GEZONDHEID

Weight Watchters Update #8 | Telvrije dag

19 mei 2017

Ik heb weer een gloedjenieuwe update voor jullie! Inmiddels weet ik van een aantal mensen van de cursus dat ze mijn blog volgen. Ook de coach is een trouwe volger van mijn blog. Hi, Marnita! 😉 Dat maakt toch dat het nog leuker is om mijn ervaringen hier te delen. En nuttig, want eigenlijk is dit precies wat er in de cursus ook gebeurt. Sharing is caring en door hardop te benoemen waar je valkuilen liggen, waar je moeite mee hebt of gewoonweg niet weet, kunnen anderen je tot inzichten brengen waar je misschien niet zo snel op was gekomen. Wat ik vandaag wil delen, naast het resultaat op de weegschaal, is mijn ervaring met de telvrije dag. Het is me deze week namelijk eindelijk gelukt deze in te plannen!

Telvrije dag

Toen ik voor het eerst van de telvrije dag hoorde, had ik het idee dat het net zoiets was als de SAS-dag (van Sonja Bakker). Ofwel: geen punten tellen maar gewoon alles eten waar je zin in hebt. Nou, dat is het dus níet (en gelukkig maar). Wat een telvrije dag dan wel is? Een dag waarop je weliswaar geen SmartPoints telt, maar uitsluitend verzadigende voedingsmiddelen eet. Dit zijn voedingsmiddelen die hoog zijn in eiwitten en laag in suikers en vetten en op de website en in de app van WW een groen logo hebben. In een eerdere update heb ik al wat uitgebreider geschreven over de telvrije dag van Weight Watchers, dus lees die nog even terug als je niet precies weet waar ik het over heb.

Ik wilde dat dus weleens proberen, zo’n telvrije dag. Ook om mijn ervaring met jullie te kunnen delen. Ik besloot het te doen op een dag dat de kinderen bij de gastouder waren. Ik weet niet waarom, maar ik vond het een fijn idee dat ik me die dag even volledig kon focussen op mijn honger- en verzadigingsgevoel. De dag ervoor deed ik boodschappen en kocht ik de ingrediënten die ik nodig had voor het recept dat ik had uitgekozen en de lunch die ik voor ogen had.

Aangezien ik normaal gesproken op de automatische piloot mijn ontbijt en lunch klaarmaak, vergde het dit keer wel enige planning. Mijn geliefde All Bran flakes vallen bijvoorbeeld niet onder de verzadigende voedingsmiddelen. Betekent niet dat ik het niet mag nemen op mijn telvrije dag, maar dan gaan de punten van mijn weekextra af en dat hoefde nou ook weer niet.

Telvrij ontbijt

Mijn ontbijt zag er als volgt uit: een paar flinke scheppen magere Franse kwark met wat havermout, een halve banaan en blauwe bessen. Lekker fris, gezond én verzadigend. Een goed begin zou ik zeggen.

Telvrije lunch

Ik had eigenlijk tot aan de lunch geen trek en ook geen tijd om aan eten te denken omdat ik een Skype-afspraak met mijn afstudeerbegeleider had en daar nog van alles voor moest voorbereiden. Toen alles klaar was, was het lunchtijd en had ik dus wél enorme trek. Ik had een salade met ei en gerookte kip op de planning staan, maar instinctief had ik eigenlijk veel meer zin in een boterham met kaas. Tot ik de salade voor mijn neus had, want o wat was hij lekker! En de honger was verdwenen toen ik hem op had. Ook wel belangrijk natuurlijk.

Een uur of twee na de salade kreeg ik toch weer erge trek. Normaal gesproken eet ik in de middag meestal ook wel een tussendoortje. Omdat ik voelde dat ik echt iets moest eten wat me een verzadigd gevoel zou geven koos ik voor een sneetje roggebrood (de enige soort brood die je telvrij mag eten) met daarop een gekookt eitje. Mmm!

Telvrij diner

Aan het eind van de middag startte ik met de voorbereidingen voor het avondeten. Zo hoefde ik het alleen nog maar in de oven te schuiven op het moment dat ik de kinderen had opgehaald bij de gastouder. Dat klinkt bijna als de perfecte huisvrouw hè? Ik maakte gevulde paddestoelen met een mengsel van courgette en tomaat en een tomatensaus. En zilvervliesrijst on the side. Lise en ik vonden de saus in combinatie met de rijst allebei erg lekker, maar de portobello’s waren iets minder goed gelukt. Misschien dat ik een volgende keer alle groenten inclusief normale champignons gewoon door de saus meng.

