GEZONDHEID

De voordelen van 13 kilo minder

26 oktober 2017

Eind maart dit jaar liep ik voor het eerst de cursus van Weight Watchers binnen. Ik zat niet lekker in mijn vel, droeg behoorlijk wat overtollige zwangerschapskilo’s mee en van een gezond eetpatroon was geen sprake. Inmiddels zijn we bijna zeven maanden verder en weeg ik maar liefst 13 kilo minder dan toen. En dat heeft zo z’n voordelen!

1. Mijn conditie is met 200% vooruit gegaan

Naarmate ik meer kilo’s kwijtraakte, merkte ik dat mijn conditie beter werd. Was ik eerder nog weleens uitgeput nadat ik snel gefietst had of een sprintje moest trekken, had ik daar nu opeens veel minder snel last van. Ik ben altijd wel sportief geweest en had een redelijke conditie, maar na mijn tweede zwangerschap was daar weinig van over. Toen ik eenmaal afviel en daarbij het sporten weer netjes oppakte merkte ik dat mijn conditie met sprongen vooruit ging. En doordat ik minder gewicht meedraag is een sessie opdrukken of planking opeens stukken makkelijker vol te houden tijdens een groepsles XCO. En dat maakt me toch wel trots!

2. Ik eet minder (ongezond)

Een van de dingen waar ik door Weight Watchers inzicht in kreeg is portiegrootte. Zo ontdekte ik dat ik relatief veel pasta, rijst en aardappelen opschepte en eigenlijk te weinig groente. Ook met brood ben ik gaan minderen, zonder dat ik honger hoefde te lijden. Ik ben dat nieuwe eetpatroon vol blijven houden en merk dat ik het heel duidelijk voel als ik mijn verzadigingspunt heb bereikt. Als ik iets heel lekker vind wil ik nog weleens de neiging hebben daar overheen te gaan, maar over het algemeen stop ik op dat moment met eten. Dan zit ik aangenaam vol en heb ik genoeg brandstof tot het volgende eetmoment. De laatste keer dat ik heb doorgegeten tot ik me niet lekker voelde is echt al lang geleden! Bovendien maak ik bewuster keuzes. Ik eet alleen wat ik écht lekker vind en laat de rest met gemak staan. Was het eerder vaak ‘en, en, en’, is het nu meestal ‘of, of, of’. En dat scheelt zoveel!

3. Foto’s maken van mezelf is weer leuk

Toen ik mijn streefgewicht had bereikt vroeg de coach of ik een voor- en nafoto van mezelf wilde delen op Facebook. Dat wilde ik met alle plezier, maar ik ontdekte dat er nauwelijks foto’s van mij zijn gemaakt in de tijd dat ik op mijn zwaarst woog. Niet zo onlogisch, want ik was allesbehalve blij met mijn uiterlijk op dat moment. Dan ga je niet voor je lol voor een camera staan natuurlijk. Zo anders is dat nu. Toevallig had ik vorige week een galajurk aan en vroeg ik schaamteloos of iemand een foto van me wilde maken waar ik helemaal op stond. Nog een voordeel is trouwens dat ik niet meer bang hoef te zijn dat er vetrollen te zien zijn op een foto, aangezien die er nauwelijks meer zijn.

4. Kleding staat me beter

Niet zo goed voor de portemonnee, maar ik word er wel blij van. Toen ik zwaarder was had ik soms echt moeite één kledingstuk te vinden dat ik mezelf goed genoeg vond staan (met andere woorden: dat mijn figuur op een dusdanige manier corrigeerde) dat ik het kocht. Nu loop ik soms met vijf items de paskamer in en wil ik ze na het passen het liefst alle vijf mee naar huis nemen.

5. Ik neem letterlijk minder ruimte in beslag

Klinkt misschien wat gek, maar als er bijvoorbeeld op een bankje nog een klein plekje is schuif ik mezelf er moeiteloos tussen. Ik merk zelfs als er ergens een smalle doorgang is waar ik doorheen moet dat dat makkelijker gaat. Toch wel handig! En toen we vorige week met het koor in Tsjechië een spel speelden waarbij we beurtelings mensen op de rug naar de overkant moesten tillen, was ik voor mijn teamgenoten toch ook wel blij dat ze wat minder hoefden mee te sjouwen.

Natuurlijk heeft (veel) afvallen niet alleen maar voordelen. Zo is nu zeker 80% van mijn garderobe me opeens te groot geworden. Verder zijn met het overtollige vet ook mijn borsten geslonken en heb ik voor veel geld een aantal nieuwe BH’s in twee cupmaten(!) kleiner moeten aanschaffen. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat ik nu echt aan de bak moet om mijn buik en billen weer strak te krijgen. Maar… uiteraard weegt dat allemaal totaal niet op tegen de voordelen 😉

Weet jij nog andere voordelen van (veel) afvallen?

6 Comments

 • Reply Nicole 26 oktober 2017 at 06:28

  Wat ik een voordeel vind (wat eigenlijk wel erg is) is dat ik zonder schaamte iets ongezonds eet. Daarvoor had ik altijd het gevoel dat mensen t afkeurde en soms niet alleen het gevoel maar hoorde ik het ook “zou je dat wel doen..”

 • Reply Jodi - liefthuis 26 oktober 2017 at 08:13

  You go girl…die kleding lijkt me het grootste nadeel. Ik kan nu al niet wachten weer langzaamaan af te vallen. Niet dat het nu moet of raar is nog geen maand na de bevalling, maar ik ben na de eerste met de ww app zo fijn afgevallen dat ik nu al eerder gemotiveerd ben.

 • Reply Janske 26 oktober 2017 at 11:26

  Vooral veel voordelen hier inderdaad… Ik voel mij een gelukkig mens..

 • Reply MARIJKE 26 oktober 2017 at 12:22

  O heerlijk zoveel gewicht kwijt. Ik moet nog een paar kilo’s voor ik alles weer kwijt ben na de geboorte van mijn zoontje. Het aller grootste voordeel lijkt mij dat kleding weer wat lekkerder zit!

 • Reply Essma 26 oktober 2017 at 14:06

  Goed zeg! Ik ben overstag gegaan en nu een ruime week bezig met WW in Duitsland! Ik moest wel want wil de halve marathon gaan lopen en had last van mijn knie en was gewoon te zwaar! Afvallen voor de marathon zou dus een voordeel kunnen zijn! Zo blij dat ik deze stap genomen heb…ondanks de vele twijfels die ik er over had!

 • Reply Annemarie 28 oktober 2017 at 21:49

  Mooie vrouw! Ik ben in juni bevallen van mijn tweede kindje en 1 september begonnen met New born fit mama. Inmiddels al 7 kilo afgevallen en eindelijk weer eens maat 38. Dat had ik 10 jaar geleden voor het laatst. Ik ga nog even door en wil dan stabiliseren. Dat wat je schrijft is dus reuze herkenbaar!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.