KLEUTER OUDERSCHAP

Voor het eerst naar de basisschool | Een paar praktische tips!

12 december 2017

Het is bijna zover. Je peuter wordt kleuter en gaat binnenkort voor het eerst naar de basisschool. Een spannende tijd. Voor je kind, maar zeker ook voor jou als ouder. Misschien omdat je te maken krijgt met een ander ritme, maar vast ook omdat er veel nieuwe dingen op je af komen. Mijn dochter Lise is nu bezig aan haar eerste schoolweek en ik zet voor je op een rij wat ik zoal heb moeten regelen tot nu toe. Dingen die ik liever wat eerder had gedaan, dat geef ik toe. Dus doe er je voordeel mee!

Rugzak met inhoud

Op school moet er natuurlijk gegeten en gedronken worden. Op Lise’s school is er een continurooster waardoor ze met uitzondering van woensdag (dan is ze om 12:30 uit) elke dag haar boterhammen op school eet. Een rugzak had ze nog wel, maar ik vond het toch wel leuk om haar voor deze nieuwe fase een nieuwe te geven. We kochten deze leuke rugzak bij WE.

Nu is het praktisch om alles wat je je kind meegeeft te voorzien van zijn of haar naam. Lise zit op een Montessorischool waar fruit en drinken op een tafel worden verzameld en de kinderen gedurende de ochtend zelf mogen bepalen wanneer ze daar zin in hebben. Heel belangrijk dus dat ze dan weet welke beker en welk bakje van haar zijn.

* Samenwerking

Bij MyMepal kun je zelf een lunchbox, drinkfles of -beker ontwerpen en daarbij voorzien van naam. Super handig en nog leuk om te doen ook. Ik mocht drie items personaliseren en koos voor een gewone lunchbox, een kleiner formaat voor fruit en een drinkfles. Ik koos ervoor ze in dezelfde stijl te ontwerpen, maar je kunt natuurlijk doen wat je zelf leuk vindt. Lise is er in elk geval super blij mee!

En nu we het toch over de lunch hebben… Ik ontving laatst een setje Broodtrommelkaartjes. Dat zijn 50 creatieve kaartjes waarmee je als ouder je kind tijdens schooltijd kunt verrassen. Aan de ene kant schrijf je een lieve boodschap op het kaartje, aan de andere kant staat een leuke opdracht.

Je stopt dat kaartje dus in de lunchbox, zodat jouw kind tijdens het eten van een boterham lekker aan de slag kan gaan. Leuk toch? De kaartjes zijn bedoeld voor kleuters van 4 tot 6 jaar en kosten €14,99.

Gymspullen

Misschien een beetje dom van mij, maar ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat er op school ook gegymd wordt en dat je kind daar spullen voor nodig heeft. Ja, dat weet ik wel natuurlijk maar het was niet het eerste dat in me opkwam toen ik bedacht wat we allemaal moesten regelen. En dus heeft Lise de eerste keer op haar gewone schoenen gegymd. Maar vanaf nu niet meer, want we zijn inmiddels samen naar Bristol geweest om gymschoentjes te kopen. Qua kleding moet ze gewoon een korte broek en t-shirt aan en daar heb ik nog wel wat voor liggen. Ook opgelost dus!

Vervoer van en naar school

Uiteraard zul je je kind naar school moeten brengen en weer moeten ophalen. Lopend is voor ons net iets te ver, maar met de fiets is het prima te doen. Aangezien M vrijwel langs de school fietst op weg naar zijn werk hebben we afgesproken dat hij Lise in principe elke dag naar school brengt. Ik haal haar dan ’s middags weer op.

Dat leek een prima plan, tot we ontdekten dat we maar één fietszitje hadden waar Lise in past. Er moest er dus snel eentje bij komen. Gelukkig hielp Thule ons uit de brand met een prachtig mooie zwarte Thule Yepp Maxi. We hadden er al eentje in het grijs en ik vind het een enorm fijn fietszitje. Als Quinn erbij is gaat hij in het zitje voorop. Gezelligheid hoor, met twee kindjes op de fiets!

* Samenwerking

Mocht je dit fietsstoeltje overwegen, let er dan wel op dat er twee varianten verkrijgbaar zijn. Wij hebben de zogenaamde ‘Easyfit’ die je direct op de bagagedrager kan monteren, mits deze beschikt over een Easyfit window of Easyfit drager. De andere variant met zadelbuisbevestiging bevestig je, je raadt het vast al, aan de zadelbuis.

Schooltijden

Het is raadzaam je vooraf te verdiepen in de schooltijden die op de (toekomstige) school van je kind gelden. Dat verschilt namelijk van school tot school. Zo zijn er basisscholen waar kinderen de optie hebben thuis te lunchen of over te blijven en er zijn scholen (zoals de school van Lise) waar een continurooster geldt. Tussentijds naar huis gaan is er dan niet bij, maar daar staat tegenover dat ze wel op z’n laatst om 14:15 uit is.

Denk ook na over de vraag hoe je het halen en/of brengen van je kind efficiënt kunt combineren met je werk (of studie). Op welke dagen gaat je kind naar de BSO? Allemaal dingen waar je vooraf over na moet denken. Dat geldt ook voor de manier waarop je partner en jij het halen en brengen verdelen en of opa en oma er een rol in krijgen. Regel het op tijd, dat voorkomt een hoop stress als het eenmaal zover is.

Zit jouw kind al op de basisschool? Heb jij misschien nog tips om mijn lijstje aan te vullen?

3 Comments

 • Reply Els Black-Stoker 12 december 2017 at 07:38

  Onze oudste zit inmiddels in groep 3 en de jongste gaat volgend schooljaar. Dat zal heel raar worden, geen kinderen meer thuis

 • Reply Vlijtig Liesje 12 december 2017 at 15:52

  De mijne zijn er inmiddels zelfs alweer vanaf. Mijn belangrijkste tip: lees goed het jaar rooster en noteer alvast alle studiedagen. Want die komen anders altijd onverwachts.

 • Reply Wendy 13 december 2017 at 14:17

  Oooh, na de komende zomer is het voor mijn oudste ook zover en ik vind het zelf doodeng! Gelukkig grenst onze tuin aan het schoolplein en kan ik vanuit Noortjes kamer zo de kleuterklas inkijken, hahaha. Pff, ik ben er echt een muts in. Aan die gymspullen zou ik ook echt niet denken- thanx for sharing 😉 En die broodtrommelkaartjes zijn zo leuk! Die moet ik ook aanschaffen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.