GEZONDHEID OUDERSCHAP

Weer gaan sporten na de bevalling

7 januari 2017

Gisteren ben ik voor het eerst sinds de bevalling weer gaan sporten. Een moment waar ik aan de ene kant naar uitkeek, maar aan de andere kant toch ook een beetje tegenop zag. De drempel om weer te gaan werd hoger en hoger, maar nu ik eenmaal geweest ben is die helemaal verdwenen! Voordat ik ging heb ik me wel even laten informeren. Want hoe zit het eigenlijk met sporten na de bevalling?

Zodra de bevalling achter de rug is wil je misschien zo snel mogelijk weer actief gaan sporten om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Dat is echter niet zo’n heel slim plan. Een zwangerschap en bevalling vragen veel van een lichaam. Het is dus belangrijk je lijf de tijd te geven hiervan te herstellen. Niet meteen fanatiek gaan sporten betekent natuurlijk niet dat je niet actief kunt zijn. Als het goed voelt kun je bijvoorbeeld met wandelen en fietsen alvast je activiteitsniveau verhogen. Dit zorgt ervoor dat je verbrandingssysteem beter gaat werken en is een mooie voorbereiding voor het echte sporten.

Sporten na de bevalling, wanneer mag het weer?

Bij een normale (vaginale) bevalling geldt dat je weer rustig aan mag gaan sporten als je op nacontrole bij de verloskundige bent geweest. Dat is dus ongeveer zes weken na de bevalling. Ben je bevallen door middel van een keizersnede, dan is het verstandig nog twee of drie weken langer te wachten. Hoe dan ook dien je het sporten weer langzaam op te bouwen en goed naar je lichaam te luisteren.

Hoe was mijn eerste keer sporten na de bevalling?

Gisteren was ik dus voor het eerst in ruim vijf maanden weer op de sportclub. Ik besloot te gaan voor een lesje Bodypump, een van mijn favoriete workouts. Je bepaalt daarbij zelf met hoeveel gewicht je traint en door met weinig gewicht te starten kon ik rustig beginnen. Ondanks dat vond ik het behoorlijk zwaar. Dat viel even tegen! Maar het was ook heerlijk om weer fysiek bezig te zijn en te genieten van de muziek tijdens de oefeningen. Hoeveel spierpijn ik morgen en de dagen daarna zal hebben kan ik nu nog niet zeggen, maar ik gok dat het behoorlijk zal zijn. Hoe dan ook ben ik blij dat ik weer begonnen ben en ga ik binnenkort ook mijn andere favoriete workout, XCO, weer eens doen!

Ben jij na je bevalling snel weer gaan sporten?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

14 Comments

 • Reply Patricia 7 januari 2017 at 06:21

  Heb al met fysio overlegt. Als bevalling goed gaat en volgens uitgerekende datum ook zo rond 20 maart is, dan kan ik me nadien rustig voorbereiden op mijn vierde deelname aan de NijmeegseVierdaagse. Achter de kinderwagen wandelen, is dan tenslotte al trainen. Verder denk ik er aan om met een personal trainer aan de slag te gaan, zodat ik effectief kan trainen en me echt even kan afsluiten. Als ik niet wordt uitgedaagd blijf ik ook tijdens het sporten ’te veel in mijn hoofd zitten’.

  • Reply Monique 7 januari 2017 at 20:21

   Wat knap dat je de Vierdaagse wil gaan lopen zo kort na je bevalling. Wel een mooi doel om naartoe te werken en achter de kinderwagen wandelen is sowieso geen straf!

   • Reply Patricia 7 januari 2017 at 20:24

    Heb ‘m natuurlijk al drie keer eerder gelopen. Waarvan de laatste keer aan het begin van mijn zwangerschap. Weet wat me te wachten staat.

    • Reply Monique 7 januari 2017 at 23:15

     Gaaf zeg! Staat ook nog op mijn bucketlist. Ik zie alleen zo op tegen het trainen…

     • Patricia 7 januari 2017 at 23:30

      Tja, trainen. Eerste editie kleine 300 km, tweede keer 200 en de laatste keer heb ik vooraf twee tochten van twintig kilometer gelopen. Op karakter noemen ze dat dan…

 • Reply Loes Johanna 7 januari 2017 at 08:47

  Wat goed!! Al zal de spierpijn vast niet mis zijn nee, haha. Ik kan me die na mijn allereerste les body pump ooit nog goed herinneren. 😅

  • Reply Monique 7 januari 2017 at 20:13

   Oeh ja dat weet ik ook nog wel. Het is gelukkig niet zo erg als toen, maar ik voel het wel!

 • Reply jodi - liedthuis 7 januari 2017 at 12:18

  Ik ben begonnen met sporten bij Mom in balance. Ik wilde graag weer beginnen, maar had erge bekken problemen, door instabiliteit dus onder begeleiding vond ik wel prettig. Uiteindelijk bleken deze problemen zo erg dat ik ook moest stoppen met dit sporten.

  • Reply Monique 7 januari 2017 at 20:12

   Bekkenproblemen lijken me zo vervelend. Jammer dat je het sporten hebt moeten stoppen. Lukt dat inmiddels wel weer?

 • Reply Jacqueline 7 januari 2017 at 13:41

  Ik weet niet meer hoe snel ik na de bevalling weer ben gaan sporten, wel dat ik een handdoekje extra meenam voor mijn lekkende borsten, haha.

  • Reply Monique 7 januari 2017 at 20:06

   Haha, goh daar heb ik helemaal niet bij stil gestaan! Gelukkig had ik er gisteren geen last van!

 • Reply Gwen 7 januari 2017 at 13:53

  Wat heerlijk! Ik fitness momenteel nog 2, meestal 3x in de week maar met uitzicht op nog een keizersnede en een te log lichaam tegen het einde vd zwangerschap zal ik toch 3 maandne niks doen straks (maand tevoren en 2 maanden erna), zie daar nu al tegenop. Voel me zo lekker tijdens en na het sporten. Afijn, hopelijk helpt het me straks snel weer in shape te komen. Haat deze kilo’s haha.

  • Reply Monique 7 januari 2017 at 20:05

   Wat fijn dat je je nog zo fit voelt dat je lekker kunt sporten! Hoe meer je nu in beweging blijft, hoe fitter je straks bent tijdens en na je bevalling. Die kilo’s raak je dan vast ook snel weer kwijt 🙂

 • Reply marjonS 9 januari 2017 at 09:27

  Knap hoor dat je weer bent gestart met sporten. Ik heb ook 2 kinderen en denk soms, wanneer sport ik.
  Ik tennis nu (uurtje les) niet heel intensief maar wel beweging 😉

  Succes met sporten!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.