelukkig leven. Maar misschien weet je nog niet zoveel van katten, of ben je gewoon op zoek naar meer inspiratie over leven met een kat. Ik deel een aantal praktische tips en tricks.

Binnen of buiten

Het is handig om vooraf vast te stellen of je je kat binnen of buiten wilt laten leven. Dit hangt van een aantal situaties af. Zo kan het soms beter zijn om de kat binnen te laten leven, bijvoorbeeld als je een kat uit het asiel haalt die nog nooit buiten is geweest. Of misschien woon je in een appartement op een hogere verdieping, dan is het moeilijk om je kat (zelf) naar buiten te laten. Het kan ook zo zijn dat je aan een drukke of gevaarlijke weg woont: niet altijd even veilig voor een kat. Maar in de meeste gevallen is het verder wel aan te raden om je kat gewoon naar buiten te laten gaan. Hier kan je kat een heleboel avonturen beleven! Wil je graag weten waar de kat uithangt? Dat kan eenvoudig met een GPS tracker kat. Als je kat nog maar net in je huis is, wacht dan trouwens nog een paar weken of maanden met het naar buiten gaan. Een kitten laat je idealiter na zo’n zes maanden pas voor het eerst naar buiten toe.

Goede voeding

Geef je kat de juiste voeding. Dit betekent niet dat je zomaar de eerste de beste brokjes in huis haalt. Er zijn namelijk verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo geef je een kitten, volwassen kat of senior kat verschillende soorten voer. Ook is er een verschil tussen voer voor binnenkatten en voer voor buitenkatten. Daarnaast hebben veel katten een allergie of iets anders om rekening mee te houden, waar je de voeding op kunt afstemmen. Zo hebben veel katten een aandoening aan de urinewegen, waarbij uitgebalanceerde dieetvoeding zoals Royal Canin Urinary je kat helpt bij het oplossen of verminderen van struvietstenen. Je kunt meerdere soorten voer afwisselen, denk aan droogvoer en natvoer.

Plekjes om te relaxen

Katten vinden het heerlijk om te relaxen. Het liefst urenlang achter elkaar! Je kunt daar een paar plekjes voor inrichten. Probeer het bijvoorbeeld met een kattenmandje of -kussen. Maar let wel: je kat kan eigenwijs zijn en helemaal geen zin hebben om in een mandje te liggen. En dat maakt ook helemaal niet uit. Misschien past een plankje aan de muur met een zacht kussentje erop beter bij jouw kat, zodat je kat uitzicht over de kamer heeft. Of denk aan een hangmatje voor aan het raam, want katten kijken graag naar buiten. Veel katten vinden het leuk om in een kartonnen doos te zitten: ook dit kun je aanbieden als plekje om te relaxen. Probeer op die manier zeker wat opties uit, zodat je kat lekker kan loungen in huis.

Band opbouwen

Hoe kun je nu het beste een band opbouwen met je kat? Hoewel hier geen vast stappenplan voor is, kun je wel een aantal tips toepassen. Neem allereerst de tijd. Katten kunnen, zeker in het begin, schuw of angstig zijn. Ga niet over de grenzen van je kat heen, want zo duurt het alleen maar langer voordat je kat je vertrouwt. Verstopt de kat zich? Of gaat de kat blazen? Ga dan niet door met aaien, maar laat je kat met rust. Een goede regel is: de kat komt vanzelf wel naar je toe als de kat aandacht en liefde wil. Daar moet je soms misschien wat geduld voor opbrengen, maar het maakt jullie band uiteindelijk juist sterker. Pas als de kat zich helemaal veilig bij je voelt, is het dier graag bij je in de buurt. Let dus goed op de grenzen: je kat geeft dit duidelijk aan, maar je moet je er maar net even bewust van zijn.

In dit blog las je aantal belangrijke aandachtspunten voor kattenbaasjes. Maar er is natuurlijk nog meer om aan te denken: van de verzorging van de vacht tot het afsluiten van een verzekering voor je diertje. Met deze tips ben je alvast goed op weg.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.