KLEUTER

Wanneer kun je het beste met zwemles beginnen?

30 januari 2018

Je kind komt, naarmate de tijd verstrijkt, steeds in nieuwe fases terecht. Dat zal je vast bekend voorkomen. Ben je de ene fase net gewend, dan dient de volgende zich weer aan. Onze dochter gaat sinds twee maanden naar school. Een hele stap vind ik persoonlijk, maar ze doet het super. Nu hoor ik om me heen steeds meer mensen over zwemles en realiseer ik me dat wij daar binnenkort ook aan moeten geloven. Maar wanneer precies? Wanneer kun je nu het beste met zwemles beginnen?

Wanneer je je kind aanmeldt voor zwemlessen bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Er is niemand die je verplicht het voor of op een bepaalde leeftijd te doen. Maar adviezen zijn er wel. En daar ben ik maar eens in gedoken.

Wanneer met zwemles beginnen?

Het motto van de Nationale Raad Zwemveiligheid is: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter het is. De meeste kinderen die verdrinken zijn immers tussen 0 en 4 jaar oud. Je moet er toch niet aan denken he… Toch is de adviesleeftijd om te starten met zwemlessen 4,5 tot 5 jaar. De Raad legt dat als volgt uit:

“Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen. Zelfs een kind van vier kan moeite hebben om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Daar komt bij dat een kind van vier ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en het kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.”

Je kind watervrij maken

Voor een peuter of jonge kleuter is de echte zwemles dus nog wat hoog gegrepen. Wat al wel kan om je kind vertrouwd te maken met water is bijvoorbeeld via ouder-kindzwemmen, waarbij je als ouder samen met je kind wekelijks een uurtje spelenderwijs in het water bezig bent. Je kind leert hier bijvoorbeeld bellen blazen in het water. Met het hoofd in, of zelfs onder water gaan (waar jij bij bent natuurlijk) en vanaf de kant in het water springen terwijl jij er staat om op te vangen. Dit watervrij maken is een goede voorbereiding op de zwemles. Je kind is immers al vertrouwd met het zwembad en voelt zich vrij in het water.

Zelfs baby’s kun je al aan water laten wennen met speciale lessen babyzwemmen. Wij hebben dat met Lise gedaan en dat was erg leuk! Met Quinn hebben we geen speciaal lesprogramma gevolgd, maar weleens een losse les in de Aqua Mundo van Center Parcs toen we daar verbleven. Ook is hij al een aantal keer mee gaan zwemmen wanneer we gewoon op eigen houtje een dagje naar het zwembad gingen.

Schoolzwemmen

Er zijn nog gemeentes en scholen in Nederland die schoolzwemmen aanbieden, maar lang niet meer zoveel als vroeger. Bij schoolzwemmen volgt je kind onder schooltijd zwemlessen. Dit kan de vorm hebben van ‘gymnastiek in het water’ maar het kan ook min of meer gelijk zijn aan de zwemlessen die je als particulier afneemt. In dat laatste geval kan je kind er ook zwemdiploma’s mee behalen. De meeste scholen die schoolzwemmen aanbieden kiezen ervoor om dit pas vanaf een jaar of 7 te doen. Veel ouders kiezen er daarom voor hun kind voor die tijd zelf al aan te melden voor zwemlessen.

Onze dochter is nog volop aan het wennen op school. Ik vind persoonlijk 5 jaar een mooie leeftijd om met zwemlessen te starten, dus ik denk dat we dat gaan doen. Dat betekent dat ze eind dit jaar mag beginnen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat en wat ze ervan vindt. Het zal me zeker een goed gevoel geven als ze een of twee zwemdiploma’s op zak heeft en ik haar zonder zorgen én zonder zwemvleugeltjes het zwembad in kan laten springen. Tot die tijd let ik goed op en proberen we zo nu en dan als gezin eens te gaan zwemmen om beide kinderen een beetje vertrouwd te maken (en houden) met water.

Meer informatie over zwemles, zwemdiploma’s en zwemveiligheid vind je op Allesoverzwemles.nl.

Wat vind jij een goede leeftijd om te beginnen met zwemles?

3 Comments

 • Reply Carolien 30 januari 2018 at 15:38

  Maar eigenlijk is 6 à 7 jaar beter omdat de linker en rechter hersenhelft dan beter samenwerken waardoor zowel dezelfde als de tegenovergestelde beweging met beide armen tegelijk goed gaat..

 • Reply Jacqueline 31 januari 2018 at 15:51

  5 jaar is inderdaad een mooie leeftijd. Dan begrijpen ze de instructies ook beter en hebben ze neg iets meer uithoudingsvermogen. Vroeg beginnen betekent niet altijd dat ze ook vroeg een diploma hebben. En die vermoeiende zwemlessen op onmogelijke tijden wil je echt niet langer dan nodig. 😉

 • Reply Nicole 2 februari 2018 at 23:22

  Ik denk dat wij met een jaar of vijf gaan beginnen. Wel proberen we al zoveel mogelijk te gaan zwemmen met beide kindjes.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.