GEZONDHEID

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

14 juni 2018

Vers gesneden fruit

Maandenlang zijn ze nergens te bekennen en dan opeens duiken ze op. Fruitvliegjes. Sinds een paar dagen is het ook hier weer raak. Vooral in de keuken stikt het ervan als we fruit in de fruitschaal laten liggen of als er fruitafval in de pedaalemmer belandt. Heel irritant vind ik ze. En vies ook. Waar komen ze vandaan? Maar belangrijker nog: hoe kun je fruitvliegjes bestrijden? Ik zocht het voor je uit.

Fruitvliegjes – waar komen ze vandaan?

Eerst even kort wat achtergrondinfo. Het fruitvliegje heet in het latijn Drosophila en legt eitjes op (over)rijp fruit zodat de larven genoeg te eten hebben. Ze blijken trouwens ook dol op (verwelkte) bloemen en koffie. Fruitvliegjes zijn vooral in de lente- en zomermaanden actief, als de temperaturen stijgen. Ze planten zich razendsnel voort en daarom is het belangrijk om op tijd maatregelen te nemen.

Fruitvliegjes voorkomen

Fruitvliegjes voorkom je zoveel mogelijk door geen etensresten en fruit te bewaren op plekken waar ze erbij kunnen. Ze hebben dan immers niets te eten en niets om eitjes op te leggen. Heb je eenmaal last van de vliegjes dan worden het er al snel steeds meer en dien je in actie te komen om de fruitvliegjes te bestrijden.

Fruitvliegjes bestrijden

Allereerst is het belangrijk om zo snel mogelijk fruit maar ook andere etenswaren op goed afsluitbare plekken te leggen. Het fruit is hier bijvoorbeeld verhuisd van de fruitschaal op het aanrecht naar de koelkast. Zorg ook dat aanrecht en tafel direct na het bereiden of eten van voedsel schoongemaakt worden. En laat de doekjes waarmee je hebt schoongemaakt en hand- en theedoeken niet in de keuken slingeren. Gooi (fruit)afval zoveel mogelijk in een container buiten in plaats van in een vuilnisbak of pedaalemmer binnenshuis. En gooi je het toch binnen weg, dan is het slim om de vuilniszak wat vaker te vervangen dan gebruikelijk.

Zelf een fruitvliegenval maken

Wemelt het eenmaal in je keuken van de vliegjes, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Een manier om fruitvliegjes snel en vrij eenvoudig te vangen is met een fruitvliegenval. Je hebt kant-en-klare die je bij de drogist of supermarkt kunt kopen, zoals deze. Maar je kunt een fruitvliegenval ook vrij eenvoudig zelf maken. Je kunt kiezen voor een diervriendelijke val waarbij de vliegjes blijven leven, of een iets rigoureuzere waarbij ze het niet overleven.

Fruitvliegjesval (diervriendelijk)

Wat heb je nodig?
– Een glas (liefst een wat breder model zoals een whiskyglas)
– Een stukje ‘aas’ (fruit of brood)
– Vershoudfolie
– Satéprikker

Wat moet je doen?
Leg het aas in het klas en sluit het glas helemaal af met het vershoudfolie. Prik vervolgens met de satéprikker een paar gaatjes in het vershoudfolie. De vliegjes zijn klein, dus de gaatjes hoeven niet groot te zijn. En dan is het wachten tot de vliegjes het aas ruiken en door een gaatje kruipen om het te bereiken. Ze zullen vervolgens dat gaatje niet meer terugvinden en zitten dus gevangen in het glas. Het is raadzaam ze eenmaal daags vrij te laten (op een flinke afstand van je huis uiteraard) en het aas te vervangen door een vers stukje. Gooi het trouwens niet binnen in een vuilnisbak, want de vliegjes kunnen er al eitjes in hebben gelegd!

Fruitvliegjesval met wijn of wijnazijn

Voor deze val kun je eigenlijk hetzelfde principe gebruiken als bij de fruitvliegenval hierboven, alleen vervang je het aas door een laagje wijn of wijnazijn met een paar druppels afwasmiddel. Ook hier zullen de vliegjes op af komen, maar ze zullen er uiteindelijk in verdrinken en dus doodgaan.

Heb je geen vershoudfolie, dan kun je in plaats van het laagje folie een trechter maken van een stuk papier. Je zet de trechter met de smalle kant naar beneden in een glas en zorgt dat het puntje niet de zijkant van het glas raakt. De vliegjes zullen door de trechter heen vliegen, maar kunnen er niet meer door naar buiten.

Hebben jullie ook zo’n last van fruitvliegjes? Wat is jouw manier om ze te voorkomen of bestrijden? 

Afbeelding gesneden fruit afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.