GEZONDHEID OUDERSCHAP

Zo zorg je goed voor jezelf in een stressvolle periode *

14 september 2022

Hopelijk heb jij ook genoten van een fijne zomer(vakantie). Eentje waarin alle verplichtingen even op een lager pitje stonden en je wat meer tijd voor jezelf had. Met de start van het nieuwe schooljaar komt ook de normale dagelijkse routine weer om de hoek kijken. Je kinderen die (voor het eerst) naar school gaan, een drukke periode op je werk, of misschien ben je wel aan het zoeken naar een nieuwe baan? Vacatures Utrecht, Eindhoven of Amsterdam… Ze zijn er gelukkig volop, maar waar ligt jouw nieuwe uitdaging? Allemaal factoren die voor de nodige stress kunnen zorgen. Om zo’n stressvolle periode goed door te komen is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Met deze tips gaat je dat zeker lukken!

Eet gezond

Juist in een drukke of stressvolle periode is het belangrijk om gezond te (blijven) eten. Neem ook als je alleen eet de moeite om voor jezelf te koken. Maak het jezelf gemakkelijk door maaltijden een dag van tevoren voor te bereiden of kook voor meerdere dagen zodat je het, als je weinig tijd hebt, alleen maar hoeft op te warmen. Verzamel gezonde recepten op een vaste plek zodat je altijd inspiratie op kunt doen als je even niet goed weet wat je wilt eten.

Zorg voor voldoende beweging

Ook bewegen hoort erbij als je je gezond en fit wilt voelen. Wist je dat je veel beter met stress kunt omgaan als je fysiek lekker in je vel zit? Je hoeft niet als een topsporter een trainingsschema te gaan volgen, maar zorg voor kleine beweegmomenten. Maak bijvoorbeeld een wandeling na het avondeten of tijdens je lunchpauze. Kies voor yoga ter ontspanning of een leuke sportles in de avonduren. In het weekend is het bij mooi weer heerlijk om een lange fietstocht of wandeling te maken. Buiten zijn is namelijk ook heel goed voor je!

Soms is verandering nodig

Merk je dat je met grote tegenzin (weer) aan het werk gaat? Levert je baan je zoveel stress op dat je er ook buiten werktijd bijna continu mee bezig bent? Soms is verandering nodig om weer vooruit te kunnen. Het is dan slim eens rond te kijken naar een baan die je meer geluk en vooral minder stress oplevert. Gericht zoeken doe je door de naam van je woonplaats (of de plaats waar je graag zou willen werken) in te typen in combinatie met ‘vacatures’. Zou je bijvoorbeeld graag willen werken in de horeca in de mooie stad Utrecht, zoek dan eens op ‘vacatures Utrecht’. Je kunt gerichter zoeken door de sector ervoor te zetten, bijvoorbeeld ‘horeca vacatures Utrecht‘. Je zult merken dat die volop online te vinden zijn. Is de horeca niet jouw sector, kijk dan vooral naar de sectoren waar jouw talenten en capaciteiten maximaal tot hun recht kunnen komen.

Neem voldoende rust

Je merkt het zelf al als je een nacht minder goed hebt geslapen. De volgende dag ben je niet op je best. Slaap is een van de belangrijkste dingen om je fit en gezond te voelen. Toch is het vaak lastig om voldoende te rusten. Bijvoorbeeld omdat je moet overwerken, omdat je ’s avonds en ’s nachts ligt te malen over dingen op je werk of omdat je een baby hebt die je ’s nachts wakker houdt. Heb je er moeite mee voldoende rust te nemen? Zorg dan voor meer structuur in je leven. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed, zet beeldschermen (ja, ook je telefoon!) anderhalf uur voor dat tijdstip uit en neem ze niet mee naar je slaapkamer. Wees ook voorzichtig met het drinken van cafeïne na vier uur ’s middags als je weet dat je daar gevoelig voor bent.

Wat doe jij om in een drukke en/of stressvolle periode goed voor jezelf te zorgen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.