GEZONDHEID

Voor het eerst naar de huisarts

4 maart 2016

huisarts

Vorige week donderdag gingen we voor het eerst met Lise naar de tandarts. Ik had toen niet kunnen vermoeden dat we gisteren, precies een week later, voor het eerst naar de huisarts zouden gaan. Maar toch was het zo. Ik zal je maar meteen geruststellen: er is niets levensbedreigends aan de hand. Toch wilden we graag even dat de huisarts naar Lise keek.

Ik belde ’s ochtends vroeg en we konden om vier uur ’s middags terecht. Dat was de enige mogelijkheid, anders zou het volgende week worden. Whut? Nu zal de assistente hebben ingeschat dat het hier niet iets vreselijk ernstigs betrof, maar ik vind het toch wel apart dat we bijvoorbeeld niet eens een dag later terecht zouden kunnen.

Wat was er dan aan de hand?

Al een hele tijd heeft Lise een paar waterwratjes in een van haar knieholtes. Die hebben we laten zien op het consultatiebureau, maar dat was niet iets waar we per se mee naar de dokter hoefden. Ze zouden vanzelf weer verdwijnen.

Eergisteren leken die wratjes ineens erger te worden. Het jeukte ook duidelijk, want Lise had eraan zitten krabben. Nadat ze een dagje bij mijn ouders was geweest, belde mijn moeder ’s avonds dat de ‘uitslag’ erger was geworden en er nu ook op haar armen en onder haar mond wat bultjes waren ontstaan. Het leek ook eigenlijk totaal niet meer op die wratjes, maar wat het dan wel was? Het was ons een raadsel.

Ik hoop dat je het niet al te onsmakelijk vindt, maar hieronder een foto van hoe Lise’s knieholtes er woensdagavond uitzagen.

uitslag

Ik heb zitten denken aan waterpokken, maar daarbij zouden duidelijk met vocht gevulde blaasjes te zien moeten zijn en dat was niet het geval. Het waren gewoon kleine rode bultjes.

De huisarts

Bij de huisartsenpraktijk aangekomen was Lise meteen helemaal blij met het speelhoekje in de wachtkamer. Ze kletste erop los en leek het totaal niet spannend te vinden dat we even later naar de dokter zouden gaan. Zoals altijd liepen de afspraken uit en na -ik vermoed- een kwartier werden we binnengeroepen. Toen vond Lise het wel even spannend en ze klampte zich helemaal aan me vast.

We vertelden wat de klachten waren en lieten de plekjes op haar benen zien. De huisarts controleerde of Lise koorts had, maar dat was gelukkig niet het geval. Wat het nu uiteindelijk blijkt te zijn? Krentenbaard. Waarschijnlijk is er een bacterie in die wratjes gaan zitten waardoor er bovenop nog eens krentenbaard is ontstaan. Omdat het een vrij hevige uitwerking had op Lise, heeft ze een antibioticakuur mee naar huis gekregen. Zeven dagen lang moet ze drie keer per dag een drankje innemen. Na een paar dagen zou er al veel verbetering moeten zijn, dus daar hopen we natuurlijk op!

Heeft jouw kindje weleens krentenbaard gehad?

6 Comments

 • Reply Anke 4 maart 2016 at 12:29

  Yep hier ook krentenbaard gehad afgelopen december! Cas is twee en werd gek van de jeuk. Hij had het heel heftig rond zijn mond…omdat het grotere wondjes werden kreeg ik ook een antibiotica kuur omdat het niet vanzelf zou oplossen…Zo sneu! Hopelijk slaat de kuur bij haar ook snel aan! Succes en Beterschap!

 • Reply Gwen 4 maart 2016 at 13:21

  Krentenbaard is een bitch. Breidt zo snel uit. Grappig, want toen ik de foto zag, dacht ik dat direct hehe. En wat tof dat jullie nooit eerder langs de ha hoefden. Hier hebben we echt al veel bezoekjes gehad. Veel uitslag dingen, oorontsteking enzo. Bluhh.

 • Reply MetMirjam 4 maart 2016 at 14:31

  Aach arme meid! Hopelijk komt er snel verbetering, beterschap hoor.

 • Reply Janske 4 maart 2016 at 14:34

  Arm mopje….jeuk is zoooo vervelend! Hopelijk is ze snel weer beter. Hoert gelukkig nog niet gehad. ..wel waterpokken. ..

 • Reply Marij 4 maart 2016 at 15:35

  Geen krentenbaard maar wel bultjes. Jeuk is niet fijn! Hoop dat het snel minder wordt.x

 • Reply Kaylee 4 maart 2016 at 16:23

  Beterschap voor Lise!
  Mijn zoontje ging met 1,5 jaar voor het eerst naar de HA omdat hij toen al een week de griep had.
  Krentebaard heeft hij nog niet gehad hij is nu 20 maand.. Het heerst helaas wel op het kinderdagverblijf..

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.