GEZONDHEID

Een wespensteek bij je kind – wat te doen?

2 augustus 2019

wesp op appel van kind

De maand augustus is aangebroken en dat betekent dat ze er weer zijn: wespen! De beestjes zijn bij de meeste mensen op z’n zachtst gezegd niet geliefd en ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook begin te maaien met mijn armen als er eentje te dicht in de buurt komt. Jezelf behoeden voor een wespensteek is één ding, maar als je ook nog eens een (of meerdere) kleintjes hebt rondlopen maak je je misschien nog eens extra zorgen. Wat moet je doen, of juist laten, als het op wespen aankomt en wat doe je na een wespensteek bij je kind?

Rustig blijven

Het klinkt een beetje als een open deur, maar het is echt zo. Het zit niet in de aard van de wesp om de mens ‘zomaar’ te steken en dat zal het beestje dan ook niet snel doen. Als je rustig blijft zitten, vliegt hij meestal gewoon weer weg. Anders is het natuurlijk als de wesp zich in het nauw gedreven voelt, of als hij ‘boos’ wordt doordat je hem slaat. De kans op een steek is dan wel aanwezig. Het klinkt dus een beetje tegenstrijdig, want je wilt jezelf  of je kind behoeden voor een steek, maar juist door in actie te komen (met je armen te maaien of met dingen naar het beestje te gaan slaan) wordt de kans juist groter dat je gestoken wordt.

Pas op met eten en drinken

Wespen zijn vleeseters. Ze eten voornamelijk insecten, (dierlijk) afval en dergelijke. Maar in een omgeving waar zich ook veel mensen bevinden, doen ze zich ook graag tegoed aan vlees, zoete drankjes en bijvoorbeeld bier. En daar zit ‘m een gevaar. Want stel dat er zojuist een wesp in je drankje (of dat van je kind) is gevlogen en je neemt een slok… Levensgevaarlijk! Drinken door een rietje is dan verstandig. Kies voor je kind het liefst voor afgesloten beker, zoals een tuitbeker of rietjesbeker. En geef hem/haar liever water dan zoete drankjes. Daar komen immers minder snel wespen op af.

Wat eten betreft is het ook altijd opletten geblazen. Zo at Lise gistermiddag een krentenbol en binnen een mum van tijd vloog er een wesp op af. Je moet er niet aan denken dat die zo haar mond binnen vliegt… Laat kinderen eten onder toezicht en zorg dat ze niet met restjes zoetigheid rond hun mond en aan hun handen blijven rondlopen. Beter het zekere voor het onzekere, toch?

Lees ook: Een hitteplan voor je baby of peuter

Wespensteek bij je kind

Een ongeluk zit in een klein hoekje en hoe goed je ook oplet, er is altijd een kans dat een wesp steekt.

Is je kind gestoken en is het de eerste keer, dan weet je natuurlijk nog niet hoe hij/zij erop reageert. In het geval van een wespensteek bij je kind is meteen in actie komen dus belangrijk. Zuig (liefst binnen twee minuten) het gif uit de steekplaats met een speciale vacuümpomp, zoals deze van Aspivenin. Liever niet met je mond, want dit kan bij jezelf een allergische reactie oproepen. Gebeurt er verder niets alarmerends (je kind zal sowieso gaan huilen van de pijn, maar dat is te verwachten), dan kun je nog wat verzachtende zalf of crème op de plek smeren die de zwelling en pijn doet verminderen. Let wel op vanaf welke leeftijd dit middel gebruikt mag worden. Vaak is dat vanaf twee jaar! Een natte, koude doek erop kan ook verlichting geven.

Allergische reactie

Alarmsignalen dat er sprake is van een allergische reactie zijn:

  • Last van benauwdheid;
  • Kort na de beet ontstaat er een zwelling op een andere plek dan waar de wesp gestoken heeft. Bijvoorbeeld op de oogleden of lippen;
  • Na de beet daalt de bloeddruk zo snel dat je (of je kind) flauwvalt.

Doet een van deze verschijnselen zich voor, of is je kind in mond of keel gestoken, bel dan altijd direct 112 en ga zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis. Het is belangrijk dat er binnen korte tijd gehandeld wordt. De arts zal zo snel mogelijk een noodbehandeling toepassen, die uit een of meerdere injecties bestaat. In het ziekenhuis zal de behandeling vervolgens worden voortgezet.

Ben jij of is je kind weleens gestoken door een wesp? Zo ja, wat heb je toen gedaan?

Afbeelding wesp afkomstig van Shutterstock.

7 Comments

  • Reply zomersproetje 4 augustus 2015 at 07:54

    Goede tips! Toen ik 12 ben ik door een wesp gestoken en toen zoog mama de angel eruit. Het is inderdaad erg belangrijk goed op te Letten en geen restjes zoet achter te laten op het lijfje van je kindje of ergens anders. En de wesp niet opjagen, vaak gaan ze dan vanzelf weer weg. Bij de drogist zijn we voor de vakantie nog snel op zoek gegaan naar een geschikte crème voor na de beet voor Eline, Just in case…gelukkig is ze (nog) nooit gestoken door zo’n gestreepte plaaginsect.

  • Reply janske 4 augustus 2015 at 11:16

    Ik zat er toevallig laatst nog aan te denken…wat te doen wanneer ze gestoken wordt…dus deze blogpost komt goed van pas! Ik blijf zelf altijd rustig bij wespen en ander vliegen wild, dat scheelt ook wel denk ik…maar hoe eng als ze ineens een allergische reactie krijgt…en wat te doen als er één in haar mond komt? Dat vind ik zo’n eng idee!

  • Reply Vlijtig Liesje 4 augustus 2015 at 12:52

    Ik ben zelf wel eens gestoken en de kinderen ook. Ik zuig dan altijd het gif er uit. En dat is het wel zo’n beetje…

  • Reply Sharon 4 augustus 2015 at 13:01

    Als je zelf geen vacuümpomp hebt en bijv. Alergies bent voor de wespen (in gewoon een ander handig tukje wilt gebruiken) kun je ook een suikerklontje tegen de plek houden waar de wesp gestoken heeft. De suiker zuigt als vanzelf het gif van de wesp op..

  • Reply Linda 4 augustus 2015 at 15:11

    Inmiddels weten mijn kinderen dat ze rustig moeten blijven wanneer er een wesp in de buurt is. Dat heeft even geduurd, aangezien vriendlief panisch voor wespen was en altijd wild begon te maaien wanneer er een bij hem vloog. Na onze vakantie van afgelopen weken is vriendlief echter een stuk rustiger geworden in de buurt van wespen, maar dat moet ook wel als je ineens ca. 40 wespen in jouw bungalow bivakkeren. Bleek er een wespennest binnen in het huisje te zitten. Je begrijp dan wel dat ik zelf ook dikke doei gezegd heb en snel naar de receptie ben gelopen 😉 Gelukkig waren ze vrij mak en binnen no-time verwijderd door een professional. In het verleden is Emma wel eens gestoken. Inderdaad uitzuigen en wat zalf op smeren. Soms wil een blokje ijs ook de boel wel kalmeren.

  • Reply Wendy 2 augustus 2019 at 08:42

    Je kunt beter 112 bellen bij een allergische reactie. Want het is noodzaak dat er binnen een korte tijd gehandeld wordt en je moet ook naar het ziekenhuis gebracht ook al heb je een spuit gehad. Die spuit werkt maar kort en is alleen om tijd te rekken

    • Reply Monique 2 augustus 2019 at 15:24

      Goed om te weten, Wendy! Ik pas het meteen aan in het artikel. Dankjewel voor je nuttige aanvulling!

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.