GEZONDHEID OUDERSCHAP

Ik volgde een cursus EHBO bij kinderen

21 februari 2017

cursus ehbo bij kinderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als je kinderen hebt. Volgens het Rode Kruis worden jaarlijks gemiddeld 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp behandeld na een ongeval thuis. De meeste kinderen zijn tussen de nul en vier jaar oud. Via de peuterspeelzaal kreeg ik de mogelijkheid een cursus EHBO bij kinderen te volgen. Ik had al langer dit voornemen, dus deze kans liet ik niet lopen. 

De cursus bestond uit twee avonden van elk vier uur. Nieuwsgierig wat me te wachten stond meldde ik me de eerste avond op de bewuste basisschool waar de cursus gegeven werd. Geen van de andere aangemelde ouders kende ik, maar al snel was de sfeer goed en ik was heel benieuwd wat we allemaal zouden gaan leren.

De instructeur was een man met veel ervaring in het geven van eerste hulp. En hij bezat een flinke dosis humor, wat af en toe wel prettig was. Het kan aan mijn nog aanwezige zwangerschapshormonen liggen, maar ik vond de dingen die besproken werden af en toe namelijk best heftig. Als ik me dan inbeeldde dat zoiets mijn kinderen zou kunnen overkomen… Daar moet je echt niet aan denken.

Maar goed, terug naar de inhoud van de cursus. Eigenlijk werden alle grote risico’s die kinderen kunnen lopen, besproken. We begonnen direct met de meest heftige, namelijk wanneer je baby of kind niet reageert, er geen ademhaling is en je reanimatie moet toepassen. Er waren speciale poppen waarbij we allemaal een keer een reanimatie moesten uitvoeren. Ik kreeg de baby voor mijn neus. Het is belangrijk om niet alleen te weten hoe je het moet doen, maar het ook een keer in de praktijk gedaan te hebben. Op die manier onthoud je beter wat je moet doen. Ben je benieuwd hoe je een baby moet reanimeren, dan kan ik je dit filmpje aanraden. Ook uitleg over de AED is aan bod gekomen.

Uiteraard zijn ook andere gevaren besproken zoals verbranding, vergiftiging, breuken en (het verbinden van) wonden. Er was veel ruimte voor het stellen van vragen en we kregen zelf ook regelmatig een vraag voorgeschoteld. Waarvan het antwoord dan meestal toch net anders was dan we dachten. Wist jij bijvoorbeeld dat wanneer je kind een vaatwasmachineblokje heeft opgegeten, je hem/haar in principe niet mag laten braken?

Ik ben van plan je in een apart artikel een aantal tips te geven die ik uit de cursus heb gefilterd. Los daarvan vind ik het, wanneer je de mogelijkheid hebt, echt een aanrader om een (verkorte) cursus kinder-EHBO te volgen. Je weet immers nooit wat er zou kunnen gebeuren en het lijkt me vreselijk om achteraf te denken: ‘had ik maar…’.

Ben jij ook van plan een cursus EHBO bij kinderen te volgen, of heb je dat misschien al gedaan?

4 Comments

  • Reply Nicole 21 februari 2017 at 06:52

    Ja ik heb dat altijd al gezegd maar nooit de tijd voor genomen. Hoop straks na de bevalling een keer de tijd te hebben!

  • Reply Essma 21 februari 2017 at 07:48

    Ik heb het al gedaan. Dat moest ivm mijn werk. Ik zou het ook iedereen aanraden.

  • Reply Vlijtig Liesje 21 februari 2017 at 11:06

    Ik heb nooit zo’n cursus gedaan, maar ik had wel een boek in de kast staan over ehbo…

  • Reply Jessica 21 februari 2017 at 17:17

    Wat goed dat je dit hebt gedaan. Dit staat ook op mijn lijstje voor als ik ooit kindjes mag krijgen.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.