Gisteren, op 2 september, was het Internationale Dag van de Kokosnoot. Tja, ik heb het ook niet bedacht, maar toen ik het las bedacht ik me hoeveel manieren er eigenlijk zijn om (de inhoud van) zo’n kokosnoot eigenlijk te gebruiken. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat ik een heel aantal van die manieren al ken, maar dat er ook een paar verrassende dingen bij zitten. Ik zet alles voor je op een rij en kom tot maar liefst 14 dingen die je kunt doen met kokos!
14 dingen die je kunt doen met kokos
De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm. Deze groeit over het algemeen in warme gebieden. De kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht en bestaat uit vruchtvlees en vruchtwater.
Kokosvruchtvlees
De kokosnoot heeft een belangrijke plek in de keuken gekregen. Het vruchtvlees bevat ongeveer 14 gram aan vezels en is daarmee goed voor de spijsvertering. Ook zitten er veel vitamines, mineralen en antioxidanten in.
Met het kokosvruchtvlees kun je:
1. Kokosrasp maken door het in de blender fijn te malen en te verdelen over een plaat. Dit laat je op een droge plaats drogen.
2. Kokossnippers maken dor het in flinterdunne plakjes te snijden en het op dezelfde manier te drogen als hierboven beschreven.
3. Deze heerlijke koekjes maken.
Kokosmelk
Een ander veel gebruikt bestanddeel van de kokosnoot in de keuken is kokosmelk. Het wordt veelal gebruikt in Aziatische gerechten. In de supermarkt koop je het kant-en-klaar verpakt in een pakje of blik en heb je vaak de keuze tussen de normale of de light variant. Deze laatste bevat minder vet.
Met kokosmelk kun je:
4. Heerlijke rijst maken. Vervang de helft van het water waarin je de rijst kookt door kokosmelk. De rijst wordt er heerlijk romig van.
5. IJs maken. Door het hoge vetgehalte van kokosmelk is het perfect geschikt voor het maken van ijs. Gebruik je verder geen room of melk, an is het ook nog eens vegan!
6. Slagroom maken. In een blik is de room vaak van het kokoswater gescheiden. Door het water af te gieten en alleen de room op te kloppen met een mixer, krijg je kokosslagroom. Heerlijk op taart of bij ijs en fruit.
Een paar jaar geleden was kokosolie helemaal hot en happening als vervanger voor olijfolie of boter om in te bakken. De verhalen over kokosolie waren wisselend. Aan de ene kant werd er gezegd dat het een super gezond alternatief is, aan de andere kant zou het ongezond zijn vanwege de verzadigde vetten.
Kokosolie
Met kokosolie kun je:
7. Bakken! Eigenlijk kun je er bijna alles in bakken. Er is een variant die ook echt naar kokos ruikt (perfect voor een Aziatisch wokgerecht of curry), maar er is ook een geurloze variant.
8. Je lichaam en gezicht verzorgen. Je kunt een beetje kokosolie uit de pot nemen en op je huid smeren. Dit werkt heel verzorgend en je krijgt er een zijdezachte huid van. Je kunt het ook als gezichtscrème en handcrème gebruiken.
9. Je make-up verwijderen. In plaats van make-up remover, verwijder je al je make-up (zelfs waterproof!) met een beetje kokosolie. Dat kan gewoon met je handen of op een wattenschijfje.
10. Je haar een verzorgend haarmasker geven. Een uur voor je je haar gaat wassen kun je wat kokosolie in je droge haar smeren. Dit mag zelfs vanaf de wortels tot aan de punten. Je laat het goed intrekken en wast vervolgens je haar met shampoo en spoel je het goed uit. De kokosolie verzorgt en voedt je haar intensief.
11. Je huid insmeren na het zonnebaden. Ik las dat het ook als zonnecrème werkt, maar daar geloof ik niet zo in omdat het naar mijn weten geen schadelijke UV-stralen blokkeert. Waar ik wel in geloof is de verzorgende en hydraterende werking die kokosolie heeft als je een hele dag in de zon bent geweest. Als een soort aftersun dus.
12. Je lippen verzorgen. Heb je last van droge lippen en losse velletjes? Smeer ze in met een beetje kokosolie en ze zijn weer mooi glanzend en zacht.
13. Je huid scheren. Je smeert je in voor het scheren voor een soepele scheerbeurt en na afloop voor een zijdezachte en verzorgde huid. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar het lijkt me ideaal!
14. Een insectenbeet verzorgen. Ben je geprikt door een mug? Smeer een beetje kokosolie op de plek van de beet en de jeuk vermindert binnen een paar minuten. Ook bij huidziekten als eczeem en psoriasis zou kokosolie de jeuk aanzienlijk verminderen.
Waar gebruik jij kokos zoal voor?
Afbeelding kokosnoot afkomstig van Shutterstock.
Geen reacties