Ik ging die avond sporten en hoewel ik ergens bang was dat ik niet genoeg energie (omdat ik voor mijn gevoel minder koolhydraten binnen had gekregen dan normaal) zou hebben, ging me dat prima af. Wel at ik bij thuiskomst mijn bijna-dagelijkse stukje chocolade bij de thee. Dat ging dus zoals altijd gewoon van mijn weekextra af.

Ik vond het wel lekker dat ik eens niet al mijn eten vooraf hoefde af te wegen. Een van de doelen van de telvrije dag is dat je leert aanvoelen wanneer je genoeg hebt gegeten en ik merkte dat ik dat ook echt aan het doen was. Ik verwacht niet dat het iets is dat ik wekelijks ga toepassen, maar zo nu en dan kan ik best eens een dagje telvrij inlassen!

Het weegmoment

Zeg eens eerlijk… ben je stiekem naar dit punt gescrolld of heb je het voorgaande ook gelezen? Ik was best tevreden over hoe het ging de afgelopen week. Zo had ik een sponsoractie met mijn koor waardoor ik twee avonden en een middag aan de wandel was in Nuenen (goed voor de ActivPoints!). Die actie werd afgesloten met een barbecue (a.k.a eetfestijn) en daar wist ik het gewoon bij een normale hoeveelheid vlees en niet teveel stokbroodjes te houden. Zaterdagochtend stond ik op de weegschaal en kon ik mijn ogen bijna niet geloven. Ik woog voor het eerst in… heel lang, minder dan 70 kilo! Let wel: dit was ’s ochtends vroeg en in m’n blootje (al zie ik nu dat ik een pyjama aan heb op onderstaande foto haha!), maar het gaf goede hoop voor het weegmoment van deze week.

Met de afgelopen week in het achterhoofd stapte ik voor de cursus op de weegschaal. Ik zag meteen dat er wat af was, maar wist even niet zeker of ik het wel goed zag… En jawel hoor, 70,4 kilo en dus 1,3 kilo in de min ten opzichte van vorige week! Dat wil zeggen dat ik nu in totaal 5,8 kilo ben afgevallen!

Superblij was ik. Dat kun je je voorstellen. Maar ik moet er wel een kleine kanttekening bij plaatsen. Het was namelijk tropisch warm en daarom had ik een ‘slechts’ jurkje aan naar de cursus. Dat weegt natuurlijk minder dan de spijkerbroek die ik de afgelopen weken droeg. Maar ondanks dat ga ik er zeker vanuit dat er iets af is en ben ik nog altijd blij en positief!

Inmiddels kom ik dus serieus in de buurt van mijn streefgewicht van 68,6 kilo. Nog maar 1,8 kilo te gaan. Ik weet dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, maar ben super gemotiveerd om door te gaan en durf te zeggen dat ik zeker weet dat ik mijn doel ga bereiken.

Wat denk jij? Zou ik volgende week ook op de cursus onder de 70 kilo zijn gezakt?

6 Comments

 • Reply Nicole 19 mei 2017 at 06:53

  Hihi ik heb de telvrije dag wel altijd ingezet als “sas” dag. En viel toch ook gewoon af. Maar deed dit ook niet elke week ofzo hoor. Mocht het 1x per maand. Even mn lichaam triggeren… Niet zoals ‘hoort’, maar paste wel bij mij. En het werkte.
  Ben wel mega trots op je zoals je bezig bent hoor! En kan niet wachten tot ik na de bevalling ook weer mag (en ja ik wacht netjes paar weken hoor haha)

 • Reply Joyce 19 mei 2017 at 09:26

  Wat ga je lekker! Ik denk dat ik na bevalling ook weer aan de WW ga 🙂

 • Reply Essma 19 mei 2017 at 09:28

  Goed van je! Ik was ook een tijd bezig (vanaf januari), maar er ging niks af! Kwam er toen achter dat mijn schildklier niet goed functioneerde😑! Inmiddels doe ik een combi van Sonja & WW en dat gaat met prima af! Ik doe de combi omdat er bij Sonja een overload aan krentenbollen in het menu staat waar ik niet zo weg van ben en ze hier trouwens ook niet hebben en de Duitse WW heeft dingen die ze hier wel allemaal verkopen 😉

 • Reply Bethy 19 mei 2017 at 13:06

  Natuurlijk gaat jou dat lukken!!!

 • Reply Roos 19 mei 2017 at 13:21

  Destijds startte je bij de ww 2 weken met groen logo. Ik doe het nu soms een week om op mijn streef gewicht te blijven. Ik eet er veel fruit bij, komkommer tomaten etc. Is heel goed te doen. Destijds ook een lijst met brood gekregen wat ook onder groen logo valt

 • Reply Jodi - liefthuis 19 mei 2017 at 15:23

  Goed bezig hoor. Die 70 is echt een grens inderdaad.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.